avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CCR: Executarea silita fara acordul instantei este ...
Discuție deschisă în Executare silită

CCR: Executarea silita fara acordul instantei este neconstitutionala

In nov 2008 am castigat un proces impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Parata a facut recurs. Insa acesta a fost respins de curand, in aprilie curent, pentru ca s-a depasit termenul legal. Am citit recent pe Avocatnet un articol care prezinta o lege de natura sa complice obtinerea banilor prin executare silita. Banuiesc ca de bunavoie ANRP nu imi va da suma stabilita... Ma puteti lamuri care e situatia de fapt? Nu mai este suficient sa apelez la executorul judecatoresc? Multumesc.
gabescu a scris:

Asa cum va sugera si colegul beom faceti cerere de incuviintare a executarii silite.Exceptia de neconstitutionalitate, admisa, opereaza pentru viitor si nu retroactiv, cu toate ca sunt si pareri contrare.

Exceptia de neconstitutionalitate opereaza erga omnes.
Pana la producerea efectiva a efectelor deciziei este vorba de prevederi legale care incalca insasi constitutia si aceasta este LEGEA SUPREMA a statului.Incalcarea ei constituie o adevarata sfidare...zic eu.

avocat Claudiu Lascoschi
Cred ca sunt foarte interesante parerile contrarii, ceva sa fi fost constitutional pana ieri, iar de azi incolo nu? Vorba aceea: "Dar pana ne prinde e asa de bine!"
Interesant este, cred eu, ca nu a fost deloc constitutional.Niciodata.
Doar ca s-a gasit cineva sa sesizeze Curtea Constitutionala si aceasta in plenitudinea drepturilor pe care le are a constat...;)
Eu eram cu ochii pe acel articol.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

gabescu a scris:

Asa cum va sugera si colegul beom faceti cerere de incuviintare a executarii silite.Exceptia de neconstitutionalitate, admisa, opereaza pentru viitor si nu retroactiv, cu toate ca sunt si pareri contrare.

Exceptia de neconstitutionalitate opereaza erga omnes.
Pana la producerea efectiva a efectelor deciziei este vorba de prevederi legale care incalca insasi constitutia si aceasta este LEGEA SUPREMA a statului.Incalcarea ei constituie o adevarata sfidare...zic eu.

avocat Claudiu Lascoschi

Nu va inteleg logica. ce legatura are faptul ca opereaza impotriva tuturor, fara exceptie, cu ceea ce a zis colegul gabescu? Ce e gresit in ce a spus dumnealui?

Sfidare la ce? legea spune clar ca acele prevederi declarate neconstitutionale sunt supendate timp de 45 zile, si daca nu sunt modificate in acest interval ele devin inaplicabile.
As spune ca aprecierea respectiva este pur subiectiva. Mi se pare o ineptie si cred ca este inca o decizie luata la masa verde. Procedura de executare silita trebuie sa se desfasoare cu celeritate, impunerea parcurgerii unor pasi in plus, inutili, este o mare ineptie. Pe calea unei contestatii la titlu se poate inlatura orice eventual abuz. De ce mai este nevoie de o cerere de incuviintare a executarii? Oricum judecatorul nu intra pe fondul raportului juridic, el doar constata existenta unei creante certe, lichide si exigibile.
Sfidare a constitutiei.Prima exceptie invocata a fost admisa.nu au fost mai multe pe acest articol.Nu vad absolut nimic nefiresc si nicio masa verde daca se respecta art 6 din CEDO.
Era clar ca se incalca principiul separatiei puterilor in stat.
Eu nu vad ce va este neclar dvs.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Prescriptie sau nu? lia76 lia76 Buna ziua. Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Exceptie de neconstitutionalitate Alina_Bog Alina_Bog Buna ziua! As avea o nelamurire: in cazul creantelor bugetare, executarea silita se desfasoara fara o prealabila incuviintare a instantelor de judecata. Aveti ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)