avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CCR: Executarea silita fara acordul instantei este ...
Discuție deschisă în Executare silită

CCR: Executarea silita fara acordul instantei este neconstitutionala

In nov 2008 am castigat un proces impotriva Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. Parata a facut recurs. Insa acesta a fost respins de curand, in aprilie curent, pentru ca s-a depasit termenul legal. Am citit recent pe Avocatnet un articol care prezinta o lege de natura sa complice obtinerea banilor prin executare silita. Banuiesc ca de bunavoie ANRP nu imi va da suma stabilita... Ma puteti lamuri care e situatia de fapt? Nu mai este suficient sa apelez la executorul judecatoresc? Multumesc.
Va multumesc mult, m-ati convins, din pacate eu nu pot castiga in Romania, am facut si cerere de suspendare mentionand ceea ce dv ati spus, adica existenta contestarii, dar nu s-a luat in consideratie nici cu desemnarea nr. de dosar, a termenului...s-a omis sa mi se trimita o cerere de completare pe care gref a spus ca nu mi-a trimis-o pt ca nu a semnat...cine trebuia, am gasit ambele ex la dosar si mi-a fost inmanata una, pe care vazand-o atasata de coperta am cerut sa fie numerotata si prinsa cu sfoara, la arhiva mi s-a spus ca nu se poate, mi s-a oferit exemplarul netrimis si mi s-a oferit posibilitatea de a mentiona in scris faptul ca mi s-a eliberat... la data de...(adica, ulterior pronuntarii). In situatia mea, cu sau fara avocat pateam acelasi lucru, doar ca, poate nu l-as fi inteles pe avocat ca a pierdut/ m-a abandonat sau orice altceva. Va veni vremea ca toate acestea sa fie scrise in alta limba si trimise pe alte adrese.
Brom a scris:

Domnule lascoschi,

Cu ce schimba incuviintarea instantei situatia invocata de dumneavoastra? Daca nu stiti va spun eu ca incuviintarea executarii silite este o formalitate. Nu cenzureaza cu nimic executarea. Judecatorul doar constata existenta titlului executor si incuviinteaza executarea. Cele relatate de dumneavoastra nu au legatura cu incuviintarea executarii silite.
Si pentru ca tot spuneati ca ati fi invocat si dvs aceasat exceptie. Vi s-ar fi ras in nas, credeti-ma. O astfel de solutie nu s-ar fi dat daca nu exista un interes major in cauza. Cand a fost modificat acel articol credeti ca nu s-a luat in calcul aceasta "incalcare" a normei constitutionale? Eu sunt sigur ca da.


In general, instantele se tem sa primeasca cererile mele tocmai pentru ca oricand pot invoca o exceptie de neconstitutionalitate.Nu am vazut si nici nu cred ca am sa vad vreodata o instanta care sa rada de o cerere supermotivata.
E adevarat ca nu oricine poate face o redactare si motivare competenta pe o exceptie de neconstitutionalitate ( in general profesorii universitari) si de aceea va inteleg nedumerirea cu privire la astfel de exceptii...
Chiar daca aveti obiectii, acestea sunt inutile intrucat este clar ca se incalca separatia puterilor in stat.
Macar acest principiu constitutional sa il aveti in vedere.Va poate ajuta daca stiti cand sa uzati de el.

Eu nu am invocat aceasta exceptie de neconstitutionalitate.A fost admisa inainte sa o pot invoca si nu mai am cum uzez de aceasta aparare in prezent.Am prins exceptia admisa exact cand am un proces pe rol si nu o mai pot invoca pe cale de exceptie de neconstitutionalitate.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat eu cred ca va autoflatati prea tare. Nu sunteti singurul absolvent de drept care stie sa citeasca o carte de drept sau sa interpreteze o normal legala. Cu totii stim ca invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate nu este decat o chichita ieftina menita sa intarzie un proces, in majoritatea cazurilor. Dati-mi exemplu va rog de exceptie invocata de dumneavoastra si admisa de Curtea Constitutionala.

Constat ca vorbim despre cu totul alte lucruri. Nu contest ca aceasta decizie nu ar avea acoperire legala. Ii contest doar eficienta. Aceasta exceptie putea fi respinsa la fel de ine cum a fost admisa. Exista motivatie pentru ambele decizii ce ar fi putut fi luate.


ps- Nu sunt absolut deloc nedumerit. Poate doar de infumurarea dumneavoastra. Argumentatiile pe care le aduceti in forum sunt departe de elocinta pe care o invocati ca o aveti atunci cand va delimitati de masa juristilor de rand ca noi ceilalti.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
Ce se intampla cu executarile silite in curs care nu au incuviintarea instantei, executorul va trebui sa o ceara pentru continuarea executarii, sau va trebui sa deschida sub controlul instantei un alt dosar de executare?
Buna ziua !
Scuzati-ma ca intervin in discutia dumneavoastra domnilor, dar as avea si eu ceva spus pe aceasta tema. Dl. Brom sunt convinsa ca in cele mai multe cazuri de executare creditorul isi revendica pe buna dreptate creantele si binemteles doreste sa le obtina cat mai repede posibil. Dar sa nu uitam ca nu traim intr-o lume perfecta si exista si situatii in care nu e asa. Va descriu pe scurt situatia mea. Prin legea 112 mi s-a retrocedat un depozit. Acest depozit a fost inchiriat de primarie unei pers. Dupa ce am reprimit depozitul m-am luptat in instanta cu chiriasul timp de 18 ani sa paraseasca depozitul. Am obtinut o hot. jud. irev. in instanta convorm caruia eu trebuie s-ai platesc o anumita suma de bani daca doresc sa il evacuez. Am depus plangere la CEDO. Acum sa nu discutam despre aceasta hot. cat de corecta sau legala e se va hotara in Strasburg. Ce e important e ca chiriasul a inceput el procesul de executare impotriva mea . Am facut contestatie la executare, am incercat toate modalitatile legale de a incetini procesul de executare sperand ca la strasburg sa se aduca cat mai curand o hotarare in favoarea noastra. Odata am si obtinut suspendarea executari dar chiriasul a reusit printr-un recusrs sa-l anuleze. Deci procesele de suspendare si de contestare a executari continua si in prezent, totusi executarea a avut loc in luna aprilie. Culmea ironiei a fost cand executorul mea spus ca sunt norocoasa ca cel care a cumpart imobilul executat este chiar chiriasul(debitorul), adica o a treia persoana nu intra in ecuatie , ptr. ca daca cumva printr-o minune in instantele romansti mi se va face dreptate obtinerea inapoi a imobilului va fi mai usor asa decat daca o a treia persoana ar fi cumparat imobilul. Din pacate aceasta hotarare a curtii constitutionale pe mine nu ma avantajeaza cu nimic, dupa cate am inteles nu e retroactiva.

Alte discuții în legătură

Prescriptie sau nu? lia76 lia76 Buna ziua. Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Exceptie de neconstitutionalitate Alina_Bog Alina_Bog Buna ziua! As avea o nelamurire: in cazul creantelor bugetare, executarea silita se desfasoara fara o prealabila incuviintare a instantelor de judecata. Aveti ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)