avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani

Buna seara,
Am o problema cu dosarul de somaj, al sotiei, care a fost respins pe urmatorul motiv: in 2 aprilie 2012 a intrat in concediu crestere copil, timp de 2 ani, cu chiu si vai angajatorul, care era in insolventa, ne-a pus la dispozitie toate actele necesare. Tot in data de 2 aprilie 2012, firma de insolventa a concediat individual pe toata lumea, deci exact in aceeasi zi, noi primind acasa dupa un timp, o decizie de incetare a contractului de munca, nu si una de suspendare.
Eh, acum, in februarie 2014, dupa ce firma a dat faliment si bineinteles ca nu se mai poate intoarce la fostul loc de munca, am fost la somaj cu toate actele necesare, si ni s-a cerut acea decizie de suspendare, dinaintea concediului de crestere copil, eliberata de angajator.
Neavand asta, si firma practic nemaiexistand, ce se mai poate face?
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 15:30, 27 Martie 2014
Multumesc. Maine ma duc sa depun dosarul. Am inteles ca orice respingere trebuie sa fie in scris. Multumesc mult.
Art.14 din OUG nr.111/2010
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

(2) Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite pe bază de borderou cererile înregistrate în luna anterioară, însoţite de documentele justificative, la agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale.

(3) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluţionează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenţia teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv.

(4) Decizia prevăzută la alin. (3) se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

(5) Contestaţiile formulate împotriva deciziei prevăzute la alin. (3) se soluţionează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Multumesc. Deocamdata am depus azi dimineata dosarul de somaj. E posibil ca jurista sa nu stie, sau sa nu tina cont de OUG 111/2010 Art. 22? (am inteles ca e si revizuita in 2012).
Buna seara, mi-a venit scrisoare inapoi cu o decizie de respingere. O atasez, am sters toate datele cu caracter personal, se mai poate face ceva acum? Linkul mai jos:

[ link extern ]

Deci ei nu discuta deloc de perioada de crestere copil, ci doar ca nu s-a depus dosarul o data cu decizia de incetare a contractului de munca...
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
danny_zupa, utilizator
1. Daca este asa atunci are dreptate AJOFM.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
...

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

3. - In cazul dvs. s-au depasit cele 12 luni de la adata concedierii.
- Puteati sa va inregistrati la Agentia de Somaj chiar daca erati in CCC si sti fi beneficiatd e indemnizatie de somaj dupa incetarea CCC.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil evelina84 evelina84 Buna ziua! Sunt in concediu pentru cresterea copilului si, intre timp, firma la care lucram a intrat in faliment. Dupa primul an de concediu, m-am inscris la o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc raluk_cream raluk_cream Buna seara.Sunt in ccc de 1an si 9 luni si acum am aflat sa sunt iar insarcinata (o luna).Intrebarea este mai beneficiez de indemnizatie dak nu am coticat in ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare in perioada concediului de crestere copil narcisabusuioc narcisabusuioc Buna ziua, sunt economist la o intreprindere care se afla in insolventa si in urma cu doua zile am primit instiintarea ca voi fi data afara. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)