avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediul crestere copil, 2 ani

Buna seara,
Am o problema cu dosarul de somaj, al sotiei, care a fost respins pe urmatorul motiv: in 2 aprilie 2012 a intrat in concediu crestere copil, timp de 2 ani, cu chiu si vai angajatorul, care era in insolventa, ne-a pus la dispozitie toate actele necesare. Tot in data de 2 aprilie 2012, firma de insolventa a concediat individual pe toata lumea, deci exact in aceeasi zi, noi primind acasa dupa un timp, o decizie de incetare a contractului de munca, nu si una de suspendare.
Eh, acum, in februarie 2014, dupa ce firma a dat faliment si bineinteles ca nu se mai poate intoarce la fostul loc de munca, am fost la somaj cu toate actele necesare, si ni s-a cerut acea decizie de suspendare, dinaintea concediului de crestere copil, eliberata de angajator.
Neavand asta, si firma practic nemaiexistand, ce se mai poate face?
Cel mai recent răspuns: James_Hetfield , utilizator 15:30, 27 Martie 2014
Din pacate nu exista nicio obligatie legala in sarcina angajatorului de a comunica decizia de incetare a raportului de munca prin intermediul postei.

Codul Muncii prevede expres o astfel de situatie numai in cazul concedierii disciplinare a salariatului.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, a solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

1. Dar exista obligatia legala de a comunica salariatului decizia de incetare a CIM (vezi Codul muncii).

2. Trimiterea deciziei prin posta este una din solutii, in cazul in care salariatei nu i se poate comunica decizia in alt mod.

Una este obligatia si alta este solutia.

Obligatia legala de a comunica salariatului decizia de incetare a c.i.m. este prevazuta expres in anumite situatii in Codul Muncii. Nu in toate situatiile se prevede acest lucru.
1. - Solutia este legata de obligatie.
- Dvs. chiar credeti ca nu in toate situatiile angajatorul are obligatia de a comunica decizia de incetare a CIM?

2. - Orice decizia are in componenta ei un punct in care se spune ca "prezenta decizie se va comunica salariatului in termen de x zile".
- Nu se spune cum va fi comunicat dar ea trebuie comunicata.
- Altfel de unde sa stie salariatul ca i s-a incetat CIM?
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu mai extrapolati ceea ce spun . Am explicat destul de clar ce inseamna obligatia legala si nu am sustinut nimic contrar legii.
De altfel, cunosc destul de bine procedura incetarii c.i.m. .

Alte discuții în legătură

Somaj dupa concediu crestere copil evelina84 evelina84 Buna ziua! Sunt in concediu pentru cresterea copilului si, intre timp, firma la care lucram a intrat in faliment. Dupa primul an de concediu, m-am inscris la o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru ccc raluk_cream raluk_cream Buna seara.Sunt in ccc de 1an si 9 luni si acum am aflat sa sunt iar insarcinata (o luna).Intrebarea este mai beneficiez de indemnizatie dak nu am coticat in ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare in perioada concediului de crestere copil narcisabusuioc narcisabusuioc Buna ziua, sunt economist la o intreprindere care se afla in insolventa si in urma cu doua zile am primit instiintarea ca voi fi data afara. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)