avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot fi dat in judecata sa fac test ADN dupa 6 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot fi dat in judecata sa fac test ADN dupa 6 ani?

Buna seara!

Acum 6 ani o fata a venit la mine sa imi spuna ca este insarcinata cu mine, in conditiile in care noi am avut relatii sexuale o singura data, intr-adevar neprotejat, dar ea mai umbla si cu alti barbati. Atunci m-a amenintat ca o sa ma dea in judecata si ca o sa ma puna sa fac testul de paternitate insa ea a plecat in strainatate si nu a mai facut lucrul acesta si de aceea chiar am crezut ca acel copil nu era al meu. Acum, dupa 6 ani mi-a lasat un mesaj pe facebook ca o sa vina in tara si ca o sa ma puna sa imi fac testul de paternitate pentru ca ea vrea sa ii platesc fetei c i se cuvine. Am mai vazut ca ea s-a casatorit. Intrebarea mea este: acum ea ma poate obliga sa fac testul de paternitate daca eu nu vreau sau ma poate da in judecata dupa atata timp?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
alin90, utilizator
Eu propun sa fie obligat la pensie ... dl avocat de mai sus.
Nici el nu-i tata in acte, nici el n-a facut vreun test, dar graiste niste tampenii de mi-e jena mie cand citesc asemenea aberatii!

Copilul e nascut in 2008? E importanta data nasterii pentru a determina legea aplicabila.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
romascanu, moderator
da copilul a fost nascut in octombrie sau noiembrie 2008 nu stiu exact luna dar stiu ca a fost la sfarsitul anului.
alin90, utilizator
Art. 427 C.civil
(1) Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
romascanu a scris:

Eu propun sa fie obligat la pensie ... dl avocat de mai sus.
Nici el nu-i tata in acte, nici el n-a facut vreun test, dar graiste niste tampenii de mi-e jena mie cand citesc asemenea aberatii!

Copilul e nascut in 2008? E importanta data nasterii pentru a determina legea aplicabila.

Doamna avocat are simtul umorului foarte dezvoltat.
Cat priveste legea aplicabila nu va ajuta in mod special.

Procesul se va judeca indiferent de legea aplicabila si de aceea relevanta legii aplicabile este ceva care nu va ajuta.
Doamna avocat a scris si ea ca sa arate ca a scris ceva interesant dar nu va ajuta...

alin90 a scris:

da copilul a fost nascut in octombrie sau noiembrie 2008 nu stiu exact luna dar stiu ca a fost la sfarsitul anului.

Nu se aplica Noul cod civil (din care vi s-a citat mai sus) fiindca NCC s-a "nascut" (a intrat in vigoare) DUPA copilul despre care vorbim. NCC, intrat in vigoare la 01.10. 2011, se aplica numai in cazul copiilor nascuti DUPA intrarea lui in vigoare. (dupa cum graiste art 47 din Legea de punere in aplicare a NCC )

DAR ...nu va bucurati inca.

In anul 2008 era in vigoare Legea 288/2007 (intrata in vigoare la 08.11.2007) pentru modificarea si completarea fostului Cod al Familiei (in prezent abrogat) care a introdus aliniatul 4 al art 60 C Fam, avand un continut similar cu actualul art 431 NCC: Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia. (actiunea in stabilirea paternitatii, caci despre ea vorbim).

Aceasta lege ultraactiveaza = se aplica in continuare in cazul actiunilor privitoare la filiatia copiilor nascuti dupa intrarea ei in vigoare. (Iar in cazul copiilor nascuti dupa 01.10.2011 se aplica Noul cod civil).

Altfel spus, cat timp este in viata, nu e prea tarziu pentru a se stabili paternitatea copilului nascut in 2008. (invocand legea in vigoare la data nasterii lui).

Iata de ce voiam sa fiu sigura de anul nasterii. Pentru a determina legea aplicabila.
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)