avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot fi dat in judecata sa fac test ADN dupa 6 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot fi dat in judecata sa fac test ADN dupa 6 ani?

Buna seara!

Acum 6 ani o fata a venit la mine sa imi spuna ca este insarcinata cu mine, in conditiile in care noi am avut relatii sexuale o singura data, intr-adevar neprotejat, dar ea mai umbla si cu alti barbati. Atunci m-a amenintat ca o sa ma dea in judecata si ca o sa ma puna sa fac testul de paternitate insa ea a plecat in strainatate si nu a mai facut lucrul acesta si de aceea chiar am crezut ca acel copil nu era al meu. Acum, dupa 6 ani mi-a lasat un mesaj pe facebook ca o sa vina in tara si ca o sa ma puna sa imi fac testul de paternitate pentru ca ea vrea sa ii platesc fetei c i se cuvine. Am mai vazut ca ea s-a casatorit. Intrebarea mea este: acum ea ma poate obliga sa fac testul de paternitate daca eu nu vreau sau ma poate da in judecata dupa atata timp?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
alin90, utilizator
Ambele capete de cerere se formuleaza in acelasi timp, odata ce se va stabili ca el e tatal, cererea de pensie se admite si ea si va fi obligat sa plateasca de la data depunerii cererii.
In primul rand, legea era cam la fel si-atunci si-acum.
In 2007 s-au gandit unii care mai dormeau pe-alaturi sa puna o frana in calea recunoasterilor de prunci din afara casatoriei si a aparut termenul de 1 an. Era nedrept fata de copil ca aveai o amanta, o duceai cu sorcova pana pruncul facea 1 an si dupa luatul din mot uitai s-o saluti si pe ea si pe copilul tau!! :blush2:

Asta n-a durat mult ca au venit vreo 2 decizii ale curtii constitutionale in legatura cu imprescriptibilitatea unor drepturi personale nepatrimoniale si s-au indreptat lucrurile. Pe baza lor, pentru ca in continuare erau hotarari judecatoresti contradictorii, s-a dat legea 288.
Dupa mine a fost inutila legea, daca judele stia deciziile CC sau avocatul le invoca, erau indeajuns. Totusi, ele nu au ajuns la cunostinta tuturor dosarelor probabil, motiv pentru care s-a schimbat legea.

Apoi, mama nu trebuie sa faca niciun ADN daca are martori seriosi si avocat. Un test adn costa cam 3600 de lei din ce-mi amintesc, dar se poate face un HLA de cam 800 parca? Nu mai retin.
Sigur, exista si varianta ca mama sa nu stie sigur care e tatal asa cum poate foarte bine ca sa fie convinsa. Eu cred ca v-ar ajuta sa stiti. Sau nu, decizia va apartine.

Sa inteleg ca a fost o aventura de o seara fara o convietuire cu mama? Martori sunt? Rudele dv. si ale doamnei se cunosc? Stiu de relatia voastra? Asa scurta cum a fost...
Buna ziua ,
Copilul fiind nascut in anul 2008, prevederile legale aplicabile sunt Codul Familiei si vechiul Cod Civil.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se introduce in mod firesc impotriva pretinsului tata.Termenul introducerii actiunii - actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se poate porni in termen de 1 an de la nasterea copilului - art. 60 alin.1 Codul Familiei
.Asadar intrucat mama nu a promovat actiunea in stabilirea paternitatii in termenul de 1 an de la nasterea acestuia, actiunea va fi respinsa in instanta ca fiind prescrisa.Testul Adn nu o va ajuta pe mama pt a pretinde acordarea intretinerii atat timp cat nu mai este in termenul legal in vederea stabilirii paternitatii.
Imi cer scuze ca ma bag in discutie, dar am simtit nevoia sa o fac.Nu va vorbesc din punctul de vedere al unui om care cunoaste procedurile de rigoare in aceasta situatie ci din cel al unui om simplu. Din spusele dumneavoastra imi dau seama ca incercati sa fugiti de responsabilitate, afirmand ca nu sunteti sigur daca e copilul dumneavoastra sau nu. Dar exista o posibilitate sa fie atat timp cat a-ti avut relatii intime cu acea femeie.Nu va ganditi la ce e legal sau nu, ci ganditi si din perspectiva copilului, adultul de mai tarziu si din perspectiva unui posibil parinte. Daca acel copil este intr-adevar al dumneavoastra , nu credeti ca e normal sa va asumati niste responsabilitati fatza de el ? Nu vreti sa il cunoasteti, sa aveti vreo legatura cu el?El n-are nici-o vina de situatia creata. Eu am crescut fara tata, nu l-a interesat de mine. Nici nu stitit cate intrebari isi pune un copil de la o anumita varsta cand incepe sa constientizeze lucruile si cat e de greu sa nu gaseasca raspunsurile pe care le cauta .El v-a creste, poate v-a avea ambitie va v-a cauta si v-a demostra ca sunteti tatal lui. Si atunci nimic nu mai poate schimba lipsa de implicare.V-a ramane cu acel gust amar,ca pe tata nu l-a interesat.Si daca totusi e copilul dumneavoastra, nu v-ar durea sufletul sa stiti ca nu v-a interesat de existenta lui ? Poate gandesc eu subiectiv, dar va spun cum stau lucrurile din perspectiva unui copil crescut fara implicarea tatalui. Ramai cu o durere in suflet pe care nu ar mai putea sa o stearga acum, daca atunci cand ai avut nevoie de el nu l-a interesat de tine.M-ar durea sufletul sa stiu ca am un copil acolo undeva, ca poate el are nevoie de mine iar eu nu sunt langa el. Decizia e a dumneavoastra, dar cred ca e mai bine sa va faceti acel test pentru constiinta dumneavoastra si pentru binele copilului daca sunteti tatal lui. Nu fugiti de responsabilitati cautand portite legale de iesire din ''problema'' ci incercati sa vi le asumati daca intr-adevar va privesc.
Eu unul am o alta teorie in privinta aceasta. Consider ca parintele unui copil nu este cel care il naste ci acela care il creste si care il iubeste. Am auzit si am vazut copii adoptati care si-au cunoscut parintii biologici si au fost dezamagiti. Am fost ferit de o astfel de situatie si nu pot pretinde ca o pot intelege pe deplin dar actualul sot al doamnei este din punctul meu de vedere tatal copilului.

Asta nu inseamna ca tatal biologic nu are responsabilitati. Inteleg neplacerile dansului si nevoia de a se simti protejat dar pana la urma va trebui sa realizeze ca singura lui necunoscuta este daca este sau nu tatal copilului. Din punctul meu de vedere ar trebui sa ramana deschis la aceasta posibilitate si in caz ca se dovedeste ca este tatal biologic sa isi puna o singura intrebare: Doresc sau nu doresc sa am o legatura cu copilul meu? In cazul in care nu doreste se va limita la aspectele financiare referitoare la cresterea copilului si la eventuala mostenire iar daca doreste sa tina legatura cu el sa aibe in vedere si timpul care il va petrece in compania copilului sau si a indrumarilor care i le va acorda pe parcursul vietii. La urma urmei lucrurile nu sunt rele - pur si simplu fac parte din surprizele care ni le rezerva viata.

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)