Acum 6 ani o fata a venit la mine sa imi spuna ca este insarcinata cu mine, in conditiile in care noi am avut relatii sexuale o singura data, intr-adevar neprotejat, dar ea mai umbla si cu alti barbati. Atunci m-a amenintat ca o sa ma dea in judecata si ca o sa ma puna sa fac testul de paternitate insa ea a plecat in strainatate si nu a mai facut lucrul acesta si de aceea chiar am crezut ca acel copil nu era al meu. Acum, dupa 6 ani mi-a lasat un mesaj pe facebook ca o sa vina in tara si ca o sa ma puna sa imi fac testul de paternitate pentru ca ea vrea sa ii platesc fetei c i se cuvine. Am mai vazut ca ea s-a casatorit. Intrebarea mea este: acum ea ma poate obliga sa fac testul de paternitate daca eu nu vreau sau ma poate da in judecata dupa atata timp?
:), in caz ca nu s-a inteles dupa 2 pagini de raspunsuri, intrebarea dvs are un raspun spozitiv: da, poate sa va dea in judecata pentru stabilirea paternitatii.
De putut se poate, dar depinde ce va iesi la proces.
Ati inteles acum?
E chiar asa grav sa faceti testul si aveti certitudinea ca aveti sau nu acel copil? Daca vreti sa cheltuiti cat mai putin aparati-va singur la proces pentru ca daca sunteti tatal acelui copil oricum veti plati daca mama e hotarata sa dovedeasca asta si probabil isi permite daca a lucrat in strainatate.
Da, la initiativa mamei si prin hotarare judecatoreasca, pentru administrarea dovezilor in sustinerea cauzei, mama poate cere si instanta te poate obliga sa dovedesti ca nu esti tatal biologic, pana la varsta majoratului copilului, oricand.
Oricine poate formula o cerere in instant. Daca o si poate dovedi este alta discutie. Sigur ca femeia respective va poate actiona in instant considerand ca sunteti tatal copilului sau, iar in probatoriu poate solicita expertiza ADN, chiar daca este casatorita cu un alt barbat.
Indiferent de timpul scurs de la nasterea copilului, se poate introduce actiunea in stabilirea filiatiei acestuia si implicit se poate cere obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere. Actiunea nu este simpla sau usoara si nici apararile pretinsului tata nu sunt usor de facut.
De aceea este necesar sa apelati la un avocet, fie si doar pentru o consultative mai aprofundata, functie de ce documente vi se comunica sau alte dovezi.
Nu va poate obliga sa faceti testul ADN decat instanta, in cursul unui proces, daca va considera necesar fata de probatoriul solicitat si admis a fi administrat in cauza, insa mai e mult pana la faza aceea procesuala.
Poate femeia respectiva incearca doar sa isi "stabileasca" un tata pentru copilul sau ori poate are doar o motivatie pecuniara.Cine stie cu cati altii a mai discutat acest aspect?!
cum poate fi obligat sa plateasca pensie alimentara daca nu a fost dovedit faptul ca este tatal.....instanta il poate obliga sa faca testul de paternitate,dupa ce a fost DOVEDIT ca este tatl copilului abia atunci poate fi obligat la plata intretinerii.
Despre paternitate
Calin2130
Buna ziua.Speta este in felul urmator:
Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Paternitate
roxana000
Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)