avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa?

Buna ziua

Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei: eu, cumparatorul trebuie sa platesc taxa pe transferul dreptului de proprietate
Cum pot castiga in instanta un proces cu OCPI-ul si sa imi intabulez apartamentul deoarece in codul fiscal scrie clar ca vanzatorul trebuie sa plateasca taxa pe transferul dreptului de proprietate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:10, 17 Aprilie 2014
N-aveti nimic de pierdut daca incercati sa-l obligati pe vanzator sa plateasca. Oricum actul de adjudecare e act de proprietate, asa ca parerea mea este ca puteti face o actiune de gen obligatia de a face ... intr-adevar taxa de transfer cade in sarcina vanzatorului si din cate inteleg vanzatorul este.... ANAF, fiindca el incaseaza banii din aceasta "tranzactie" ... Asa ca spor la treaba. :) Si ANAF-ul trebuie sa respecte aceleasi reguli pe care trebuie sa le respectam si noi ceilalti. Nicaieri nu scrie ca ANAF-ul face exceptie de la regula... vorba ceea , ce tie nu-ti place fa-i si ANAF-ului sa vada cum e... :D
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Cereţi OCPI o încheiere de respingere a cererii de întabulare, încheiere pe care o puteţi ataca cu plîngere în instanţă.
Imobilul adjudecat in urma unei licitatii publice in cadrul procedurii de executare silita, poate fi inscris in Cartea Funciara fara plata impozitului

Prin Decizia civila nr. 834A din data de 4 octombrie 2011, Tribunalul Bucuresti a decis, in mod irevocabil, ca adjudecatarul nu are obligatia, conform legii, de a achita impozitul pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra imobilului adjudecat si, prin urmare, dobandirea imobilului respectiv de catre adjudecatar trebuie inscrisa in Cartea Funciara chiar daca acesta nu poate face dovada achitarii acestui impozit.

Astfel, Tribunalul a retinut ca, potrivit art. 516 pct. 8 C. pr. civ., actul de adjudecare reprezinta titlu de proprietate, care se va preda dobanditorului spre a servi ca titlu de proprietate si pentru a fi inscris in cartea funciara. Asadar, actul de adjudecare reprezinta inscrisul ce face dovada dreptului de proprietate al adjudecatarului asupra imobilului in litigiu, urmare a procedurii de vanzare silita.

De asemenea, potrivit art. 771 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza impozit.

In aplicarea acestui text, art. 1512 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003, defineste notiunea de „contribuabil” ca fiind persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului. In cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie, etc.

Dobandind dreptul de proprietate asupra imobilului in litigiu ca efect al executarii silite a debitorilor, nu se circumscrie notiunii de „contribuabil” prevazuta de art. 771 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si de art. 1512 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003.

Dvs trebuie sa faceti plangere impotriva incheierii de respingere a inscrierii in cartea funciara.

Banuiesc ca procedura de executare silita a fost inceputa pe vechiul Cod de procedura civila si in consecinta sunt aplicabile dispozitiile acestuia.

Art. 516 alin 1 pct. 8:
- actul de adjudecare este titlu de proprietate si poate fi inscris in cartea funciara

Art. 518
Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.
Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.

ATENTIE!

Din practica, stiu ca foarte multa lume se exprima liber cu privire la proceduri din cadrul executarii silite, sau care precede adjudecarii, fara a avea responsabilitatea opiniilor. Am intalnit si foarte multi avocati si chiar executori judecatoresti, care nu cunosc intru-totul, subtilitatile legislatiei in domeniu. Unii nu cunosc nici cele mai elementare proceduri.

Va recomand sa consultati un expert in executari silite (nu orice avocat, executor, jurist) pentru a avea un raspuns adecvat. Din pacate, pe un forum veti obtine foarte multe pareri, unele total neavizate, ca si cele de mai sus... :(

Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
xdaniel, utilizator
Pentru a VA intabula dreptul de proprietate asupra imobilului ( indiferent cum l-ati dobandit si de la cine ) trebuie ca dvs., IN CALITATE DE PROPRIETAR, sa adresati o cerere-tip catre O.C.P.I. ( modelul il gasiti pe www.ancpi.ro ). Mai trebuie sa spun cine trebuie sa plateasca taxa la O.C.P.I.? Nu fostul proprietar are obligatia sa intabuleze dreptul dvs. de proprietate. Daca ati devenit proprietar obligatia intabularii dreptului de proprietate va revine dvs.si nimanui altcuiva. Deci nu mai umblati caiine surd la vanatoare, luati modelul de cerere pe care vi l-am indicat, completati-l, atasati la cerere procesul-verbal de adjudecare ( in copie legalizata ) si copie dupa cartea de identitate ( eventual si a sotului/sotiei ). Mergeti la O.C.P.I., platiti taxa si depuneti documentele pe care vi le-am enumerat. Unde ati citit dvs.in Codul Fiscal ca vanzatorul trebuie sa plateasca taxa pe transferul dreptului de proprietate ?Pentru transferul dreptului de proprietate se plateste de catre vanzator impozit ( nu taxa ). Impozitul se plateste de catre vnzator pentru ca acesta incaseaza bani in urma transferului. Impozitul pe transferul dreptului de proprietate prevazut de codul fisca nu e totuna cu intabularea dreptului de proprietate. Intabularea nu e reglementata de codul fiscal ci de Legea 7 a cadastrului si publicitatii imobiliare. Cititi mai bine si codul fiscal si Legea 7.
Zic io, total neavizat în ale executării silite şi, prin urmare, total străin de ceea ce ar însemna calitatea de expert în executări silite, zic io, deci, ca să revin din divagaţie direct la cestiune, că am cam trecut de această fază (a executării silite, în care, repet cu obstinaţie, nu sunt expert) din momentul în care dobînditorului i s-a înmînat actul de adjudecare.

ªi mai zic io că ar avea nevoie nu de un expert în executare silită, ci de unul în proceduri de carte funciară şi, eventual, în materie fiscală.

ªi mai zic, în final, că generalizările strică. Inclusiv la propria imagine. Cea văzută de alţii, nu la ego-ul din oglindă.

ªi nu mai zic nimic. Promit.

Alte discuții în legătură

Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Apartament executat - plata impozit la intabulare dtztz dtztz Buna seara. Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie \\" Prezentul act constituie [b]act de proprietate pt ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare: In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara ... (vezi toată discuția)