avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa?

Buna ziua

Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei: eu, cumparatorul trebuie sa platesc taxa pe transferul dreptului de proprietate
Cum pot castiga in instanta un proces cu OCPI-ul si sa imi intabulez apartamentul deoarece in codul fiscal scrie clar ca vanzatorul trebuie sa plateasca taxa pe transferul dreptului de proprietate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:10, 17 Aprilie 2014
kukuk a scris:

Daca ai mostenit un imobil,trebuie sa platesti impozitul pe transferul proprietatii,la fel daca i-ai luat casa omului prin vanzare silita.Poti sa-l chemi in judecata si sa-i pui si poprire pe salar sau pensie dar instantele au dat hotarari contradictorii.Nu luati de bune hotarari din 2009,au intervenit modificari.

Principiul ramane acelasi, chiar si in NCPC. Cumparatorul adjudecatar este proprietar in baza actului de adjudecare. Dreptul de proprietate se intabuleaza si nu tranzactia!
carmen2010 a scris:

La executare silita ma si refeream.
Si au am fost adjudecatar si am trecut prin toti acesti pasi. Doar ca, lucrand in imobiliare, stiam la ce sa ma astept cu privire la impozitul pe transfer proprietate si am mers de la inceput pe ideea ca il platesc eu. Cand am fost sa-l platesc, angajata de la Adm Fin a scos grila si m-a incadrat la grila, nu la valoare din actul de adjudecare, iar ptr bani a emis chitanta pe numele vechiului proprietar, chiar daca am platit-o eu. s.m.
Iar cand am participat la licitatie, ptr ca nu stiam nimic despre asta, am citit zile intregi pe internet, inclusiv pe avocatnet, am intrebat si la biroul Exec Jud, am mers si la Adm Fin sa intreb la ce valoare se aplica acesta taxa, dar nimeni nu te invata la ce sa te astepti, nici macar executorul. Noroc ca exista internetul si avocatnet!

@themis :bow: @xdaniel :confused: ordonanta presedintiala? :foottap:

Unu. Am ingrosat o parte din ceea ce a scris carmen2010 pentru ca in cele cateva cuvinte ingrosate sta cheia abuzului practicat de ANCPI & ANAF aflate in cârdãşie (kardas inseamna in turca tovaras, iar cârdãşia sau cãrdãşia este o intovarasire pentru scopuri condamnabile).
Doi. Modus operandi. In cãrdãşia aceasta ANCPI este "bad cop - politistul rau" iar ANAF este "good cop - politistul bun" Jocul se desfasoara astfel: Cele doua agentii ale statului pozeaza in entitati care habar nu are prima ce face a doua. Potrivit scenariului ANCPI a.k.a. "bad cop" refuza intabularea cumparatorului pentru ca vanzatorul nu si-a platit taxele catre stat. :weg: ANAF, a.k.a. "good cop" care a emis o decizie de impunere pe numele vanzatorului si care ar trebui sa-l urmareasca pe acesta silit, potrivit normelor din Codul de proc. fiscala, ii ofera insa nefericitului cumparator, din pura bunavointa functionareasca, o solutie la problema lui cu ANCPI: poate sa plateasca el, de bunavoie si nesilit de nimeni, debitul vanzatorului, pe care-l poate apoi actiona in judecata pe temeiul gestiunii de afaceri. ANAF nu-l obliga sa plateasca ceva, Doamne fereste! ANAF doar il ajuta pe cumparator sa-si rezolve problema pe care o are cu ANCPI a.k.a. "bad cop" Trebuie sa tineti minte: Nu este problema ANAF, pen'ca dac-ar fi problema lor ar emite decizie de impunere, ei doar ajuta! Asadar, din punct de vedere scriptic, carmen2010 apare ca fiind platitor de BUNAVOIE a debitului lui Debitorescu catre ANAF. De ce zic eu ca este de bunavoie? Pentru ca plata s-a facut fara ca ANAF sa fi emis o decizie de impunere pentru carmen2010 iar chitanta este emisa pe numele lui Debitorescu. D'aia. Dupa ce carmen2010 plateste de bunavoie datoria lui Debitorescu, ANAF are deosebit de placuta surpriza sa observe ca lui Debitorescu i-au intrat mintile-n cap, a devenit cetatean onest, si si-a platit impozitul. Cuuum? Nu Debitorescu a platit debitul ci carmen2010? Poate sa dovedeasca carmen 2010 asta cat timp pe chitanta scrie ca Debitorescu a platit? Nuuuu? Pai atunci despre ce discutam aici, domnu' avocat? Faceti acuzatii nefondate si sunteti tendentios la adresa statului? :foottap: (ultimele cuvinte sunt copy-paste din afirmatiile unui functionar)
Trei. In loc de concluzii. In timpul acestor operatiuni nicio persoana nu a fost ranita si niciun roman n-a avut de suferit pentru ca in majoritatea cazurilor romanul ocoleste ghioagele-n cap platind de bunavoie :weg: decat sa incaseze de trei ori mai multe ghioage-n cap pierzand pentru vreun neinteles viciu de procedura un proces cu statul.
Patru. De ce sunt atat de vehement? Pentru ca m-am saturat! D'aia! M-am confruntat cu problema asta absurda de zeci de ori, ori de cate ori m-am ocupat de intabularea clientilor in urma unor sentinte judecatoresti prin care se admitea actiunea lui X, imobilul lui Y trecea la X iar Y era obligat si la cheltuieli de judecata iar ANCPI refuza intabularea lui X pana ce Y nu platea debitul catre ANAF.
Patru. Ca sa nu va mirati Traim intr-o tara in care guvernul emite o ordonante de urgenta prin care dispune ca cei care si-au aparat un drept si au obtinut executarea prin hotarari judecatoresti sa fie despagubiti ... cand o vrea guvernul; traim intr-o tara in care desi este de absoluta notorietate ca ANAF nu o sa-ti restituie nelegala taxa de prima inmatriculare/taxa de poluare/timbru de mediu incasata trebuie sa ceri restituirea inainte de a te adresa instantei sub sanctiunea respingerii cererii ca inadmisibila; traim intr-o tara in care ...
D'áia!
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
in opinia mea "de vina" este executorul....care la distributia pretului ar fi trebuit sa aiba in vedere si acest impozit:)
milikka a scris:

in opinia mea "de vina" este executorul....care la distributia pretului ar fi trebuit sa aiba in vedere si acest impozit:)

Aha! Mai nou nu numai notarii (transformati de ceva timp in portarei) ci si executorii judecatoresti ar trebui sa fie perceptori fiscali. Ce mai urmeaza? Avocatii? Iar perceptorii ce fac? Trai neneaco pe banii babachii! Ei n-au nicio treaba?

Intrebare: Daca nu exista o cerere de interventie in executare din partea ANAF poate executorul sa le faca plata? Nici vorba, nici pomeneala, pentru ca n-are temei legal.

Haideti sa revedem scenariu astfel CUM ar trebui sa se desfasoare el intr-o tara NORMALAl:
Unu. Functionarii ANAF isi dau seama ca in urma executarilor silite imobiliare impozitul este platit fara nici un temei de adjudecatar. Revoltati de o astfel de nedreptate concep o adresa care va fi comunicata tuturor executorilor judecatoresti prin care solicita ca in cazul in care imobilul se vinde la licitatie sa fie anuntat ANAF pentru a emite decizia de impunere si a face cerere de interventie in procedura executarii silite conf art. 689 si urm. N. Cod pr. civ.
Doi. Odata ce imobilul este adjudecat, executorul comunica acest fapt catre ANAF care face cerere de interventie.
Trei. Executorul judecatoresc face distributia pretului potrivit ordinei de prioritate stabilite de procedura civila.
Patru. Adjudecatarul isi intabuleaza imobilul fara nicio problema.

Frumos scenariu, nu-i asa? Insa total utopic. Nu-i mai simplu si mai usor sa-l strangi cu usa pe adjudecatar decat sa faci adrese catre executori si cereri de interventie?

:D parerea mea era ca impozitul pe tranzactie este datorat de vanzator..parere legala zic eu

executorul stiind ca face o vanzare la licitatie suplinind consimtamantul vanzatorului ar trebui sa si prevada in publicatie acest impozit si sa-l si distribuie....chiar in conditiile in care fiscul nu vine cu cerere pentru ALTE restante la distributie

avem reglementare daca vrem...si avem si pe cine da vina
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
ContSters305985, utilizator

Alte discuții în legătură

Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Apartament executat - plata impozit la intabulare dtztz dtztz Buna seara. Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie \\" Prezentul act constituie [b]act de proprietate pt ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare: In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara ... (vezi toată discuția)