avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare apartament cumparat la licitatie - cine plateste taxa?

Buna ziua

Am cumparat acum cateva luni un apartament la o licitatie organizata de ANAF. Nu il pot intabula la OCPI pentru ca zic ei: eu, cumparatorul trebuie sa platesc taxa pe transferul dreptului de proprietate
Cum pot castiga in instanta un proces cu OCPI-ul si sa imi intabulez apartamentul deoarece in codul fiscal scrie clar ca vanzatorul trebuie sa plateasca taxa pe transferul dreptului de proprietate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 00:10, 17 Aprilie 2014
milikka a scris:

:D parerea mea era ca impozitul pe tranzactie este datorat de vanzator..parere legala zic eu

executorul stiind ca face o vanzare la licitatie suplinind consimtamantul vanzatorului ar trebui sa si prevada in publicatie acest impozit si sa-l si distribuie....chiar in conditiile in care fiscul nu vine cu cerere pentru ALTE restante la distributie

avem reglementare daca vrem...si avem si pe cine da vina

Mdaaaaaaaaaaa.
Dar argumente bazate pe texte legale aveti, maestre?
Nu?
Mai bine, inchidem topicul fara alte complicatii.
[ link extern ] /

:innocent:
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
ContSters305985, utilizator
Din articolul pe care l-ati citat si care in mare parte corespunde cu ce am scris n-am inteles de ce nu s-ar putea sincroniza cei de la fisc cu cu executorii judecatoresti.
Dupa tot ce s-a scris, lumea inca nu intelege ca executorul nu este perceptor fiscal si nu se poate retine la sursa un impozit incert, datorat in viitor (nu la momentul X al incheierii actului de adjudecare) precum TVA, impozit de transfer al proprietatii, sau alte creante similare. La momentul X ANAFul nu are calitate si nu se poate inscrie in procedura de executare, pentru ca nu are debit cert de recuperat, iar pentru plati datorate ulterior incheierii actului de adjudecare, ANAF se poate indrepta impotriva debitorului.

BINE DE STIUT:
Debitorul nu poate fi grevat de incasarea diferentei de pret, de taxe sau impozite in momentul distribuirii pretului incasat de executor. Precizez acest lucru, deoarece am intalnit in practica un executor, care avea intentia de a vira el la stat TVA-ul aferent vanzarii, in numele sau pentru debitor, lucru total ilegal, intrucat ANAF nu se inscrisese cu vreo creanta. Debitorul (persoana juridica) isi regleaza plata TVA sau a altor creante prin deducere. Daca debitorul are de incasat TVA de la stat, achitat prin achizitii anterioare, nu va mai achita TVA datorat in urma vanzarii prin executare, iar taxele sale sunt reglate prin declaratiile lunare sau trimestriale.
Executorul doar incaseaza pretul si distribuie suma creditorilor care s-au inscris in urma publicitatii, in ordinea de preferinta data de lege.
Deci executorul nu plateste TVA si nici impozite pe tranzactii, in numele debitorului, doar distribuie pretul incasat in ordinea de preferinta. PUNCT!
xdaniel a scris:

BINE DE STIUT:
Debitorul nu poate fi grevat de incasarea diferentei de pret, de taxe sau impozite in momentul distribuirii pretului incasat de executor. Precizez acest lucru, deoarece am intalnit in practica un executor, care avea intentia de a vira el la stat TVA-ul aferent vanzarii, in numele sau pentru debitor, lucru total ilegal, intrucat ANAF nu se inscrisese cu vreo creanta. Debitorul (persoana juridica) isi regleaza plata TVA sau a altor creante prin deducere. Daca debitorul are de incasat TVA de la stat, achitat prin achizitii anterioare, nu va mai achita TVA datorat in urma vanzarii prin executare, iar taxele sale sunt reglate prin declaratiile lunare sau trimestriale.
Executorul doar incaseaza pretul si distribuie suma creditorilor care s-au inscris in urma publicitatii, in ordinea de preferinta data de lege.
Deci executorul nu plateste TVA si nici impozite pe tranzactii, in numele debitorului, doar distribuie pretul incasat in ordinea de preferinta. PUNCT!

SI MAI BINE DE STIUT!!!

Executorul judecatoresc are obligatia de a vira catre stat TVA in termen de 5 zile de la datala care adjudecarea a devenit definitiva!! (cod fiscal si normele de aplicare).

Asa ca ati intalnit un executor pregatit, doar ca nu ati vrut dvs sa invatati ceva de la el.

Alte discuții în legătură

Respingere intabulare ocpi dtztz dtztz Buna ziua. Am luat un apartament executat silit si am primit Act de adjudecare. Acesta prevede conform [b]art. 516, pct. 8 Cod Pr. Civila[/b], Actul de ... (vezi toată discuția)
Apartament executat - plata impozit la intabulare dtztz dtztz Buna seara. Am dobandit un apartament la licitatie. In Actul de Adjudecare la un paragraf scrie \\" Prezentul act constituie [b]act de proprietate pt ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva incheierii de carte funciara Luisa Mitroi legalista.ro Luisa Mitroi legalista.ro Dragi colegi, va supun atentie urmatoarea speta pentru a o dezbare: In septembrie 2012 am formulat o plangere impotriva incheierii de carte funciara ... (vezi toată discuția)