avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierdere apa cauzata de locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierdere apa cauzata de locatar

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Suntem o asociatie cu 3 scari si de curand ne-am montat contoare pasante pe fiecare scara la apa rece. Am constatat ca una din scari are consum cat celelalte 2 scari la un loc. Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu. In momentul cand am oprit robinetul de la respectiva toaleta, contorul pasant al acelei scari s-a oprit (in sfarsit). Cum l-am redeschis, iar a inceput sa se invarta, semn ca pe acolo se pierdea apa ca si cand ai lasa robinetul deschis non-stop. Una din persoanele care locuieste in acel apartament, foarte senina ne-a spus sub forma de intrebare "E asa o mare problema ca se scurge apa?" Noi ne-am gandit sa il punem sa suporte aceasta pierdere prin faptul ca numarul de persoane pe fiecare scara este aproximativ egal si cum contorul de pe prima scara este foarte apropiat de cea de-a doua scara, am zis sa facem o medie intre aceste 2 contoare, sa scadem din consumul inregistrat de contorul de la scara cu probleme si diferenta sa i-o bagat proprietarului apartamentului unde s-a descoperit problema. Pentru ca nu este o avarie la coloana de apa comuna, mie mi se pare corect ca el sa plateasca pierderea.
Putem face asa ceva? Ne ajuta vreo lege in acest sens? Sau mai avem o varianta si anume in loc de 4 persoane sa ii trecem 8-10 persoane. Nu e normal sa plateasca si restul scarii pentru el.
Cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 15 Aprilie 2014
Iata ce prevede Ordinul 343/2010 art 28 (3):

ART. 28
(3) Pentru apartamente considerate fãrã repartitoare de costuri, repartizarea cheltuielilor pentru energia termicã înglobatã în apa caldã de consum se face proporţional cu numãrul
de unitãţi de consum calculate cu relaţia:
*T* n n^i(NC A) = 3,3 xΣN(j), j=1 *ST*
în care:
n^i(NC A) - numãrul total de unitãţi alocate proprietarului sau utilizatorului din apartamentul "i" care este considerat fãrã repartitoare de costuri pentru apã caldã;
nΣ N(j) - numãrul total de persoane din apartamentul "i". j=1

Adica discutam despre energia termica consumata pentru apa calda si nu despre vreo norma cantitativa de consum a apei calde.

Ma intrebati daca mie mi-ar conveni sa platesc o cantitate de apa mai mare daca as fi necontorizat. Pai nu se pune problema daca-mi convine sau nu pentru ca am alternativa de a ma contoriza imediat daca nu-mi convine necontorizat.

Am mai dat exemplul nostru si repet.
Noi trecem celor care nu aduc indexul apometrelor, ori nu au apometre, cate 7 metri cubi de apa rece de persoana. Unui proprietar care nu voia sa-si instaleze apometru si-i puneam luna de luna 14 m.c. (doua persoane X 7 m.c.), intr-o luna i-am trecut pe lista de plata 50 metri cubi pentru ca atat era diferenta intre factura su totalui consumurilor rezultate din apometrele de apartament. Dupa suparari si reprosuri ca si asa platea prea mult 14 m.c./luna... si-a instalat apometre. S-a intamplat acum vreo doi ani. De atunci aduce indexul luna de luna iar consumul este de 22-35 metri cubi/luna. Sunt tot doua persoane in familie si nu mai reclama nimic.
Asa ca "stimulati-i" sa-si puna apometre si rezolvati o mare parte din diferentele de apa.
@adriantot
Specificati, va rog, ca la dv. in asociatie e vorba de cei 7 mc / persoana de apa rece celor necontorizati in conditiile in care toti aveti CT-uri si nu primiti apa calda de la furnizori externi.
E important sa se stie asta pentru ca majoritatea celor carora va adresati primesc din surse externe atat AR, cat si AC.
Adica acei 7 mc/persoana ar fi si pentru AR, si pentru AC.
Deci regulamentul trebuie adaptat acestei situatii.

@adriandanciu90
Va sugerez sa nu mai impuneti prin regulament o norma fixa de apa deoarece nu aveti cum sa stiti ce fac cei necontorizati in casa lor in fiecare minut.
Pe cel cu wc-ul l-ati depistat pentru ca era o chestiune tehnica, dar consumul de apa tine de obiceiurile si vointa oamenilor, in general, si, in acest sens, nu puteti sa apreciati nicicum. Unul consuma 1 mc / persoana, altul 7-8 mc / persoana.
Ceea ce ii leaga si ii face egali intre ei pe acesti oameni este faptul ca nu li se poate masura consumul, dar trebuie sa se incheie factura si astfel suporta o repartizare dupa criteriul nr.persoane, lucru pe care trebuie sa si-l asume de principiu, cum zic ei, atata timp cat prin vointa lor nu vor sa iasa din aceasta situatie.

Discutii veti mai avea, dar daca le aduceti aceste argumente si in final zicala romaneasca "nu se poate si cu gura unsa si cu sufletu-n rai", in timp se vor convinge singuri ca "gura bate fundu' " si vor sfarsi prin a-si pune apometre.

Sa va auda Dumnezeu, dar la noi in bloc s-au montat contoare in apartamente incepand cu anul 2006. O perioada s-au luat in considerare de catre fosta administratie a asociatiei, dar apoi nu s-a mai luat ca cei de pe scara unde stateau presedintele si administratorul erau decat apartamente cu contoare si iesea prost pentru ei. Dupa ce s-a schimbat in 2013 comitetul executiv (cu tot cu presedinte) si administratorul, am pus mai intai oamenii sa-si verifice metrologic contoarele si apoi le-am luat in considerare. Situatie contoarelor de apartament este urmatoarea: pe scara 1 sunt 16 din 19 apartamente cu contoare, pe scara 2 sunt 11 din 19, iar la scara 3 (cea cu probleme si in trecut si acum) sunt 5 din 15.
Cei de pe scara 3 care nu au contoare, in special un guraliv care are o gramada de bani (deci nu ar fi vorba de bani in caz ca vrea sa-si monteze) vorbeste de principiu, vorbeste de faptul ca nu putem sa ii verificam pe toti proprietarii cu apometre sa vedem daca fura sau nu si ca nu are cum 4 persoane de la el din apartament sa consume 19mc intr-o luna cum apare pe lista de intretinere. Eu i-am dat dreptate ca nu consuma atat, fiindca pe parcursul zilei este plecata toata familia si i-am sugerat ca daca tot are bani si chiar angajati in firma lui care pot sa ii monteze sa nu mai stea pe ganduri. Toti cei de la scara 3 care nu au contoare, de fapt vor sa nu mai luam la nimeni in considerare contoarele. Pe langa faptul ca nu sunt de acord cu noua conducere pentru ca noua conducere aplica legea cat se poate de bine (aici includem si modul de repartizare al cheltuielilor). Lor li s-au marit sumele la intretinere din aceasta cauza. Practic ne-am dat seama ca fosta administratie tinea cu propria scara si impartea facturile dupa reguli pe care eu nici in ziua de azi nu le-am inteles.
Plus ca cei de la scara 3 care fac scandal au noroc sa mai gaseasca cate unul mai slab de minte si pe la celelalte doua scari si vin si aia sa faca scandal, dar nici nu stiu pentru ce fac scandal de fapt.
Am inteles totusi ca respectivul apartament unde s-a gasit scurgerea (eu nu am fost de fata la verificari) ar avea contoare, dar nu mai sunt verificate metrologic de cand s-au montat prima oara in 2006. Oricum nu au venit niciodata sa intrebe despre treaba asta cu contoarele sau sa vina vreodata cu vreun index.

In orice caz noi ne-am gandit la alta varianta si cred ca e cea mai buna intrucat desi de cand exista noua administratie s-au imbunatatit si modernizat multe lucruri, iar fosta administratie nu a fost in stare sa faca nimic timp de 20 de ani, lumea inca face scandal: sa ne facem singuri asociatie adica scara 2. Scara 2 fiind scara din mijlocul blocului.
Daca nu va deranjeaza sa discut cu dumneavoastra si acest aspect.
Mai intai sa va povestesc putin despre bransamentele noastre.
Teava principala de apa calda, recirculare apa calda, tur si retur incalzire intra in subsol in zona scarii 3. La apa calda si la caldura fiecare scara are contorul ei pus de cei de la RADET (se factureaza pentru fiecare scara in parte). La energie electrica si la gaze, fiecare scara este cu contorul ei (facturare separata). Problema apare la bransamentul de apa rece, intrucat acesta intra prin subsolul scarii 2. Am luam aviz de principiu pentru scara 1 si 3 daca ei pot sa isi faca bransament separat si Apa nova Bucuresti a raspuns ca DA. In mintea mea nu este nevoie de aviz de la furnizori pentru separarea pe scari intrucat la radet, la gaze si la energie electrica sunt contoare separate si se factureaza separat, iar la apa nova avem deja aviz pozitiv pentru celelalte doua scari. Gresesc cand spun ca nu mai e nevoie de alte avize de la furnizori privind separarea?

Acum vine intrebarea: Tinand cont de cele de mai sus si e faptul ca exista deja o asociatie de proprietari care inglobeaza cele 3 scari, putem sa ne facem noi asociatia noastra, fara sa o desfiintam pe cea actuala? Putem sa ne facem noi scara noastra iar celelalte doua scari sa ramana in asociatia veche sau sunt obligati si ei sa isi faca asociatia lor?
Care ar fi pasii de urmat si care ar fi documentele necesare? Am mai avea nevoie de acordul scris al celorlalte doua scari?
Va multumesc mult pentru toate raspunsurile.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Adriantot, moderator
Pentru a infiinta o noua asociatie aveti nevoie de acordul scarii respective , plus ca veti suporta daca este cazul separarea la utilitati daca este cazul .
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Stiu si eu ca trebuie sa fie de acord 50% +1 din scara unde se vrea noua asociatie, iar in ceea ce priveste proprietatea comuna, aceasta se poate delimita. In afara de terasa si subsol, nu avem nimic comun. Banuiesc ca se va face o conventie intre vechea asociatie si noua asociatie privind trecerea tevilor dintr-o scara in alta.
Vreau sa stiu mai mult de atat.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Furt apa rece StRotaru StRotaru Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema ... (vezi toată discuția)