avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierdere apa cauzata de locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierdere apa cauzata de locatar

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Suntem o asociatie cu 3 scari si de curand ne-am montat contoare pasante pe fiecare scara la apa rece. Am constatat ca una din scari are consum cat celelalte 2 scari la un loc. Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu. In momentul cand am oprit robinetul de la respectiva toaleta, contorul pasant al acelei scari s-a oprit (in sfarsit). Cum l-am redeschis, iar a inceput sa se invarta, semn ca pe acolo se pierdea apa ca si cand ai lasa robinetul deschis non-stop. Una din persoanele care locuieste in acel apartament, foarte senina ne-a spus sub forma de intrebare "E asa o mare problema ca se scurge apa?" Noi ne-am gandit sa il punem sa suporte aceasta pierdere prin faptul ca numarul de persoane pe fiecare scara este aproximativ egal si cum contorul de pe prima scara este foarte apropiat de cea de-a doua scara, am zis sa facem o medie intre aceste 2 contoare, sa scadem din consumul inregistrat de contorul de la scara cu probleme si diferenta sa i-o bagat proprietarului apartamentului unde s-a descoperit problema. Pentru ca nu este o avarie la coloana de apa comuna, mie mi se pare corect ca el sa plateasca pierderea.
Putem face asa ceva? Ne ajuta vreo lege in acest sens? Sau mai avem o varianta si anume in loc de 4 persoane sa ii trecem 8-10 persoane. Nu e normal sa plateasca si restul scarii pentru el.
Cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 15 Aprilie 2014
Problema dv., la asociatie, este separarea de masura intre scari la apa rece.
Problema aceasta va ramane si daca va infiintati ca asociatie separata.
Chiar asa se si face: sc.1 si sc.3 raman pe vechea asociatie, iar la sc.2 se infiinteaza o asociatie noua.

De la Apa Nova aveti avizul favorabil de a monta bransamente separate pentru fiecare scara, numai ca aceasta lucrare se face pe bani, fie cu Apa Nova, fie cu firme agreate de AN.
Si costurile sunt....destul de maricele.

Mai aveti o posibilitate mai ieftina de a monta contoare pasante intre scari la subsol, pe teava principala, astfel incat consumul pe bransament sa poata fi impartit in prima faza pe scari prin citirea acestor contoare pasante. Apa Nova factureaza unitar pe vechea asociatie, iar dv. la bloc, atunci cand vine cititorul lor de bransament, va cititi si pasantele. Astfel veti putea sa va impartiti factura fiecarei scari consumul real.

Apoi, la fiecare scara, pe baza acestui consum rezultat la faza intai, aplicati regulamentul de impartire a consumurilor.

Pentru bransament la apa rece nu va trebuie avizul altor furnizori, decat al Apa Nova.

Pentru a infiinta o asociatie noua aveti un ghid in primul topic din sectiune (cautati in prima pagina, daca nu ma insel....).

adriandanciu90 a scris:
In mintea mea nu este nevoie de aviz de la furnizori pentru separarea pe scari intrucat la radet, la gaze si la energie electrica sunt contoare separate si se factureaza separat, iar la apa nova avem deja aviz pozitiv pentru celelalte doua scari. Gresesc cand spun ca nu mai e nevoie de alte avize de la furnizori privind separarea?

Da, gresiti!
Intre instrisurile solicitate de judecatorul delegat pentru infiintarea asociatiei sunt obligatorii acordurile fiecarui furnizor: apa, gaz, energie termica, energie electrica. Acum cateva zile am reusit infiintarea unei asociatii prin unirea a doau asociatii iar judeactorul mi-a solicitat acordul fiecarui furnizor. Ba chiar m-a intors inapoi cu un aviz pe care un furnizor nu scrisese clar si explicit ca este de acord cu infiintarea asociatiei noi.
Tinand cont de cele de mai sus si e faptul ca exista deja o asociatie de proprietari care inglobeaza cele 3 scari, putem sa ne facem noi asociatia noastra, fara sa o desfiintam pe cea actuala? Putem sa ne facem noi scara noastra iar celelalte doua scari sa ramana in asociatia veche sau sunt obligati si ei sa isi faca asociatia lor?

Puteti incerca dar cred ca nu se poate. Daca scara dumneavoastra ar fi intr-un capat al blocului ar fi logic dar fiind in mijlocul blocului, cealalta asociatie va ramane cu doua scari despartite de scara dumneavoastra. Adica e putin aiurea. Daca acum se repara terasa, fiind toate 3 scarile in asociatie, se pot face intr-o singura lucrare. Daca se separa si terasa din mijloc este degradata, apa se infiltreaza in celelalte doua scari chiar daca terasele acestora ar fi proaspat reparate.
Cu subsolul comun iar o sa aveti probleme dde la accesul in subsol care acum este comun la situatia cand trebuiesc facute 3 usi de acces... pana la repartia si intretinerea portiunilor de coloane comune, la inundarea subsolului unei sacri de o alta scara s.a.m.d.
Daca vreti sa faceti o reabilitate termica e greu chiar si pe banii dumneavoastra sa o faceti separat, cu alt material, alta culoare..., iar ca sa va intelegeti cu celelalte doua scari si sa obtineti o parte din bani de la stat este aproape imposibil.
Iar prin desprinderea scarilor in asociatii mai mici, scade automat puterea financiara a asociatiilor si capacitatea de a face fata unor lucrari, unor restantieri, unor necazuri...

Scara ca s-a unit acum cu asociatia noastra se straduia de 2 ani sa repare o terasa. Au sesizat, au reclamat dar nu reuseau sa adune banii necesari. Unindu-se cu o asociatie mai mare, reparatia se poate face fara probleme adunandu-se banii treptat chiar si dupa efectuarea lucrarii. Pe intreaga asociatie este un fond de reapartii dimensionat pentru intreaga asociatie si din acesta se poate suporta lucrare astazi la scara respectiva iar in cateva luni se completeaza fondul prin repartizarea pe lista de plata...
Asa ca eu nu va recomand sa va despartiti.

Intr-un bloc de oameni normali se recomanda sa nu ne despartim. Intr-un bloc unde toata lumea isi vede de treaba, isi plateste fondurile legal stabilite,dar cand scara 1 si 3 fac figuri, va zic eu ca puterea financiara oricum e varza datorita lor. Subsolul nostru oricum are 3 intrari. Fiecare scara are usa catre subsol. In ceea ce priveste inundatia la subsol sunt de acord ca poate intra apa dintr-un subsol in altul, dar nu mai e obligatia noii asociatii sa repare teava care este in folosinta doar de actuala asociatie chiar daca acea teava a produs o inundatie in toate 3 subsolurile. Fiecare camera din subsolul tehnic are un prag de 10-15 cm in dreptul trecerilor si fiecare scara are basa de scurgere in caz ca exista inundatii la subsol.
In ceea ce priveste terasa va dau dreptate ca apa se poate infiltra de la o scara la alta.
Ideea era ca nimeni din scara noastra cu exceptia unui singur proprietar nu mai suporta porcariile celorlalti: vin in stare de ebrietate la sedinte, la casierie, fac scandal, ba chiar violenta fizica. Fac mereu acuzatii la adresa administratiei ca se fura bani, dar cand membri fostei administratii erau de pe scara lor totul era frumos, chiar daca le-am demonstrat ca acum toate cheltuielile se pot dovedi cu facturi serioase (adica de la furnizori) si nu cu facturi cumparate de la coltut strazii (acestea erau in plus pe langa alea de la furnizor) pentru a face rost de salarii si bani de carburant pentru masini. De cand s-a schimbat administratia, scara lor nu mai bea la fel de des la coltul blocului, nu mai fac gratare si nu se mai plimba asa des cu masinile.
Domnule Adrian, eu va multumesc sincer pentru tot ce mi-ati spus, pentru tot ce m-ati sfatuit si acum si cu alte ocazii, dar credeti-ma ca nu ati vrea sa fiti in locul meu (sau mai bine zis in locul celor din scara mea).
Sincer sa fiu nu mai cred de mult ca ne-am putea intelege cu vorba buna.
Am pus o intrebare si primariei sectorului 2 referitoare la intrebarea mea cu infiintarea asocatiei. O sa postez raspunsul lor atunci cand il voi primi, poate va fi de folos si altora.

In ceea ce priveste acel consum mare, am inteles ideea ca de fapt trebuie sa repartizam pe numar de persoane la toti cei necontorizati din scara respectiva.

Va multumesc tuturor.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Adriantot, moderator
Va dau dreptate si asta o spunn si din experienta noastra.
Acum vreo 15 ani aveam o asociatie mare. Dar din cauza unor presedinti si administratori care, pe de o parte, nu se pricepeau, pe de alta au facut unele escocherii..., proprieatrii sa-u suparat si s-au despartit in mai multe asociatii.
De vreo 5-6 ani trei asociatii de langa noi, care au fost cu noi, vor sa se uneasca cu noi. Cu mare greutate am reusit acum cateva zile, dupa aproape 2 ani de demersuri, sa obtin incheierea judecatoreasca de infiintare a unei asociatii noi prin unirea asociatiei noastre cu una mai mica de langa noi.
Mai sunt inca doua care vor acelasi lucru dar sunt mult in urma cu documentatia necesara in instanta pe care le-am solicitat-o.
De ce credeti ca vor sa vina cu noi?
Am explicat mai inainte: o buna conducere a asociatiei (chiar si fara administrator:thumbup: ), fonduri mari la dispozitia asociatiei, probleme rezolvate prompt, firma angajata pentru curatenie, firma angajata pentru instaltiile sanitare...
La noi inca mai sunt proprietari care nu vor sa plateasca fondurile legal stabilite si ani de zile am mers cu un fond de rulment mic 8000 ron la facturi mari 30000 ron, pe langa faptul ca exista si restantieri. Cu marea majoritate a restantierilor ne-am inteles cu vorba buna si in final am mai recuperat din restante, dar mai sunt de recuperat si cum am zis mai sunt unii care nu vor sa plateasca fondurile ca cica le fura administratia.
Eu personal am fost administrator timp de 4 luni la aceasta asociatie, doar pentru a-l schimba pe vechiul administrator. Am implementat utilizarea unui soft pentru PC legat de administrare (nu vreau sa ii fac publicitate asa ca nu ii dau denumirea, pot spune doar ca este excelent din pct meu de vedere). Acum administrator este o doamna care este PFA. Am invatat-o sa foloseasca acest soft si se descurca excelent. Chiar daca nu mai am nici o functie in asociatie, mi-am lasat totusi o portita pentru a vedea ce se intampla din punct de vedere financiar cu asociatia si pot spune ca merge inspre foarte bine. Dar sunt cativa proprietari care fac viata un cosmar in sensul ca mereu acuza cu cate ceva, mereu comenteaza, mereu fac scandal etc.
Marea majoritate sunt neutri, iar 3-4 incercam sa facem ceva. Dar acesti 3-4 sunt in minoritate fata de scandalagii. Cei neutri majoritari nu ii ajuta nici pe aia nici pe noi. Asa ca va imaginati ce se intampla. De 15 ani nu s-a schimbat nimic pe la subsol. Aveam canalizari cu probleme, tevi de apa cu pierderi etc. De cand s-a schimbat comitetul si de cand am preluat eu ca administrator s-au rezolvat aceste probleme. Multora nu le-a convenit ca s-a investit mult. Am redus astfel si facturile, iar acum subsolul arata destul de bine.
Avem oameni in bloc care se iau de noi ca nu facem nimic, iar atunci cand facem tot ei se iau de noi ca de ce am facut. Eu sunt poate tanar (24 ani), dar am impresia ca unii sunt extrem de retardati si cand te lupti cu astfel de oameni, ori te lasi pagubas, ori incerci sa ii inlaturi, singura varianta fiind formarea unei asociatii pe scara noastra.
De la primaria sectorului 2 ni s-a spus ca daca ne separam pierdem reabilitarea termica. As fi vrut sa treaca si reabilitarea si abia atunci sa facem acest pas.
Credeti-ma ca daca am fi avut oameni de calitate, ar fi fost altceva, iar acum nu ma mai plangeam pe acest site, dar lumea nu e perfecta. Uneori e chiar razna, ca in cazul de la blocul meu.

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Furt apa rece StRotaru StRotaru Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema ... (vezi toată discuția)