avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierdere apa cauzata de locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierdere apa cauzata de locatar

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Suntem o asociatie cu 3 scari si de curand ne-am montat contoare pasante pe fiecare scara la apa rece. Am constatat ca una din scari are consum cat celelalte 2 scari la un loc. Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu. In momentul cand am oprit robinetul de la respectiva toaleta, contorul pasant al acelei scari s-a oprit (in sfarsit). Cum l-am redeschis, iar a inceput sa se invarta, semn ca pe acolo se pierdea apa ca si cand ai lasa robinetul deschis non-stop. Una din persoanele care locuieste in acel apartament, foarte senina ne-a spus sub forma de intrebare "E asa o mare problema ca se scurge apa?" Noi ne-am gandit sa il punem sa suporte aceasta pierdere prin faptul ca numarul de persoane pe fiecare scara este aproximativ egal si cum contorul de pe prima scara este foarte apropiat de cea de-a doua scara, am zis sa facem o medie intre aceste 2 contoare, sa scadem din consumul inregistrat de contorul de la scara cu probleme si diferenta sa i-o bagat proprietarului apartamentului unde s-a descoperit problema. Pentru ca nu este o avarie la coloana de apa comuna, mie mi se pare corect ca el sa plateasca pierderea.
Putem face asa ceva? Ne ajuta vreo lege in acest sens? Sau mai avem o varianta si anume in loc de 4 persoane sa ii trecem 8-10 persoane. Nu e normal sa plateasca si restul scarii pentru el.
Cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 15 Aprilie 2014
Puteti infiinta asociatie de proprietari pe o singura scara, fara a desfiinta vechea asociatie.
Au mai facut-o si altii inaintea dv., iar primaria nu are nicio treaba in acest demers.

Pur si simplu va strangeti intr-o AG de infiintare, numiti un comitet de initiativa care se va ocupa de redactarea documentelor, de luarea semnaturilor de la proprietari, de purtat discutii cu vechea asociatie privind impartirea gestiunii - restante, facturi neplatite la furnizori, fonduri, modul cum veti gestiona de comun acord proprietatea comuna in caz de reparatii si intretinere, de gestionarea consumului de AR daca nu aveti bransament separat etc.

O persoana desemnata de comitet se va ocupa cu predarea dosarului la judecatorul delegat de la primarie, de contactul cu judecatoria etc.

Vechea asociatie ramane cu denumirea ei, cu stampila ei, cu comitetul ei, dar fara scara dv.

Si va atrag atentia asupra unui lucru:
- daca se pune problema ca se divide asociatia in alte asociatii mai mici, atunci da, asta presupune ca vechea asociatie trebuie desfiintata si infiintate alte asociatii mai mici, intre care si a dv.;
- daca se pune problema infiintarii unei asociatii, atunci, asa cum v-am spus, va infiintati propria asociatie pe scara, iar vechea asociatie ramane la locul ei.
Ideea este asa. Noi scara 2 (scara dintre celelalte doua) vrem sa ne facem o asociatie, iar celelalte doua sa ramana in cea veche. Dumneavoastra ziceti ca nu se desfiinteaza in acest caz cea veche, dar intrebarea este, daca noi ne facem asociatie, asociatia veche nu trebuie sa isi modifice acordul de asociere si statutul si sa excluda apartamentele din asociatia noastra (scara noastra)? Daca trebuie sa isi modifice si ei ce am enuntat eu, ce se intampla in cazul in care noi ne facem asociatie si ei totusi nu modifica aceste acte? Figuram in doua asociatii?
Nu se intampla nimic.
Dupa ce va infiintati, presedintele asociatiei dv., pe baza incheierii judecatoresti merge la furnizori si incheie contracte intre asociatie si acestia.

Daca asociatia veche nu-si face modificari in acordul de asociere, o priveste. Chestiunea este simpla si pentru ei. Modifica acordul si il prezinta la judecatorie pentru instiintare, fara alte consecinte. Nu trebuie sa-si mai ia alta incheiere judecatoreasca sau alte complicatii.

Cel mai greu in tot acest demers este intelegerea asupra administrarii in comun a anumitor spatii, precum si impartirea gestiunii cu asociatia veche.
In afara de impartirea apei reci nu avem ce sa impartim, decat gestiunea. Noi tinem activ-pasiv pe toata asociatia, dar tinem activ pasiv separat si pentru fiecare scara in parte si se verifica activ-pasivul asociatiei cu suma celor 3 scari. La apa rece, desi momentan avem un singur bransament, noi ne-am montat 3 contoare pasante cu acelasi DN 32 si clasa metrologica C ca a contorului de bransament. Nu exista diferente de inregistrare intre suma celor 3 si cel de bransament si chiar daca ar exista diferentele se impart in mod egal pe fiecare scara.
Problema este ca ei daca nu isi modifica acordul de asociere si statutul, figureaza si cei din noua asociatie acolo. Pentru ei nu este nici o problema ca apar in doua asociatii? Din punct de vedere juridic trebuie sa te supui si sa contribui la toate fondurile stabilite de ei, sau e o prostie ce spun eu acum?
Acordul de asociere este un document care a fost necesar la infiintarea asociatiei.
De atunci n-a mai fost cerut nicaieri de nimeni.

Dupa ce va impartiti gestiunea si sunteti entitate de sine statatoare nu mai aveti de ce participa la fonduri unde nu mai existati.

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Furt apa rece StRotaru StRotaru Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema ... (vezi toată discuția)