avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierdere apa cauzata de locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierdere apa cauzata de locatar

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Suntem o asociatie cu 3 scari si de curand ne-am montat contoare pasante pe fiecare scara la apa rece. Am constatat ca una din scari are consum cat celelalte 2 scari la un loc. Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu. In momentul cand am oprit robinetul de la respectiva toaleta, contorul pasant al acelei scari s-a oprit (in sfarsit). Cum l-am redeschis, iar a inceput sa se invarta, semn ca pe acolo se pierdea apa ca si cand ai lasa robinetul deschis non-stop. Una din persoanele care locuieste in acel apartament, foarte senina ne-a spus sub forma de intrebare "E asa o mare problema ca se scurge apa?" Noi ne-am gandit sa il punem sa suporte aceasta pierdere prin faptul ca numarul de persoane pe fiecare scara este aproximativ egal si cum contorul de pe prima scara este foarte apropiat de cea de-a doua scara, am zis sa facem o medie intre aceste 2 contoare, sa scadem din consumul inregistrat de contorul de la scara cu probleme si diferenta sa i-o bagat proprietarului apartamentului unde s-a descoperit problema. Pentru ca nu este o avarie la coloana de apa comuna, mie mi se pare corect ca el sa plateasca pierderea.
Putem face asa ceva? Ne ajuta vreo lege in acest sens? Sau mai avem o varianta si anume in loc de 4 persoane sa ii trecem 8-10 persoane. Nu e normal sa plateasca si restul scarii pentru el.
Cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 15 Aprilie 2014
I-am aratat de cel putin 3 ori factura, i-am explicat ca pretul unui metru cub de apa este format din pretul pentru apa in sine plus canalizarea acelui metru cub de apa plus TMAU.In Bucuresti acum este 7 lei.
Am reusit sa ajung saptamana trecuta si la Judecatoria de sector.
Am intrebat daca scara noastra poate sa se desprinda din asociatia de proprietari existenta si sa isi faca asociatie de proprietari separata. Mi s-a spus ca trebuie dizolvata asociatia de proprietari actuala mai intai. Daca aveam asociatie de locatari si vroiam doar scara noastra sa ne facem asociatie de proprietari, puteam sa o facem fara sa ii afectam si pe ceilalti, dar in cazul nostru cand avem deja asociatie de proprietari pe tot blocul, trebuie dizolvata.
Desi asociatia de proprietari este diferita de un SRL, in final tot persoana juridica este.
In cazul unui SRL cu 2 sau mai multi asociati, daca se retrage unul sau mai multi asociati nu inseamna ca dizolvam SRL
Emit doar o parere.
Ati primit acest raspuns pentru ca ati pus intrebarea daca "va desprindeti" dintr-o asociatie deja infiintata. Si v-am scris intr-un mesaj ca este o nuanta de exprimare care separa lucrurile.
Cred ca ar trebui sa va pregatiti dosarul si sa-l prezentati ca fiind o infiintare de asociatie si atat, fara sa specificati legatura cu asociatia ramasa, ca e de proprietari sau de locatari. La dosar trebuie sa aveti doar acordul furnizorilor in cazul in care ati avea ceva comun cu celelalte scari, de exemplu un contor de bransament comun pentru tot blocul. Dar nu-mi amintesc la alte asemenea desprinderi sa fi fost vorba de desfiintare de asociatie mare si infiintare de alte asociatii mai mici, fie si pentru faptul ca acest lucru complica lucrurile foarte mult si, practic, face de nerealizat aceasta infiintare pe care vreti s-o faceti.

Pana la urma, logic, care e diferenta ca pe o scara de bloc se infiinteaza o asociatie de proprietari, in bloc fiind asociatie de locatari..... si faptul ca aceeasi scara doreste sa isi infiinteze propria sa asociatie de proprietari, in bloc existand deja o asociatie de proprietari?
Ca proprietatea comuna intregului bloc trebuie intretinuta de comun acord cu proprietarii de la celelalte scari, indiferent ca ei sunt organizati sau nu.
Ca trebuie facuta o intelegere intre scari cu privire la administrarea consumurilor la AR si apoi cerut avizul furnizorului, iarasi nu conteaza ce fel de organizare au celalte scari.
Pur si simplu nu inteleg de ce trebuie sa se desfiinteze ceva deja infiintat, atata timp cat exista prevederi legale care arata cum trebuie sa se procedeze in cazul modificarii statutului si acordului de asociere - adica se depune modificarea la judecatorie fara a fi necesar un proces.
Atunci de ce raspunsul dat la judecatorie pe care l-ati primit duce la complicarea lucrurilor?
Vreau sa cred ca ati vorbit cu o persoana care nu stapanea procedura.

Inca o data va subliniez: s-au infiintat asemenea asociatii, cum vreti dv., fara sa se puna problema desfiintarii unei asociatii deja infiintate.
Asa m-am gandit si eu ca este absurd ceea ce zic ei. Cineva din blocurile de vis-a-vis mi-a spus ca a fost de mai multe ori la judecatoria sector 2 cu aceeasi problema si de fiecare data cand se ducea (punand aceeasi intrebare) i se raspundea altfel.
Nu am decat sa fac dosarul si sa il depun.
Poate exista acelasi presedinte la doua asociatii? Adica asociatia actuala este condusa de un proprietar de la scara unde se doreste infiintata noua asociatie, macar pana o infiintam pe asta noua si apoi isi da demisia de la cea veche (pe bloc)?
Nu m-as aventura sa va raspund ferm.
N-as vedea un imprediment, doar ca s-ar putea sa se loveasca "unul de altul" cand ar fi vorba de intelegeri, conventii intre cele doua asociatii, cea veche si cea in curs de infiintare...

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Furt apa rece StRotaru StRotaru Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema ... (vezi toată discuția)