avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fortata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fortata sau concediere?

buna ziua,

sunt angajata de aproape 1 an ca agent de vanzari si astazi seful meu direct m-a informat ca relatia noastra de colaborare nu mai merge si ca ar fi bine sa imi dau demisia chiar astaz si sa predau masina si telefonul ni sa nu mai vin nici in perioada de preaviz (chiar daca o sa fiu platita)
vestea nu ma socheaza pt ca de cateva zile am vazut anunturi de recrutare pe internet pt acelasi job ca al meu dar nu stiu ce sa fac daca sa imi dau demisia sau sa ma concedieze ei. motive de concediere nu au pt ca eu treaba mi-am facut-o constiincios pana acum. as vrea sa stiu daca in cazul unei concedieri vor fi efecte neplacute cand voi vrea sa ma angajez in alta parte
pe de alta parte ma pot forta sa imi dau demisia?

va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu ce sa fac!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:51, 21 Noiembrie 2009
Buna-seara!
am intampinat si eu o problema astazi, in genul celor mentionate mai sus si as avea nevoie de un sfat.
lucrez de 2 luni la o firma, in postul de secretara nu mi s-a inmanat nicio fisa a postuui care trebuia semnata, decat o anexa prin care este mentionat un fel de contract de confidentialitate si atat. Cand m-am angajat mi s-au enumerat anumite atributii: contabilitate primara si sa ma informez de anumite lucruri, raspuns la telefon. Dar pe parcurs mi s-au impus alte indatoriri pe langa cele mentionate : traduceri si mai ales sa tin tot biroul curat (din toate punctele de vedere: spalat vase, aspirator, cosurile de gunoi duse, udat plante, pus sa manace sefilor mei).. pentru a incerca sa indeplinesc si aceste indatoriri am lucrat peste program. de exemplu luni (18 august) am venit la 8 si am plecat la 20 de la serviciu, marti la 7.30 si am plecat la 17. iar ieri am indraznit sa rog manager-ul (avusesem o discutie cu el si cu domnul director pentru 2 zile libere, care sa scada din cele 39 de ore suplimentare) sa ma lase sa plec mai devreme azi cu 2 ore. A zis ca programul e pana la 4 si nu ma lasa si sa ma duc sa spal vasele alea, i-am explicat ca sunt foarte obosita si nu am cand sa le termin, s-a suparat, le-a luat ea si le-a spalat.
Azi m-a anuntat ca pot sa-mi astea 3 zile libere si mi scade din orele suplimentare, dar luni o sa astepte demisia mea caci nu sta ea sa-mi demonstreze mie in cat timp se spala niste vase si nici sa-i zic de orele mele suplimetare, ca nimeni nu cere asta, caci daca ea si le-ar pune ar lua salariu triplu.
Nu stiu ce sa fac.. Este o persoana insuportabila, si tipa mereu, e un mediu de lucru foarte ostil si nu stiu ce sa fac. Poate sa ma concedieze indisciplinar ca nu am spalat niste vase? Sau ma forteaza sa-mi depun demisia?
1. Nu semnati nici o demisie si nici o cerere de incetare a contractului individual de munca (CIM)!
2. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM (altfel nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj).
3. Pentru a fi concediata disciplinar este nevoie de o comisie numita de angajator care sa faca cercetarea disciplinara prealabila. Nu vi se poate imputa nerealizarea sarcinilor de serviciu deoarece nu ati avut fisa postului. O astfel de decizie va fi anulata de instanta de judecata.
4. Daca aveti alt loc de munca unde sa mergeti e bine sa plecati de la acest angajator neserios.
5. Daca nu aveti un alt loc de munca ramaneti aici si dati-ne de veste ce se mai intampla pentru a va spune ce sa faceti!
Buna seara!
Am nevoie de ajutor.. Seful meu imi cere prin sms masina, tel si laptopul. Imi spune sa vin luni la Bucuresti. I-am spus ca am nevoie de o decizie in acest. Si a zis ca vrea sa reduca chelt si trebuie sa le predau, tot prin sms. ce sa fac? ce sa-i raspund?
Alina16, nu mai stiu daca ai mai scris pe acest topic, deci nu mai stiu ce probleme ai in spatele acestei solicitari.

dar, acele bunuri sunt ale societatii si daca ti le cer, nu ai ce face, rebuie sa le predai
binenteles pe baza de PV de predare-primire.

Daca la locul de munca nu poti sa desfasori activitatea de pe un tel fix si un calc. fix, deci nu mai ai instrumentele necesare pt munca ta, poti face o adresa catre managerl societatii in care sa aduci la cunostinta ca in lipsa acestor instrumente, nu poti desfausra in bune conditii activitatea respectiva...etc..

daca iti va solicta sa iti dai demisia, NU!
tu ai un contract si il respecti, asa ca solicita-le si lor sa il respecte.
daca considera ca nu mai e nevoie de serviciile tale, pot desfiinta postul si sa te concedieze ei cf codului muncii, cu art 65, cu preaviz de 20 ziel lucratoare si plaat unui salriu compensatoriu
Ok, le dau, dar cu PV, si sa fa o adresa..cum sa sune? sa o inregistrez la secretariat?
Demisia in nici un caz, stiu...Multumesc.

Alte discuții în legătură

Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)
Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)