avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz administrator de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz administrator de bloc

Detin o garsoniera in care nu locuieste nimeni, deci consumuri .... aproape zero (doar pt. toaleta si spalat pe maini, ocazional). Am apometre (apa calda si rece) gazele sunt "la comun" si caldura... insa pentru a nu avea discutii cu administratorul, am trecut o persoana (pt. caldura in special) la cheltuieli administrative. Citirea contoarelor de apa o face un "nene" de la o firma care vine o data pe luna sa ia indexul (contra sumei de 2 lei) insa eu nu sunt acasa, asa ca am achitat anticipat la firma suma prevazuta pt. citit contoare pana in decembrie 2014 convenind cu acestia ca la administratia blocului sa dea consum "zero" pt. garsoniera. Am convenit sa-i informez telefonic de eventuale consumuri de apa (la 5-6 luni 1 mc apa rece) pentru a plati la timp. Acum este acum, administratorul imi baga pe fiecare luna 1 mc apa calda si 2 mc apa rece fara sa tina seama de indexurile trimise de firma cititoare. Am discutat cu cei de la firma si mi-au spus ca singura solutie este sa-l dau in judecata.... Cu administratorul nu se poate discuta.... Ce pot sa fac in aceasta situatie ? De ce mai am apometre daca dl. administrator nu le ia in calcul ???!!! Va multumesc anticipat.
@homereg & george68feb

diferentele provoaca discutii interminabile in asociatii si poate avea mai multe cauze:

Contoarele de branşament au, de regula, clasa de precizie C (cea mai inalta) sau B (intermediara), in timp ce mare parte din contoarele de apartament au clasa de precizie A sau, cel mult, B. Aceasta inseamna ca acel contor de pe branşament inregistreaza cea mai mare cantitate de apa ce trece spre utilizator, in timp ce apometrele, de precizie inferioara, pot permite ca pe un robinet neetanş sa curga suviţe subţiri de apa, fara sa fie inregistrate. La fel se poate intampla şi in cazul unui vas de WC.

Nerespectarea poziţiei de montare a contoarelor de apartament indicata de producator (orizontala pentru clasele B şi verticala pentru cele de clasa A). Un apometru instalat uşor inclinat duce la alterarea suplimentara a inregistrarii consumului, care se adauga la erorile date de clasa de precizie.

Debitul de pornire (care determina inceperea inregistrarii) al unui contor de apartament, montat conform indicaţiilor producatorului, este de 9-10 litri/ora. Cea mai mica deviere a poziţiei de montare determina creşterea semnificativa a acestui debit de pornire, insemnand ca o mult mai mare cantitate de apa trebuie sa treaca prin contor pana cand acesta incepe sa inregistreze.

Decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament şi data citirii contoarelor de apartament.

Consumuri abuzive ale unor locatari care altereaza intenţionat inregistrarea contorului propriu de apa.

La noi in bloc, parter cu SC si 4 etaje cu 12 apartamente (SC era inregistrat ca 1 persoana juridica desi are 20 de angajati dar are si 6 locuri de consum iar in apartamente suntem cam tot la fel de "multi") am obtinut aprobarea furnizorului de apa pentru montarea contoarelor individuale in subsolul tehnic, conform proiectului agreat si aprobat de acesta.
S-au montat, de catre firma autorizata, apometrele furnizorului in dulapuri speciale, incuiate, si s-au dus conducte din PEHD de la contorul fiecarui apartament la locurile de cuplare ale vechilor apometre (s-au demontat apometrele din apartamente).
Noile apometre si robinetii de inchidere sunt in afara apartamentelor, furnizorul poate suspenda individual furnizarea pentru fiecare client (s-au incheiat contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament), nu ne mai intereseaza cine si cum lasa robinetul deschis sai cum ii picura sau curge apa la bazinul wc-ului
Cost aproximativ 300 lei dar calculat la 7 lei/mc apa+canalizare si cate 4 mc de apa in plus la 4 persoane in fiecare luna investitia se recupereaza doar prin eliminarea "pierderilor" intr-un an
„Legea contorului“, spaima furnizorului.....Facturarea pierderilor din reţele va fi interzisă, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Un număr de 32 de parlamentari au elaborat un proiect de lege prin care furnizorilor de energie electrică şi termică li se interzice facturarea către consumatori a pierderilor din reţele, încasările în avans, recalculările şi taxele de rezervare, consumatorii urmând să plătească numai cantitatea consumată, pe baza citirilor efectuate de contoare atestate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML). Abia astept ca anormalitatea sa devina normalitate. Cetateanul roman este jignit, umilit, inselat, mintit etc. de toti acesti smecheri pentru ca asa zisele "institutii" platite din bani publici si care ar fi trebuit sa protejeze cetatenii de aceste abuzuri sunt de rea credinta, incompetente sau mituite..... Firmele din Romania care furnizeaza/distribuie apa, au aceeasi mentalitate ca si bancile - consumatorii sa suporte toate pierderile, tocmai deaceea nu se grabesc sa faca investitii in inlocuirea conductelor vechi de 40-50 ani. In tari ca Germania, Franta, Spania etc, aceste firme au tot interesul sa modernizeze retelele/serviciile de distributie pentru ca "acolo" vinovata de pierderi este firma si nu cetateanul. O gandire logica, cu ce sunt eu "consumatorul" vinovat ca se sparge o conducta pe care firma nu a inlocuit-o la timp ???!!!
Buna ziua! Eu va sfatuiesc sa faceti urmatorii pasi :
1. Cereti o copie dupa lista de plata din februarie(sau dupa toate listele de plata afisate incepand cu data cand ati observat anmalia) de unde se vede ca dumneavoastra aveti de plata mai multi metri cubi de apa calda si rece decat o persoana ce locuieste acolo.
2.Cereti o copie dupa adunarea generala a proprietarilor in care s-a stabilit modalitatea de distribuire a pierderilor de apa (legea asociatiilor de proprietari stabileste trei moduri: pierderile sa fie calculate la numarul de persoane, la numarul de apartamente sau la metrii cubi consumati).
3. Dupa ce aveti aceste doua documente puteti revenii cu o cerere prin care sa va arate cum au determinat ei consumurile (pentru pierderi) raportat la dumneavoastra si la acel vecin al dumneavoastra cat si recalcularea sumelor datorate de dumneavoastra asociatiei de proprietari.
In cazul in care va veti lovii de un refuz incercati o sesizare la Protectia Consumatorului, mediere iar daca nici aici nu veti avea succesul scontat consultati un avocat care sa va indrume(fie prin formularea unei plangeri penale impotriva conducerii asociatiei fie printr-o actiune civila).
Va urez nervi de otel si multa bafta in demerurile dumneavoastra oricare ar fi acelea!
homereg a scris:

...Nu stiu daca e firesc ceea ce sustineti dar se pare ca este legal !!!!
Atunci as dori si eu un sfat pentru o aceeasi speta cu precizarea ca diferenta dintre ceasul citi de firma furnizoare si totalul consumului locatarilor este intre 35 si 45 mc ( metri cubi!!) de apa pe luna !!!

Este temeinic si legala sa existe diferente intre apometrul de bransament si apometrele individuale,avand in vedere clasa diferita de precizie a acestora
Apometrul de bransament cu clasa de precizie superioara inregistreeaza toate consumurile,apometrul individual datorita clasei de precizie mult mai slaba fata de cel de facturare nu inregistreaza consumurile picatura cu picatura
Gasiti la "Documente utile" topic in care se precizeaza consumul total inregistrat prin pierderile cauzate de nefunctionarea corecta a bateriilor de chiuveta/cada sau a robinetului de la wc din proprietatea privata
Dv ca si proprietar puteti eventual sa solicitati presedintelui de asociatie sa analizeze factorii care genereaza si favorizeaza suplimentul de consum,sa verifice toate apometrele individuale referitor la corectitudinea instalarii si functionarii acestora

Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
elga50, moderator
pierderile de apa se produc prin picurare la chiuvete si mai ales la wc-uri unde nu intotdeauna sunt etanse garniturile,astfel incat apa pierduta se scurge incet dar sigur la canal,zi si noapte,iar ceasurile din ap.nu inregistreaza consumuri in schimb ceasul general al blocului inregistreaza diferentele cumulate.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)