avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz administrator de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz administrator de bloc

Detin o garsoniera in care nu locuieste nimeni, deci consumuri .... aproape zero (doar pt. toaleta si spalat pe maini, ocazional). Am apometre (apa calda si rece) gazele sunt "la comun" si caldura... insa pentru a nu avea discutii cu administratorul, am trecut o persoana (pt. caldura in special) la cheltuieli administrative. Citirea contoarelor de apa o face un "nene" de la o firma care vine o data pe luna sa ia indexul (contra sumei de 2 lei) insa eu nu sunt acasa, asa ca am achitat anticipat la firma suma prevazuta pt. citit contoare pana in decembrie 2014 convenind cu acestia ca la administratia blocului sa dea consum "zero" pt. garsoniera. Am convenit sa-i informez telefonic de eventuale consumuri de apa (la 5-6 luni 1 mc apa rece) pentru a plati la timp. Acum este acum, administratorul imi baga pe fiecare luna 1 mc apa calda si 2 mc apa rece fara sa tina seama de indexurile trimise de firma cititoare. Am discutat cu cei de la firma si mi-au spus ca singura solutie este sa-l dau in judecata.... Cu administratorul nu se poate discuta.... Ce pot sa fac in aceasta situatie ? De ce mai am apometre daca dl. administrator nu le ia in calcul ???!!! Va multumesc anticipat.
@blocexpert
nu vi se pare curios ca niciodata diferenta nu este negativa, niciodata in favoarea consumatorilor?
daca ar fi fost uzina de apa in mod sigur ar fi luat masuri ca doar sigiliile sunt la firma, apometrul se poate schimba
dar pana cand incaseaza si incaseaza fara sa faca nimic nu are interesul sa remedieze situatia ca doar totul se poate pasa dincolo de apometru in ograda consumatorului
george68feb a scris:
O gandire logica, cu ce sunt eu "consumatorul" vinovat ca se sparge o conducta pe care firma nu a inlocuit-o la timp ???!!!

Total pe langa subiect. Daca se sparge conducta firmei furnizoare de apa, e treaba ei si nu factureaza aceasta pierdere asociatiei de proprietari.

blocexpert a scris:
Va puteti imagina, vreun moment ca diferenta de timp de citire poate conduce la niste diferente destul de mari. eu nu inteleg ce se mira unii ca 20, ca 60 ca nu stiu cati mc de apa...

Daca furnizorul citeste luna de luana la o numita data iar proprietrii citesc apometrele individuale cu decalaje de timp, diferentele pot fi pozitive su negative luna de luna. Dar cum asociatia nu dispare, nu se desfiinteaza si infiinteaza in fiecare luna, administratorul poate gestiona consumul de apa tinand cont de aceste decalaje de timp de citire si prin compensari, in timp nu exista diferente intre facturi si totalul consumurilor individuale.
Avem luni cand totalul consumurilor individuale este mai mic decat factura si luni cand este mai mare decat factura cu 20-30 metri cubi. Gestionam consumul de apa, tinem cont de aceste plusuri si munusuri, iar proprietarii nostri nu platesc de 3-4 ani decat atat cat consuma efectiv.
La noi furnizorul citeste apemetrele generale in 25-28 ale fiecarei luni iar noi solicitam proprietarilor sa citeasca apometrele individuale in ultima saptamana a fiecarei luni. Dar, in realitate oamenii aduc indexul incepand cu data de 20 a lunii pana la 10 a lunii urmatoare. De aceea strict pe o luna pot fi diferente dar pe mai multe luni nu exista diferemta datorate decalajjului de citire ca timp.



Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
adyy13 a scris:

Pana la urma ne-am dat seama ca problema era la contorul de bloc. Am solicitat verificarea lui la ApaNOVA iar raspunsul a fost a da dar sa platim verificare. Noi am refuzat ne-am certat cu ei si situatia s-a ameliorat iar dupa 2 ani au schimbat si apometru. Apometru spuneau ei la momentul solicitari ca mai are garantie metrologica inca 5 ani.



Aceeasi problema o am si eu in imobilul in care locuiesc.
Apometrul Apei Nova se afla in fata blocului, intr-un camin. Binenteles ca diferentele sunt mari si binenteles ca mereu in favoarea regiei de apa.
Si binenteles ca am cerut verificarea acestuia iar raspunsul a fost ca trebuie sa platim. Si nu este o suma de neglijat. O data chiar am platit insa consumurile au continuat sa fie mari.

Eu cred ca exista cateva (sau mai multe) astfel de contoare "aranjate" pe care le schimba de la bloc la bloc, doar-doar nu face nimeni scandal si mai scot si ei un ban in plus. In definitiv trebuie sa traiasca iar in Romania a trai este sinonim cu a fura, atunci cand te numesti Regie Autonoma.
In Arad legal se aplica o hotarare de consiliu local care zice ca din cauza ca apometrele nu se citesc simultan si din cauza ca este diferenta de clasa intre contorul de bransament si cele din apartamente pierderile se platesc proportional cu consumul,adica valoarea facturi se imparte la valoarea totala a citirilor care este desigur mai mica decat cea de pe factura asta rezultand un pret/mc mai ridicat,de ex. apa calda in loc de 17 lei poate fi si aproape 22 de lei,cunosc vecini care sunt 4 in apartament si consuma 10mc de apa calda si ei platesc mai tot timpul intre 30 si 50 de lei "pierderile". Acuma desigur putem polemiza de ce sunt pierderile mari?=contoare cu 12 ani vechime care se pot "vraji" cu magneti sau pur si simplu sigiile de plastic se rup si se pune contoru in dulap etc...sunt curios daca in acest an ne monteaza contoare noi cu cat sunt ele mai "smart" si de antifrauda.
Da, si tot in Romania suferim de scenarita.
Noi am chemat Apa Nova cand s-a defectat contorul lor, l-au inlocuit fara sa ne ceara bani pentru ca este al lor, nu al nostru si au pus unul nou. Apa Nova nu este Regie autonoma, ci ditamai compania si care nu traieste din furt de apa de la locatari, ci din pretul apei si al canalizarii. A, poate platesti daca ti se nazare ca acest contor este defect si el nu e, dovedindu-se asta la verificare!

E normal sa fie pierderi numai si daca va ganditi la diferenta de precizie intre un contor de bransament de precizie "C" care porneste la 15 l/h si unul de precizie "B" care porneste la 30 l/h sau unul de precizie "A" care, si mai rau, porneste la 60 l/h.
Pai cand astea din apartament abia se misca sa porneasca si sa inregistreze, cel de jos deja a "bagat in cont" cativa litri pe tot blocul. Si faceti socoteala cat se pierde numai din gradul de precizie la fiecare apartament fata de contorul de bransament si inmultiti cu numarul apartamentelor.

Observati ca diferenta mai mare de apa este la AR fata de AC. V-ati pus intrebarea de ce acest lucru se intampla sistematic? Pentru ca AR alimenteaza si wc-urile a caror instalatie este proasta sau foarte proasta, lasand sa curga firul de apa specific. Aceasta cantitate neinregistrata pe apometrul de apartament, adunata din atatea si atatea apartamente aduna cativa mc zilnic. Depinde si de cat e de mare blocul.
Aceasta diferenta nu o veti gasi la AC.
Dar mai exista o multime de alte cauze care marcheaza aceasta diferenta.

Niciodata apa consumata efectiv si masurata de bransament nu va fi acoperita din inregistrarile pe apometre, fie si numai daca luam in calcul diferenta de precizie si admitand ca doua luni la rand toti proprietarii citesc in acelasi timp cu operatorul de la furnizor bransamentul.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)