avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor luat cu forta de tata de langa mama lui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor luat cu forta de tata de langa mama lui

Buna ziua!Locuiesc in tara cu copilul meu,iar sotul meu care lucreaza in afara,vine in cateva zile si va intenta divort.Vrea sa mearga cu copilul la mama lui pentru doua saptamani,insa eu nu sunt de acord pna la finalizarea procesului.Mama lui sufera de etilism cronic(are hartii de la medic),sotukl meu e instabil nervos din cauza divortlui si nu sunt de acord ca cel mic sa plece asa mult timp de langa mine.M-a amenintat ca il ia cu forta.Din punct de vedere legal cum stau lucrurile?Are dreptul sa faca asa ceva sau pot face plangere la politie?
credeti ca pentru un copil de 5-6 ani conteaza ca sunt sau nu divortati parintii lui cand merge in concediu cu tata si cu altcineva?
pentru el e altcineva si azi , e altcineva si peste 6 luni cand vor fi divortati - tot cineva strain.
pentru el doamna respectiva nu e "amanta" ci e cineva strain.
"Amanta" are incarcatura emotionala doar pentru sotie, pentru un copil de 5 ani ... nu conteaza. Ar putea fi, la fel de bine, cineva care are doar o relatie de prietenie cu tatal lui.
Poate tatal nu crede ca se va descurca singur cu copilul si vrea sa fie si femeia din viata lui prezenta in caz ca nu stie ce sa faca cu copilul (mai ales ca femeia respectiva are si ea un copil, deci sanse sunt sa se fi lovit de orice s-ar putea lovi el cu copilul lui in 2 saptamani de vacanta) - dupa cum stiti, in cultura noastra, baietii si barbatii sunt tinuti cat mai departe de ceea ce inseamna sa cresti un copil ca mai apoi sa li se scoata pe ochi cand nu se descurca.
Nu zic ca e ideal ca tatal sa mearga in vacanta cu "amanta", dar se va intampla mai devreme sau mai tarziu, si e mai bine sa privim lucrurile asa cum sunt cat mai repede.
AVLIL a scris:

Martonze a scris:

În situaţia dată, nu userul a îndepărtat copilul de tată ci tatăl şi-a părăsit copilul [...]

Asa e, insa cand e vorbe despre un copil nu ne jucam de-a lipsa de responsabilitate, caci nu-l ajuta... asa incat chestiuni de tipul: "el a-nceput primul..." nu ajuta pe nimeni. In primul rand nu pe copil.
E corect ca nu-i cea mai buna experienta pentru un copil luatul cu forta, insa in caz ca se formeaza o relatie cu tatal, o va transforma intr-o amintire urata care a inceput o relatie buna.
Si asta e important, caci si daca pruncul nu va aprecia, o relatie cu fiecare parinte e importanta.

Nici eu nu vad ce rau ii face copilului sa mearga in concediu cu tatal si amanta.
In schimb, imi pare alarmanta senzatia dv. ca se rezolva situatia in momentul in care ea se agraveaza in sensul lipsei tatalui din viata copilului.

Doamna, sunt oameni care sunt copii nu chiar buni, dar sunt soti straluciti sau prietene bune... nu putem toti sa fim perfecti in toate domeniile. Un sot bun poate e un frate neplacut. Si tot asa...
Cand ne gandim la copil, nu conteaza ca amanta, ca primul care-a dat cu piatra, ca injura, ca sa vezi... conteaza ca e bine pentru copil sa aiba o relatie cu ambii parinti, e dreptul lui si LUI ii face rau sa nu intretineti dv. aceste relatii. Cu alte cuvinte, desi nu doriti, DV. ii faceti rau daca NU incurajati relatia copilului cu tatal sau. Caci drumul spre iad cu intentii bune e pavate, nu? Intentia nu scuza tot.

Sunt atatea mame protective care isi fac griji, mai mult sau mai putin realiste, dar isi fac pentru ca, asa cum spuneati, e si asta parte din treaba lor. Totusi, desi relatia cu celalalt parinte conteaza mai mult DUPA sapararea parintilor, majoritatea parintyilor isi lasa copilul la celalalt parinte mult mai usor in timpul relatiei decat dupa. Desi, pentru copil, e important mai degraba dupa.
Pentru ca, parinti sau nu, suntem oameni si suntem egoisti. Si pentru ca pruncii nostri nu au putere de a discerne (mai gresesc, chiar si atunci cand spun ca nu vor la tata sau la mama), pentru ca noi suntem axati pe noi, vine o instanta sa decida. Si nu ne place... :( in mod normal.

Aveti perfecta dreptate,dar raman in continuare neinteleasa.Nu am refuzat deloc contactul copilului cu tatal lui,normal ca il va afecta.Poate veni oricand la copil,pleca cu el prin tara,dar macar anul acesta,doar ei doi,fara amanta si fata ei.Desi imi fac 1000 de griji,desi copilul nu vrea sa mearga doar cu el,ne vrea pe amandoi.Nu l-a lasat pe sot nici sa il culce ,pentru un motiv foarte clar.I-a zis :"Nu vreau sa dorm cu tine,pentru ca sunt suparat ca mi-ai aruncat jucaria".Sotul s-a enervat intr-o zi ca micutul nu l-a ascultat,i-a luat jucaria si i-a trantit-o de pamant.Copilul stie de cealalta familie pentru ca sotul i-a zis:"Nu o mai iubesc pe mama ta si am gasit o alta femeie".Ei bine,copilul nu vrea sa o cunosca pe respectiva.De ce l-am obliga?
Doamna, va contraziceti. Poate pleca oricand cu copilul prin tara? Pai nu ati vrut sa-l dati sa se duca cu copilul la mama lui doamna si acum spuneti ca-l lasati oriunde?
Vad ca gasiti scuze in continuare pentru a impiedica o relatie fireasca si normala cu parintele lui. Doamna respectiva face parte din viata tatalui asa cum pe viitor, un barbat va face parte din viata dumneavoastra. Ce o sa faceti cand copilul il va respinge pe respectivul? Exista si reversul medaliei.
Depinde doar de dumneavoastra sa faceti lucrurile sa fie diferite. Stiu ca nu e ceea ce va doreati sa auziti, ca va considerati neinteleasa si ca motivele dumneavoastra prin prisma intamplarilor prin care ati trecut vi se par perfect legitime, dar lucrurile nu stau chiar asa.
Aveti nevoie de sotul dumneavoastra pentru a fi bine copilului.
@ Ony2k2

Poate ma contrazic,e situatia de asa natura.In conditiile in care accepta sa mearga el cu copilul,anul acesta,poate merge.Inca nu suntem divortati,copilul nu are ce cauta cu o noua familie de care abia a aflat,e pentru echilibrul lui psihic.Ca tata trebuie sa inteleaga,sa sacrifice amanta de dragul copilului nu copilul de dragul amantei.Copilul NU VREA sa mearga cu noua lui familie.Il poate lua cu forta asa cum a zis,dar cu siguranta copilul nu va fi incantat.

Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
credeti ca pentru un copil de 5-6 ani conteaza ca sunt sau nu divortati parintii lui cand merge in concediu cu tata si cu altcineva?
pentru el e altcineva si azi , e altcineva si peste 6 luni cand vor fi divortati - tot cineva strain.
pentru el doamna respectiva nu e "amanta" ci e cineva strain.

Acum poate nu conteaza ca e mic ( desi nu cred ca e in regula pt el sa mearga cu tatal si cu altcineva si maica-sa sa nu fie cu el), va conta cand va fi mai mare, copiii urmeaza exemplul dat de parinti.. daca asta i s-a transmis ca e ok sa faca.. sa nu isi respecte sotia cat ii e sotie si sa isi ia copilul in concediu cu " femeia din viata lui", asta va face si el pt ca e firesc sa faca asta, ce conteaza ca aia care a ramas acasa ii mai e sotie inca si e mama copilul lui ? Sau, din contra, isi va dispretui tatal si pe "femeia din viata lui"

Poate tatal nu crede ca se va descurca singur cu copilul si vrea sa fie si femeia din viata lui prezenta in caz ca nu stie ce sa faca cu copilul

E, asta-i.. nu avea cine sa-l ajute cu copilul.. se duce la maica-sa, il ajuta ea, vecinii.. se gasea careva.
Pune-ti frate ordine in viata si ai timp sa te duci cu copilul si femeia din viata ta, apoi ! Fii corect cu tine si cu copilul tau !
Vi s-ar fi parut corect ca tatal sa se fi chinuit sa aiba grija de copil cat au fost probleme si cu parintii si nevasta-sa sa vina sa ia copilul ca vrea sa isi faca vacanta cu "barbatul din viata ei " si vrea sa aiba alaturi si copilul? Nu vi se pare firesc sa divorteze in prealabil pana sa il prezinte pe iubit copilului ?

lllucci
copilul nu vrea sa o cunosca pe respectiva.De ce l-am obliga?

Nu e nevoie sa il obligati si nici nu e indicat, va accepta singur daca i se explica. Va ajunge sa inteleaga situatia si s-o accepte.

Alte discuții în legătură

Vizita refuzata de minor LauraPaler LauraPaler Buna seara , sunt divortata si am un copil minor in varsta de 5 ani fostul sot . Avand amandoi ''custodia '' in comun , el a venit din Franta dupa doi ani ... (vezi toată discuția)
Program de vizita ionelaagapie ionelaagapie Buna ziua...daca sunt divortata de 2ani jum,cu un copil de 4ani,care in tot acest timp tatal copilului l a vizitat de 3 ori,si de 2 ori in prezenta mea...vine ... (vezi toată discuția)
Neintelegere lucian23256 lucian23256 Fata mea este in Franta si lucreaza ca doctor stomatolog castigand destul de bine.Este casatorita cu un baiat care lucreaza in Romania ca programator.Are cu ... (vezi toată discuția)