avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Declarat vinovat de agentul de circulație ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Declarat vinovat de agentul de circulație deși toatã lumea mã considerã nevinovat

Bună ziua!
Am avut ghinionul să am un accident de circulație, doar cu pagube materiale, în care deși mă consideram 100% nevinovat, m-am trezit cu surpriza că sunt declarat vinovat de agentul care nu era la fața locului în momentul accidentului. Nefericirea s-a întâmplat astfel:
Circulam regulamentar pe un drum cu o bandă pe sens și am semnalizat stânga cu intenția de a vira pe un drum secundar. M-am asigurat. Din față nu venea nici o mașină, iar în spate era un logan care semnaliza tot stânga cu intenția de a vira pe același drum. În timp ce executam manevra la stânga (trecusem peste axul drumului cu aproximativ 1/2 m) am zărit cu coada ochiului o mașină care se angajase în depășire cu viteză destul de mare. Am frânat instinctiv, iar "bizonul" a făcut o manevră de evitare a mea prin stânga, acroșându-mă cu partea lui dreaptă, s-a redresat și a revenit apoi pe sensul normal de mers și oprindu-se la o distanță considerabilă.
Ne-am dat jos din mașini, nu ne-am înțeles asupra culpei și am sunat la 112. Aceștia m-au îndrumat spre secția de poliție datorită absenței victimelor.
Șoferul mașinii din spatele meu, care probabil a văzut mai limpede faptele a oprit și m-a asigurat că celălalt participant la accident e de vină și mi-a lăsat nr. de tel. pentru orice eventualitate.
Am plecat spre secția de poliție și încă de la ajungerea mea acolo agentul care se ocupa de caz fără să vadă prea multe dovezi mi-a sugerat să fac înțelegere amiabilă că e mai bine. Am crezut inițial că vorbește cu celălalt șofer, dar ..... nu. Am rămas stupefiat ...... Am încercat să aflu pe ce se bazează când mă declară vinovat, și mi-a motivat faptul că se bazează pe urmele de pe mașini (a mea stânga față, a celuilalt dreapta și mai mult spate, pe portieră). I-am explicat agentului că a făcut o manevră de evitare și din acea cauză a fost lovit mai mult în spate, dar nu l-am convins. Am solicitat să vină și martorul (șoferul mașinii din spatele meu) dar nu l-a interesat pe domnul agent. Totuși l-am sunat și a venit omul destul de repede la poliție. I s-au pus câteva întrebări, dar domnul agent nu a fost interesat, deși îmi susținea cauza și i-a spus să plece fără măcar o declarație scrisă.
M-am ciondănit puțin cu domnul polițist pentru că nu mă lăsa să dau niște telefoane să mai aflu o părere și pentru că iî cam dicta celuilalt ce să scrie în declarație și la sfârșit am specificat pe procesul verbal că nu dau asigurarea celuilalt, că nu sunt de acord cu măsura luată și că mă consider nevinovat.
În procesul verbal este trecut faptul că nu m-am asigurat la efectuarea manevrei la stânga și conform art 108/1/b/3 și 100/2 am primit 4 puncte amendă și 3 puncte penalizare.
Menționez faptul că eram în mașină cu soția și cu cei doi copii ai noștri iar celălalt conducător auto cu soția acestuia.
Toate mențiunile de mai sus le-am făcut și în declarația de la poliție, mai puțin faptul că martorul a venit la poliție și nu i s-a luat declarație scrisă.
Vă rog, dacă puteți, să-mi spuneți dacă conform codului rutier sunt eu vinovat și să mă sfătuiți cum să procedez.
Vă mulțumesc anticipat!!!!
do_rulik81 a scris:

Erau 2 mașini care-și semnalizaseră intenția de a vira la stânga (a mea și a martorului), deci cum a intrat în depășire????

Poate ca erau doua masini care ramasesera cu semnalizarea cuplata, poate ca masina din spatele dvs avea becul ars pe spate si cel care a efectuat depasirea a considerat ca poate efectua manevra in siguranta, poate ca si el semnalizase depasirea anterior dvs dar nu l-ati vazut. Poate ca cel care a depasit s-a bazat pe faptul ca dvs veti respecta Codul rutier si nu va veti angaja la schimbarea directiei de mers fara a va asigura inainte. Eu nu as fi procedat ca el, dar asta nu are legatura. Vina va apartine, fiti corect!
Doar instant va decide cine este cel raspunzator, pe baza probelor ce vor fi administrate in cauza. De multe ori cele consemnate de agentul de politie au fost rasturnate de partea reclamanta, astfel ca doar asa veti fi absolvit de "vina". Se stie chiar de catre profane ca, cel care loveste din spate este vinovat pentru ca nu a pastrat distanta fata de cel din fata si nu s-a asigurat ..succes..
Da, becul era ars, semnalizarea ramasa cuplata la ambele masini si marmota invelea ciocolata!

Poate ca cel care a schimbat directia de mers s-a bazat ca individul care vine din spate s-a asigurat ca cei din fata nu schimba directia cu toate ca au semnalizat intentia, ca nu v-a intra in depasire intr-un sector de drum in care depasirea era interzisa si tot asa.

@Patrick_ a scris
De regulă, aceștia nu sunt nebuni să încheie procese verbale aiurea, pentru fapte pe care nu le pot dovedi.

In cazul accidentelor la care nu se intocmeste un raport de expertiza tehnica judiciara auto ramane la latitudinea agentului stabilirea vinovatiei celor implicati. In cazul de fata exista un martor a carui declaratie nu prezinta interes din partea agentului ptr a clarifica imprejurarile producerii accidentului. Cel mai probabil martorul va fi chemat in instanta pentru a declara modul de producere al accidentului si va ramane sa aflam deznodamantul procesului daca @do_rulik81 ne va tine la curent cu solutionarea cauzei.

@do_rulik81 a scris
"bizonul" a făcut o manevră de evitare a mea prin stânga, acroșându-mă cu partea lui dreaptă, s-a redresat și a revenit apoi pe sensul normal de mers și oprindu-se la o distanță considerabilă.

Asta dovedeste ca bizonul avea o viteza destul de mare iar din relatarea cazului eu am inteles ca accidentul s-a produs in afara localitatii unde trebuie sa semnalizezi intentia de schimbarea a directiei de mers cu 100 m inainte. Presupun ca era in afara localitatii deoarece se face referire la un drum secundar iar daca era in localitate nu avea de ce sa opreasca la o distanta "considerabila".
Nu inteleg de ce persoana care a depasit nu a franat in momentul in care a observat ca o masina isi schimba directia de mers sau cel putin dupa ce l-a acrosat. Nu opresti dupa 100-200 de metri (presupun) dupa ce ai fost implicat intr-un accident!
Vinovatul va fi stabilit in cursul procesului iar marmota va continua sa inveleasca ciocolata!
silviu_n a scris:
Poate ca erau doua masini care ramasesera cu semnalizarea cuplata, poate ca masina din spatele dvs avea becul ars pe spate si cel care a efectuat depasirea a considerat ca poate efectua manevra in siguranta, poate ca si el semnalizase depasirea anterior dvs dar nu l-ati vazut. Poate ca cel care a depasit s-a bazat pe faptul ca dvs veti respecta Codul rutier si nu va veti angaja la schimbarea directiei de mers fara a va asigura inainte. Eu nu as fi procedat ca el, dar asta nu are legatura. Vina va apartine, fiti corect!

Domnule silviu_n,
Eu cred ca dumneavoastra ati fost la locul accidentului si nu v-am vazut, sau poate ca sunteti agentul care mi-a intocmit procesul verbal ..... Altfel cum puteti fi atat de sigur de cele intamplate???? Chiar mai sigur decat agentul care nu a fost la fata locului .....

cyan a scris:
Asta dovedeste ca bizonul avea o viteza destul de mare iar din relatarea cazului eu am inteles ca accidentul s-a produs in afara localitatii unde trebuie sa semnalizezi intentia de schimbarea a directiei de mers cu 100 m inainte. Presupun ca era in afara localitatii deoarece se face referire la un drum secundar iar daca era in localitate nu avea de ce sa opreasca la o distanta "considerabila".
Nu inteleg de ce persoana care a depasit nu a franat in momentul in care a observat ca o masina isi schimba directia de mers sau cel putin dupa ce l-a acrosat. Nu opresti dupa 100-200 de metri (presupun) dupa ce ai fost implicat intr-un accident!
Vinovatul va fi stabilit in cursul procesului iar marmota va continua sa inveleasca ciocolata!

Accidentul s-a produs in localitate, din aceasta cauza am spus ca viteza era destul de mare si s-a oprit la o distanta considerabila .....
Daca nu-l vedeam ca vine, nu franam, drept urmare ma lovea din plin din lateral, atunci nu cred ca se mai punea problema cine a intrat primul peste axul central, dar probabil ca existau si raniti. Asa ca mai bine ca s-a intamplat asa. Nu sunt victime iar masinile nu au pagube majore.
Vinovatia s-o stabileasca instanta .... sper eu in favoarea mea.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am presupus ca a fost in afara localitatii deoarece ati facut referire la "drum secundar", era mai clar daca v-ati fi referit la intersectie. Iar daca s-a oprit la o distanta mare de locul producerii impactului se poate trage concluzia ca avea viteza. Marmota probabil invelea ciocolata langa intersectie!;)

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? cicidaniela cicidaniela buna ziua as dori sa stiu daca sunt vinovat sau nu si cum pot sa demonstrez ca nu sunt vinovat multumesc, fapt : ma aflam pe DN1, sosea cu o banda pe ... (vezi toată discuția)