In cazul lui X se aplica art.45:
§ 3. Depasirea
ART. 45
[...]
(2) Conducatorul vehiculului care se angajeaza in depasire trebuie sa se asigure ca vehiculul care circula in fata sau in spatele lui nu a initiat o asemenea manevra.
(3) Atunci cand prin manevra de depasire se trece peste axa care separa sensurile de circulatie, conducatorii de vehicule trebuie sa se asigure ca din sens opus nu se apropie un vehicul si ca dispun de spatiu suficient pentru a reintra pe banda initiala, unde au obligatia sa revina dupa efectuarea manevrei de depasire.
1. Sa spunem ca X nu a respectat prevederile art.118 din Regulament;
2. Daca intersectia era una dirijata (asa cum se intelege din descriere), atunci avea voie sa depaseasca;
3. Obligativitatea de a se asigura intervine la initierea manevrei. Din punct de vedere rutier, X efectua o depasire regulamentara intrucat atat din fata cat si din spate nu circulau alte vehicule. Accidentul s-a produs cand X se afla (deja) in depasire iar do_rulik81 a initiat virajul la stanga;
4. Agentul constatator a stabilit, pe baza declaratiilor celor implicati, ca do_rulik81 nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers, acrosand autoturismul aflat in depasire. Asupra procesului verbal de contraventie, initiatorul are dreptul sa faca plangere contraventionala. Petentul poate aduce martori sau poate solicita expertiza tehnica.
Logica (cu care eu nu sunt de acord) acestui topic ar fi urmatoarea (cred ca este si un principiu de drept, dar eu, neavand studii juridice, n-as putea sa il enunt):
Dvs sunteti la volanul propriului autoturism, oprit la semafor, cand sunteti lovit din spate de un sofer neatent. Din nefericire (neglijenta, lipsa de bani, timp, etc), dvs circulati cu ITP-ul (sau RCA-ul) expirat, fapt ce contravine art.10 din Codul rutier:
ART. 10
(1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie.
Acest fapt va face vinovat de producerea accidentului, pentru ca dvs nu aveati voie sa circulati, de fapt, pe drumurile publice?
Eu ii doresc initiatorului succes in demersul in justitie, desi il consider incorect si sortit esecului, iar mie imi doresc sa nu il intalnesc in trafic. O saptamana buna va doresc!