avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inadmisibilitatea intemeiata pe lipsa informarii despre mediere

suntem de acord ca inadmisibilitatea este o exceptie de nulitate a cererii/actiunii :)

1. intrebarea mea este daca-i relativa sau absoluta?
2. cand si pana cand si de cine poate poate fi invocata?
3. poate fi acoperita ori ba?

:rolleyes:
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Ce parere aveti de instanta de apel?

În mod normal nu văd de ce s-ar mai face în apel procedura de informare.
Dacă nu s-a făcut - fie pentru că pârâtul nu s-a prezentat, fie că nu a fost chemat, fie că la prima instanță nu s-a dat termen - și dacă s-a mers înainte cu judecata nu știu dacă ar mai fi oportună revenirea la procedura de informare în apel.

În apel părțile ar putea să vină cu un acord de mediere, dar nu cred că ar mai putea invoca lipsa procedurii informării.
Iar dacă s-ar invoca, instanța de apel ce ar face? Ar trimite cauza spre rejudecare? Ar respinge cererea ca inadmisibilă? Nu-mi dau seama.
~ Conținut șters la cerere ~
Așa cum spuneți, CSM a exprimat un punct de vedere.
Punctul de vedere al CSM-ului nu obligă instanțele, deoarece e doar un punct de vedere. CSM-ul nu are competențe să decidă în această materie.

Consiliul de Mediere nu s-a adresat cui trebuie.

După părerea mea ar trebui ca vreo instanță să investească ICCJ cu această problemă în vederea pronunțarea unei hotărâri pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, conform prevederilor art. 519 C.pr.civ.

Vedeți aici competențele CSM-ului:

[ link extern ]

În mare acestea sunt:
- recrutarea, evaluarea, formarea şi examenele magistraţilor
- organizarea şi funcţionarea instanţelor şi a parchetelor
- cariera judecătorilor şi procurorilor
- organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
Patrick_, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Dupa parerea mea, dispozitiile art. 2, modificate prin Legea 214/2013, sunt clare si nu necesita lamuriri pentru a se putea solicita ICCJ să pronunţe o hotărâre conform art. 519 din NCPC.

După părerea mea nu sunt clare.

Ce ar trebui să facă judecătorul? Să respingă cererea ca inadmisibilă, să acorde un termen până la care reclamantul să îndeplinească procedura de informare, sau să facă el informarea?

Adică va aplica art. 2 alin. 1 ind. 2 teza I, teza II sau alin. 1 ind. 3 din L 192/2006?

CSM-ul, care și-a dat cu părerea, zice că să îndrume părțile la mediator... asta e o altă variantă... care nici măcar nu apare în lege... :)
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Sedinta informare mediere ancaf27 ancaf27 Care sunt consecintele neprezentarii la sedinta de informare privind medierea, pentru parat? (vezi toată discuția)
Modalitatea concreta de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 ncpc SIMION BOGDAN BACIU SIMION BOGDAN BACIU Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o parere in privinta modalitatatii concrete de realizare a procedurii prealabile, confom art 193 NCPC? Avand in ... (vezi toată discuția)
Procedura mediere geogeorge geogeorge buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele chestiuni: 1. daca cineva face o invitatie la mediere si nu se mai prezinta(il informeaza si pe ... (vezi toată discuția)