avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS la vanzari imobile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS la vanzari imobile

Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ce inteleg, vin sume cu penalizari pentru ca vanzarea s-a facut acum x ani.
Problema se pune asa: nu toata lumea e consultant fiscal ca sa stie ca daca nu e asigurat sau daca e pensionar sarac (<740 lei) va trebui sa plateasca cass la valoarea tranzactiei imobiliare. Si, in mod cert, tanti aglaia din comuna cucuieti, nu avea de unde sa stie de treaba cu cass-ul.

Dat fiind faptul ca sumele respective sunt venite abia acum, cu penalizari pe mai multi ani, nu s-ar putea angaja si raspunderea anaf pentru aceste penalizari? De ce zic. Ei aveau baza de date cu tranzactiile in fiecare semestru, stiau la fiecare semestru cine si ce a vandut si daca e sau nu asigurat. Prin urmare, daca isi faceau treaba, trimiteau instiintarea de plata in timp util, astfel incat sa nu se stranga atatea accesorii. Stiu, poate veti zice ca legile trebuie sa fie cunoscute de toti. E adevarat asta, insa statul trebuie sa aibe in vedere ca unii nu prea s-au dus la scoala si nu a avut cine sa-i invete. Asa cum au impus ca impozitul sa fie retinut direct de notar, asa puteau sa gaseasca o modalitate de impunere si a cass-ului la cei neasigurati. Ca sa nu mai zic, ca poate nu vindeau imobilul cu suma x ci cu x + 5.5%.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 16:56, 22 Septembrie 2014
Incepand cu 2010, data la care am vandut. Cred ca penalizarile sunt pentru toti acesti ani
BogdanLuben

In 2010 te aflai sub incidenta art.257lit.f care contine celebra sintagma "si a altor venituri supuse impozitului pe venit" ,articol care coroborat cu art 41 si 77ind1 din cod fiscal (oare un cetatean obisnuit chiar poate sa cunoasca asta?) si din pacate te afli in perioada imprescriptibila deci conform legii te poate executa silit inclusiv pt accesorii.
Marturisesc ca nu am stiut absolut nimic pana acum cateva luni cand am aflat intamplator, aflandu-ma intr-o situatie oarecum similara
Singura solutie ar fi ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate prin avocatul poporului
sau in cadrul unui proces prin instanta respectiva .
Ce nu inteleg este de ce ti-a venit si pt.imobilul cumparat.
Mai multe detalii poti obtine de la un avocat.
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
robert1958, utilizator
Aceasta nu ajuta cu nimic?
23 decembrie 2010 s-a publicat in MO 863 Decizia nr.1.394 din 26 octombrie 2010 a Curtii Constitutionale care a declarat ca neconstitutionale dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
BogdanLunen

Nu,nu ajuta cu nimic.
Teza finala din art257lit.f declarata n.c se refera la cuantumul contributiei si anume "nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar"
Forma corecta se refera la baza de calcul lunar raportata la aceasta valoare.
A nu se confunda teza finala cu forma finala
Intrucat cei care au vandut imobile au fost "lucrati la buzunar" cu legea in mana, demersurile de a contesta in justitie datoria au sanse destul de reduse, dar... avand in vedere sumele imense de plata, poate ar merita incercat. Trebuie un avocat bun care sa construiasca o argumentatie solida bazata pe faptul ca, atunci cand un om isi vinde casa in care locuieste, pentru a cumpara alta, din necesitati locative, nu se poate spune ca a generat un venit, decat pentru diferenta de valoare rezultata intre ceea ce a incasat pe vechea casa si ceea ce a dat pe noua casa, din care se scad cheltuielile cu tranzactia. Practic aici nu e vorba de un venit efectiv in sensul de crestere neta a averii contribuabilului cu o suma, care sa justifice imputarea unei astfel de contributii.

E greu de mers pe aceasta linie de argumentare dar trebuie incercat ceva, altfel oamenii vor fi buni de plata.

Alte discuții în legătură

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009 Daniela Cristache Daniela Cristache Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)