avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS la vanzari imobile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS la vanzari imobile

Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ce inteleg, vin sume cu penalizari pentru ca vanzarea s-a facut acum x ani.
Problema se pune asa: nu toata lumea e consultant fiscal ca sa stie ca daca nu e asigurat sau daca e pensionar sarac (<740 lei) va trebui sa plateasca cass la valoarea tranzactiei imobiliare. Si, in mod cert, tanti aglaia din comuna cucuieti, nu avea de unde sa stie de treaba cu cass-ul.

Dat fiind faptul ca sumele respective sunt venite abia acum, cu penalizari pe mai multi ani, nu s-ar putea angaja si raspunderea anaf pentru aceste penalizari? De ce zic. Ei aveau baza de date cu tranzactiile in fiecare semestru, stiau la fiecare semestru cine si ce a vandut si daca e sau nu asigurat. Prin urmare, daca isi faceau treaba, trimiteau instiintarea de plata in timp util, astfel incat sa nu se stranga atatea accesorii. Stiu, poate veti zice ca legile trebuie sa fie cunoscute de toti. E adevarat asta, insa statul trebuie sa aibe in vedere ca unii nu prea s-au dus la scoala si nu a avut cine sa-i invete. Asa cum au impus ca impozitul sa fie retinut direct de notar, asa puteau sa gaseasca o modalitate de impunere si a cass-ului la cei neasigurati. Ca sa nu mai zic, ca poate nu vindeau imobilul cu suma x ci cu x + 5.5%.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 16:56, 22 Septembrie 2014
Kres

Nu in justitie pe acest motiv nu exista nici o sansa.
Transferul dreptului de proprietate conform cod fiscal este venit impozabil chiar daca in fapt
este doar o modificare a formei unui bun din patrimoniul personal.
Conf. legii sanatatii se incadreaza la art.257lit.f si chiar daca nu este drept este legal.
Sa nu uitam ca Justitia nu este similara cu Dreptatea.
Singura cale este ridicare exceptiei de neconstitutionalitate la CCR prin procedurile legale;
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
george-neagu, moderator
D-le Bogdan Luben, la aceasta data, lit f din art.257 , din Legea sanatatii este abrogata.

Insa la data la care ati realizat "venitul", in speta 2010, aceste dispozitii legale erau in vigoare si prin urmare aplicabile.

Trebuie sa faceti contestatie in termenul de 30 de zile de la comunicarea deciziilor, in caz contrar veti fi buni de plata ( si dvs. si sotia) si nici nu veti mai putea deschide un eventual proces.

Contestati toate deciziile de impunere pe care le-ati primit, inclusiv pe cele referitoare la penalizari.
Pentru a putea scapa de plata acestor obligatii trebuie sa dovediti faptul ca la acea data, erati angajat cu contract de munca. Nimic altceva nu-i intereseaza...
La cumpararea unui imobil nu se datoreaza CAS. Contestati si acea decizie aratand ca dvs sunteti cumparatorul si nu vanzatorul.

Bafta!
Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat, Avocat
Carmen Faur

In sfarsit un sfat practic. Da asta nu va face decat sa prelungeasca agonia mai ales pt
ca din cate inteleg numai sotia d-lui Bogdan era angajata deci dl. Bogdan va trebui sa plateasca pt cota indiviza din dreptul de proprietate pt imobilul vandut.
Oricum va trebui sa mearga in instanta in termenul prevazut de lege de la data depunerii contestatiei (parca 6luni pentru titlu de creanta emis de cass si 15 zile pt titlu executoriu eimis de anaf)
robert1958, utilizator
Si de ce trebuie sa platesc si pentru cota indiviza din bunul cumparat? Sau dupa ce a fost cumparat se considera ca am primit jumatate din el si prin urmare e venit?
Nu pentru imobilul cumparat ci pentru cel vandut. Cand o sa mergeti in instanta sa specificati clar ca nu faceti trafic, speculatie cu imobile ci doar v-ati vandut casa pentru a va cumpara alta, in care sa puteti locui. Din punctul meu de vedere este aberant sa percepi o contributie la valoarea bruta (ceea ce ati incasat) a tranzactiei pentru ca vorbim de o taxa (care prespune o contraprestatie din partea statului) nu de un impozit.

Alte discuții în legătură

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009 Daniela Cristache Daniela Cristache Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)