avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS la vanzari imobile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS la vanzari imobile

Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ce inteleg, vin sume cu penalizari pentru ca vanzarea s-a facut acum x ani.
Problema se pune asa: nu toata lumea e consultant fiscal ca sa stie ca daca nu e asigurat sau daca e pensionar sarac (<740 lei) va trebui sa plateasca cass la valoarea tranzactiei imobiliare. Si, in mod cert, tanti aglaia din comuna cucuieti, nu avea de unde sa stie de treaba cu cass-ul.

Dat fiind faptul ca sumele respective sunt venite abia acum, cu penalizari pe mai multi ani, nu s-ar putea angaja si raspunderea anaf pentru aceste penalizari? De ce zic. Ei aveau baza de date cu tranzactiile in fiecare semestru, stiau la fiecare semestru cine si ce a vandut si daca e sau nu asigurat. Prin urmare, daca isi faceau treaba, trimiteau instiintarea de plata in timp util, astfel incat sa nu se stranga atatea accesorii. Stiu, poate veti zice ca legile trebuie sa fie cunoscute de toti. E adevarat asta, insa statul trebuie sa aibe in vedere ca unii nu prea s-au dus la scoala si nu a avut cine sa-i invete. Asa cum au impus ca impozitul sa fie retinut direct de notar, asa puteau sa gaseasca o modalitate de impunere si a cass-ului la cei neasigurati. Ca sa nu mai zic, ca poate nu vindeau imobilul cu suma x ci cu x + 5.5%.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 16:56, 22 Septembrie 2014
Daca aveti amabilitatea, va rog sa detaliati in ce masura si cu privire la ce anume data de 01 iulie 2012 a produs schimbari fata de situatia anterioara.

Intreb pentru ca inclusiv la data de 01.09.2013, continutul art. 257 lit. f facea in continuare vorbire despre alte venituri care se supun impozitului pe venit.

Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
alexeru, utilizator
Adevarat,acest articol cu a lui litera toxica (f) a ramas prezent in legea sanatatii pana la 01.01.2014 cand prin OUG 88/2013 a fost modificat art.257al.2 cu : „(2) Veniturile asupra carora se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate sunt prevazute in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Din fericire , a ramas doar prezent fara a mai produce efecte incepand cu 01.07.2012 data la care a intrat in vigoare OUG 125/2011 care reglementeaza contributia cass referitoare la persoanele care nu obtin venituri constante in cadrul Legii Organice respectiv 571/2003 sau
Codul Fiscal.
Legea Sanatatii care este o lege speciala a produs efecte doar atata timp cat legea principala respectiv Codul Fiscal " nu prevedea altfel".
in acelasi timp : Începand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Deci pe cale de consecinta incepand cu 01.07.2014 competenta de administrare revenind ANAF acesta aplica prevederile Codului Fiscal ,Legea principala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009 Daniela Cristache Daniela Cristache Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)