avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Oricat de pe dinafara ar fi instanta ar observa asa ceva.
Adica nu se poate sa se procedeze la executare sailita daca e evident prescrisa...
Ca pot exista situatii in care nimic nu e clar si se poate ca cel care are dreptate sa moara cu dreptatea in brate este altceva...dar este ceva ce reprezinta cu totul altceva...
Ma scuzati ca va contrazic:
\"De lege lata, prescripția extinctivă nici nu operează de drept [art. 2.506 alin. (1) NCC],
nici nu poate fi invocată din oficiu [art. 2.512 alin. (2) NCC].
Rezultă, deci, că pentru a produce efectele specifice, prescripția extinctivă este necesar să fie invocată de către partea interesată [art. 2.512 alin. (1) NCC]. Ceea ce se naște prin efectul împlinirii prescripției este doar
un drept al debitorului de a refuza îndeplinirea obligației la care este, de altfel, în continuare ținut și pe care, dacă înțelege să o execute, face o plată valabilă, nesusceptibilă de repetițiune. Apreciem și noi, alături de alți autori, că acest drept de a invoca
beneficiul prescripției extinctive are o natură potestativă care poate fi valorificat sau, dimpotrivă, abandonat prin intermediul renunțării la prescripție.
Instanța nu poate invoca din oficiu prescripția.
Prescripția nu poate fi aplicată ex officio de către instanța de judecată (sau organul cu activitate jurisdicțională), chiar de-ar fi în interesul statului sau al unităților administrativ-teritoriale [(art. 2.512 alin. (3)] – este necesar ca ea să fie invocată de către partea interesată. Mai mult, s-a apreciat că judecătorul nu poate, în virtutea rolului activ, să pună această chestiune în discuția părților, din moment ce excepția prescripției extinctive este una relativă, iar nu de ordine publică[4]. Dimpotrivă, lăsând la latitudinea părții invocarea sau nu a unei astfel de excepții, se respectă și principiul disponibilității în procesul civil.
"
Si, daca are relevanta:
"Cât despre prescripțiile extinctive, este unanim admis că cele începute și împlinite sub vechea reglementare sunt supuse în totalitate acesteia, tot astfel cum cele începute sub noua reglementare vor fi, evident, supuse normelor în vigoare. "
Sursa:
[ link extern ]
Renuntarea la prescriptie, de cele mai multe ori, se obtine prin intarzierea sau efectul necunostintei de catre debitor a aplicarii actiunilor juridice. Am specificat in repetate randuri, cunosc un caz concret de acest fel.
Domnule Radulescu, din pacate, debitorul arede castigat in cazul acesta. Faptul ca nu este cunoscut termenul si perioada de prescriptie creditorului nu poate face obiectul unui proces in care sa aibe de castigat. Un executor judecatoresc poate inainta lejer un dosar spre executare, chiar daca pierde procesul, onorariul e incasat. Probabil aici e si motivul lipsei de comunicare cu creditorul.
Executorii invoca dreptul la onorariu "minim si maxim" intr-o somatie de plata, iar in 99.99% din cazuri suma imputata este cea maxima.
NU sunt avocat, dar imprejurarile recente m-au obligat sa invat atat de multe incat cred ca o sa termin cu brio Dreptul.