avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

buna seara . as vrea sa intreb si eu ceva legat de executorul judecatoresc si anume :daca un creditor se prezinta la un bej cu un titlu executoriu ,acesta are sau nu obligatia sa verifice daca e prescris termenul de a cere executarea silita . sa dau exemplu eu x am imprumutat pe y cu o suma de bani printr-un act notarial . primesc o parte din bani sub forma unei rate dar debitorul stopeaza rata si nu mai plateste nimic . eu merg la executor dupa 3 ani de la plata ultimei rate . ce face executorul in situatia asta ? merge sa depuna la instanta incuviintarea executarii silite sau nu ? daca este admisa totusi executarea silita si debitorul face contestatie la executare si este admisa ,atunci se poate indrepta impotriva executorului pentru abuz in functie sau nu ? multumesc tuturor pentru raspunsuri . cu respect radulescu
Ati inteles gresit, desi e scris f clar. Instanta nu mai verifica din oficiu implinirea termenului de prescriptie, ci doar titlul sa fie executoriu, creanta sa fie certa, lichira si exigibila, cererea sa fie adresata executorului competent, etc.
Cand afla e in drept sa conteste, poate fi repus in termen daca au trecut 15 zile de la comunicarea somatiei sau de cand s-a infiintat poprirea.
Adica si peste 20 de ani ar insemna ca se poate executa ceva ce s-a prescris.

Nu, inseamna ca se poate obtine incuviintare.. pana la executare mai e.
Apoi, nu ai interes sa ceri executarea daca ti s-a prescris dreptul la actiune pt ca platesti inutil niste bani.. ca in cazul nostru. Platesti executorul, apoi cheltuielile de judecata ale celuilalt in urma contestatiei.
ca la noi la nimeni . nu vi se pare corect ca executorul sa il informeze pe creditor ,inainte de a cere sa-i plateasca onorariul ,si sa-i explice omului pe intelesul sau ..mai omule dreptul e prescris sa mai ceri imprumutul inapoi si cheltui mai mult ,stai locului si ramai doar cu pauiba produsa adica mai pe romaneste daca ai fost prost .... si ai imprumutat .... dar asa cum scria dl avocat ,fomistul de executor l-a pus pe bietul om sa plateasca ,sa faca cerere si acum sa-i plateasca tot el debitorului banii retinuti de executor si cheltuielile de judecata . intreb si eu asa executorul chiar nu a facut totul in cunostinta de cauza ? adica chiar nu a avut decat interesul propriu cumva ,acela de a castiga bani nemunciti ?din punctul meu de vedere da . omul a apelat la executor crezand ca fiind o persoana autorizata isi va recupera paguba . cand colo .... a pierdut mult mai mult . multumesc de raspunsuri cu respect radulescu
Da, in principiu executorul a implinit cererea creditorului, si-a luat banutii, ura si la gara. Orice actiune a debitorului nu are cum sa-l afecteze (cel putin asa crede el).
din punctul meu de vedere ,primul care trebuie tras la raspundere ar trebui sa fie executorul . i-a produs cu buna stiinta paguba creditorului dar si debitorului . pai bine-i face debitorul in situatia in care i-a facut plingere penala pentru abuz in functie . ca executorii se cred mai presus de lege vad . in general vorbind acum prea sunt bani nemunciti cei castigati de executor de multe ori . se profita de faptul ca multi oameni nu isi cunosc drepturile .
In principiu nu e nimic personal, fiecare parte isi face treaba asa cum crede mai bine de cuviinta. Daca insa considerati ca intre parti exista o relatie stabilita dincolo de cea de client-furnizor, puteti depune o plangere impotriva executorului in care sa specificati ca a avut un interes personal in toata problema.

Alte discuții în legătură

Lnvestire formula executorie leus leus Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, ... (vezi toată discuția)
Executare silita - contestatie avand la baza prescriptia? mihail2012 mihail2012 In data de 05.03.2008 am incheiat un contract de credit bancar cu BCR S.A.. Mi-a fost acordat un credit in valoare de 30827 lei, acordat pe o perioada de 120 ... (vezi toată discuția)
Contesatatie la executare vas1955 vas1955 Un asa zis creditor a cerut incuviintarea executarii silite impotriva mea in baza unui titlu executoriu cu scadenta in 2006. Incuviintarea a fost ceruta la ... (vezi toată discuția)