In anul 2005 mama a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta actul de vanzare cumparare in termenul stabilit prin contractul de mana,in 2006, proprietarul a urmat calea legala si a mers in instanta pentru perfectarea actelor.Omul avea nevoie de acte pentru ca si el l-a vandut catre o alta persoana. Actele nu s-au putut face la notar pentru ca tatal meu era plecat din tara in acea perioada si s-a intors dupa multi ani. Oricum, nimeni nu a contestat actiunea cumparatorului, parintii mei au primit banii.
Acum, parintii au divortat. La stabilirea partajului tata si-a amintit si de acel pamant si spune ca el nu stie nimic, ca nu a semnat nici un act, nici macar de mana si ca daca mama l-a vandut in locul lui, pe el nu-l interseaza , el vrea banii pe pamant.
Mama spune ca el a semnat, el nu recunoaste, in plus vrea sa inceapa sa-i faca mizerii si spune ca ii face plangere penala ca a semnat in locul lui ( pentru fals in înscris sub semnatura privata)
Am mai pus cazul pe site si am inteles ca din punct de vedere penal, tata nu mai poate face nimic, ca falsul - daca a existat- s-a prescris ca infractiune.Cred ca a inteles si el asta ca spune acum ca o da in judecata pe civil pentru anularea actului de vanzare cumparare.
E posibil asa ceva? Poate sa o dea in judecata pentru anularea actului si sa intre in posesia terenului?
Va rog un raspuns !
Parintii dvs. au fost parte in procesul de Hotarare care sa tina loc de act autentic, mama dvs. daca stie ca respectivul contract a fost semnat si de tatal dvs. poate, in caz de proces sa solicite acvirarea dosarului respectiv, pentru a dovedi ca tatal dvs. a fost parte la vanzarea terenului, caz in care tatal dvs. ar pierde procesul.Oricum la acel proces este depus contractul de mana in original, daca mama dvs. nu mai are contractul poate merge la arhiva instantei sa solicite o copie xerox. Sunt sigura ca daca acel contract nu era semnat de ambii proprietari, cumparatorului i se respingea actiunea! Poate cineva de pe forum(avocat/a) poate confirma sau infirma ce v-am scris mai sus.
Amândoi au fost parte in proces, dar tatal fiind plecat din tara, a fost prezenta doar mama care a spus ca stie de vanzare si e de acord cu perfectarea actelor.Contractul de mana e semnat si de mama si de tata. Numai ca tata spune ca nu a semnat el, ca a semnat mama in locul lui, ceea ce e o mizerie din partea lui... El nu mai tinea minte ca s-a perfectat actul la judecatorie, sunt 8-9 ani de atunci. Pur si simplu i-a iesit din cap acel teren, tocmai pentru ca a primit banii de atunci si nu l-a mai interesat. Nici mama nu mai stia exact cum s-a facut atunci...sunt atatia ani...Apoi, tata a plecat apoi din tara si dus a fost...
Initial, ca sa o sicaneze pe mama, dupa divort, a amenintat-o ca face plangere penala pentru fals sub semnatura privata.Cred ca a inteles si el ca in felul acesta nu mai poate sa faca rau, pentru ca daca fapta a fost, presupunem ca a fost,- atunci s-a prescris ( am primit raspuns pe acest forum ).
Asa ca incearca sa obtina bani de la mama pe partea civila, cum ca el nu a stiut de vanzare si ca probabil vrea partea lui din valoarea acelui teren... Banuiesc ca asta vrea... Dar e posibil asa ceva ...
M-ar ajuta raspunsul unui avocat...
Din câte înțeleg vânzarea s-a perfectat prin hotărâre judecătorească ce ține loc de contract. În acest caz nu mai e vorba de anularea actului de mână încheiat inițial și nici nu mai se pune problema prescripției acțiunii în anularea acestuia.
Hotărârea judecătorească putea fi atacată atunci în termenul legal de 15 zile. Dacă nici unul dintre părinți (pârâți în acea cauză) nu au exercitat calea de atac, nu mai au ce face acum în legătură cu acea vânzare.
Tatăl D-voastră poate pune în dicuție partea ce i se cuvine din acea vânzare doar în cadrului partajului bunurilor comune de după divorț.
Tata spune ca nu a stiut de perfectarea vanzarii in instanta, nu mai recunoaste nici ca a semnat contractul de mana...
A inteles ca pe partea penala nu mai poate face nimic, ca falsul inventat de le s-a prescris, dar el ar vrea anularea hotararii ce tine loc de act autentic, dat de instanta...
E posibil sa solicite anularea sau revizuirea unei hotarari definitive si irevocabile dupa 8 ani ???
Si in cadrul partajului ce sa spuna? Ca el nu stie de vanzare? Ca vrea partea lui obtinuta din vanzare? Erau casatoriti atunci, bunul a fost comun, banii au fost comuni si s-au folosit in interesul familiei. S-au cheltuit dupa atatia ani... Nici nu a fost o suma mare...
Este doar dorita tatalui de a sicana, de a purta pe mama prin tribunale...
VA rog sa-mi spuneti, are vreo sansa sa solicite revizuirea hotararii definitive din 2006 pe motiv ca el considera ca s-a facut un fals si ca a aflat de procesul din 2006 doar in 2014?