avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in instanta civila, anulare act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in instanta civila, anulare act



In anul 2005 mama a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta actul de vanzare cumparare in termenul stabilit prin contractul de mana,in 2006, proprietarul a urmat calea legala si a mers in instanta pentru perfectarea actelor.Omul avea nevoie de acte pentru ca si el l-a vandut catre o alta persoana. Actele nu s-au putut face la notar pentru ca tatal meu era plecat din tara in acea perioada si s-a intors dupa multi ani. Oricum, nimeni nu a contestat actiunea cumparatorului, parintii mei au primit banii.
Acum, parintii au divortat. La stabilirea partajului tata si-a amintit si de acel pamant si spune ca el nu stie nimic, ca nu a semnat nici un act, nici macar de mana si ca daca mama l-a vandut in locul lui, pe el nu-l interseaza , el vrea banii pe pamant.
Mama spune ca el a semnat, el nu recunoaste, in plus vrea sa inceapa sa-i faca mizerii si spune ca ii face plangere penala ca a semnat in locul lui ( pentru fals in înscris sub semnatura privata)
Am mai pus cazul pe site si am inteles ca din punct de vedere penal, tata nu mai poate face nimic, ca falsul - daca a existat- s-a prescris ca infractiune.Cred ca a inteles si el asta ca spune acum ca o da in judecata pe civil pentru anularea actului de vanzare cumparare.
E posibil asa ceva? Poate sa o dea in judecata pentru anularea actului si sa intre in posesia terenului?
Va rog un raspuns !
Cel mai recent răspuns: Iona35 , utilizator 08:44, 10 Septembrie 2014
Stimată doamnă,

Cred că ar trebui să înțelegeți că nu vă sunt utile sfaturi asupra șanselor de câștig ale unei acțiuni inexistente în clipa de față.

Prin urmare, cel mai bun lucru ar fi să vedeți demersul juridic concret pe care îl va face tatăl dvs și ulterior să cereți opinii în legătură cu acesta.

Cu stimă
In principiu, aveti dreptate.
Eu as fi vrut sa inteleg ce poate sa faca tata, daca e posibil ce vrea el - anulare hotarare judecatoreasca - si sa incerc sa vorbesc cu el, sa-i explic ca nu e decat pierdere de timp si de bani pentru un teren care si asa nu valoreaza prea mult...
As fi vrut un raspuns concret daca ca e sau nu posibil incat sa am argumente in discutia cu el..
In plus, mama mea ar fi vrut sa stie la ce sa se astepte... Eu sunt un fel de "mediator " intre ei, as vrea sa se rezolve totul amiabil, dar nu am cunostintele juridice necesare.
De aceea am apelat la acest forum...
Poate mai sunt si alte pareri.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2014
Iona35, utilizator
Până nu vă acționează tatăl în judecată nu aveți ce să faceți. Doar după ce veți ști sub ce formă urmărește să desființeze vânzarea (revizuirea hotărârii, anularea vânzării, etc) veți putea să vă faceți o strategie de apărare.

Oricum, după părerea mea e foarte greu să reușească să mai schimbe ceva, indiferent cum ar vrea să o facă.
Patrick_ a scris:

Din câte înțeleg vânzarea s-a perfectat prin hotărâre judecătorească ce ține loc de contract. În acest caz nu mai e vorba de anularea actului de mână încheiat inițial și nici nu mai se pune problema prescripției acțiunii în anularea acestuia.

Hotărârea judecătorească putea fi atacată atunci în termenul legal de 15 zile. Dacă nici unul dintre părinți (pârâți în acea cauză) nu au exercitat calea de atac, nu mai au ce face acum în legătură cu acea vânzare.

Tatăl D-voastră poate pune în dicuție partea ce i se cuvine din acea vânzare doar în cadrului partajului bunurilor comune de după divorț.


hotararea ce tine loc de act de v/c e declarativa

vad admisibila o actiune in nulitate avand ca obiect falsul si pe cale de consecinta hot declarativa:)

milika a scris:

hotararea ce tine loc de act de v/c e declarativa


În ce temei ar fi declarativă?

[ link extern ]

Conform acestui RIL, care chiar dacă are un alt obiect, hotărârea prin respectivă este o hotărâre personală imobiliară prin care se valorifică un drept de creanță privind obligația promitentului vânzător (sau cumpărător) de a face, respectiv de a încheia acel contract.

Prin admiterea hotărârii care ține loc de contract autentic se suplinește consimțământul părților cu privire la vânzare, deci vânzarea se consideră încheiată de la data rămânerii definitive a hotărârii și nu de la încheierea actului sub semnătură privată, acesta fiind de fapt nul ca act de vânzare și valabil doar ca promisiune.

Deci vânzarea nu se consideră încheiată de la data promisiunii ci de la data hotărârii prin care se consfințește acordul de voință a părților cu privire la vânzare.

Pe de altă parte, ar fi culmea ca după ce există un proces prin care se pronunță o hotărâre care ține loc de contract și în care părțile au fost legal citate și nu au invocat vreun viciu de consimțământ al acelui act sub semnătură privată, să se ceară pe cale separată după mulți ani anularea aceluiași act.

Alte discuții în legătură

Ce sanse exista daca se va depune plangere? Iona35 Iona35 Buna ziua! Mama mea are urmatoarea problema: In anul 2005 a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren ... (vezi toată discuția)
Vanzare/cumparare legala dienusa dienusa va rog mult sa ma sfatuiti intr.o problema>In 1997 mama mea vinde cu hartie de mana o suprafata de teren care la acea data figura in adev de prop pe numele ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare judecatoreasca sima100 sima100 In anul 2006 s-a obtinut in instanta o hotarare care tine loc de act autentic pentru vanzare teren extravilan. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila de ... (vezi toată discuția)