avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt debransat legal.

Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit..
Problema mea ar fi urmatoarea:
In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu acte in regula si cu sigilii puse de catre cei de la RADET).
Pana in anul 2009 am platit un anumit procent la caldura pentru partea comuna.
Pana aici toate bune.. In schimb, din 2009 administratorul a inceput sa imi adauge TOATA caldura la plata, adica 100%, in conditiile in care sunt debransat LEGAL.
Am facut facut o copie de pe actul de la RADET si i-am trimis-o impreuna cu o cerere in care il intrebam de ce platesc caldura in procent de 100%. Raspunsul acestuia a fost ca, atat timp cat nu voi face dovada cu ce ma incalzesc, voi plati in cotinuare 100% caldura.

De cand trebuie sa ma incalzesc NEAPART cu ceva anume daca m-am debransat? Si de ce trebuie sa dau explicatii cuiva cu ce anume ma incalzesc?!
Ordinul nr. 343 din 13/07/2010 spune ca cei debransati de la caldura vor plati intre 30% si 50%... eu in schimb platesc 100% chiar daca sunt debransat legat cu ACTE.

Este normal cum se procedeaza? Mi se pare abuz in serviciu. Ce as putea face pentru a rezolva aceasta problema?
Am fost sfatuit sa ii readuc la cunostinta faptul ca sunt debransat, sa ii mai trimit o cerere in care sa ii prezint legea 343 din 13/07/2010 impreuna cu o copie de pe actul de debransare. Daca nu voi reusi sa ma inteleg cu acesta mi s-a recomandat sa faco plangere penala catre procuror.
Este aceasta o solutie sau ar trebui procedat altfel?
Ma multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Dinte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dinte , utilizator 20:45, 23 Octombrie 2014
@elga- Administratorul este obligat sa aplice legea nu sa o popularizeze .
Caloriferul electric nu poate fi considerat sistem de incalzire permanent.
Potrivit legislatiei actuale @Dinte trebui sa faca dovada incalzirii apartamentului.Punct.
Nu e punct, e virgula, daca imi permiteti! :)

Poate dv. asa vedeti lucrurile, totusi, atunci cand pretinzi ceva de la un proprietar, ca sa vorbim la modul general, trebuie sa-l instiintezi in scris si sa argumentezi cu legea, HG, OUG, norme legale etc.
Nu s-a facut asta, ci dupa 4 ani de zile cand aceleasi norme ar fi putut fi aplicate si nu au fost, in urma unui incident intre proprietar si administrator, acesta din urma si-a adus aminte de o formulare dintr-un ordin emis cu cativa ani in urma.

Plus ca acea prevedere - dovada incalzirii de la alta sursa - este specifica actului de deconectare, nicidecum calculului caldurii.
Proprietarul nu cerea acordul pentru deconectare, el era deja deconectat.

Stiti..... nu e deloc cusher.
Calculul caldurii se face diferit pentru cei debransati. Potrivit legislatiei actuale userul @Dinte este debransat ilegal.Deci trebuie pus la plata caldurii .q.e.d. Altfel ne invartim in cerc...
Userul @Dinte este deconectat legal, atata timp cat are documente legale in acest sens.
In baza acelor documente i s-a calculat caldura in timp ce Ordinul la care faceti referire era in vigoare. Numai de la momentul incidentului cu administratorul s-a modificat modul de calcul, ceea ce ma duce cu gandul ca aceasta modificare are la baza argumente pur subiective bazate pe ranchiuna si o interpretare personala a legii.

Repet, daca, in cadrul asociatiei, se dorea modificarea calculului, atunci proprietarului trebuia sa i se ceara in scris,documentat, argumentat, aducerea la zi a conditiilor de deconectare de catre conducerea asociatiei, nu de catre un salariat al acesteia. Si in acest caz putea avea loc o discutie constructiva ca de la proprietar la proprietar. Putea dovedi cu facturile de la energie electrica vara / iarna ca se incalzeste cu calorifere electrice.
Dar, probabil in cazul utilizatorului nostru, administratorul indeplineste rolul de tartor al blocului in lipsa unui comitet executiv functional sau a unui presedinte de asociatie care sa-si indeplineasca atributiile.

In ordinul cu pricina se vorbeste despre surse alternative de producere a energiei termice, fara a se specifica anume tipuri de surse.
Nu stiu ca cineva sa-si cumpere calorifere ca sa le tina de mobila in casa sau sa le foloseasca ca frigider si nici ca masina de spalat. Ele pot fi folosite la fel cum si o CT de apartament poate fi pornita sau oprita pentru economie si incalzire de la vecin prin perete :) sau asa cum in blocurile cu repartitoare caloriferele pot fi oprite de la a incalzi prin inchiderea robinetului.

Un Ordin emis ulterior unei actiuni legale nu poate invalida actiunea in mod retroactiv.
Este vorba de o reglementare tehnica. Astea se pot schimba.
Chestia cu discutia constructiva mi-a placut. Dvs traiti in Romania sau postati mesajele de prin Norvegia ?
Ordinul nu specifica sursele alternative dar mai sunt niste normative unde se vorbeste de sistem de incalzire permanent, temperatura de garda etc... Toate se leaga. Administratorul respectiv daca se incordeaza putin ii anuleaza procesul verrbal de debransare.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Ordin 91/2007 anrsc petschovschi petschovschi Am o intrebare: este in continuare in vigoare acest ordin ? Acesta prevede: [i]ART. 251 Deconectarea unui consumator de energie termicã dintr-un ... (vezi toată discuția)
Debransare radet lorelena1306 lorelena1306 Stimati domni, Doresc sa fiu informata in legatura cu debransarile de la Radet: - Aproba RADET-ul debransari?? -Ce acte am nevoie pentru a ma prezenta la ... (vezi toată discuția)