avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldura in procent de 100% chiar daca sunt debransat legal.

Imi cer scuze daca mai exista topic deschis pe aceasta tema, dar nu l-am gasit..
Problema mea ar fi urmatoarea:
In anul 2005 m-am debransat de la caldura (cu acte in regula si cu sigilii puse de catre cei de la RADET).
Pana in anul 2009 am platit un anumit procent la caldura pentru partea comuna.
Pana aici toate bune.. In schimb, din 2009 administratorul a inceput sa imi adauge TOATA caldura la plata, adica 100%, in conditiile in care sunt debransat LEGAL.
Am facut facut o copie de pe actul de la RADET si i-am trimis-o impreuna cu o cerere in care il intrebam de ce platesc caldura in procent de 100%. Raspunsul acestuia a fost ca, atat timp cat nu voi face dovada cu ce ma incalzesc, voi plati in cotinuare 100% caldura.

De cand trebuie sa ma incalzesc NEAPART cu ceva anume daca m-am debransat? Si de ce trebuie sa dau explicatii cuiva cu ce anume ma incalzesc?!
Ordinul nr. 343 din 13/07/2010 spune ca cei debransati de la caldura vor plati intre 30% si 50%... eu in schimb platesc 100% chiar daca sunt debransat legat cu ACTE.

Este normal cum se procedeaza? Mi se pare abuz in serviciu. Ce as putea face pentru a rezolva aceasta problema?
Am fost sfatuit sa ii readuc la cunostinta faptul ca sunt debransat, sa ii mai trimit o cerere in care sa ii prezint legea 343 din 13/07/2010 impreuna cu o copie de pe actul de debransare. Daca nu voi reusi sa ma inteleg cu acesta mi s-a recomandat sa faco plangere penala catre procuror.
Este aceasta o solutie sau ar trebui procedat altfel?
Ma multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Dinte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dinte , utilizator 20:45, 23 Octombrie 2014
Traiesc in Romania, iar la mine in asociatie administratorul nu-si permite sa faca calcule de capul lui, ci numai in urma deciziilor comitetului executiv.
Nici CT si nici caloriferele cu repartitoare nu asigura un sistem de incalzire permanent, ci pot fi inchise, asa cum am scris si mai sus, din vointa proprietarului, la fel ca si inchiderea caloriferelor electrice.

Da, administratorul se poate incorda, dar si proprietarul se poate incorda in instanta.
elga50 a scris:


Nici CT si nici caloriferele cu repartitoare nu asigura un sistem de incalzire permanent, ci pot fi inchise, asa cum am scris si mai sus, din vointa proprietarului, la fel ca si inchiderea caloriferelor electrice.



Pe acest subiect exista un proiect de lege ca robinetii termostatati actuali sa fie inlocuiti cu robineti ce nu pot fi inchisi si care pe pozitia minima permit incalzirea caloriferelor la o temperatura de garda stabilita prin lege (sper macar19C). Asa cum spuneam reglementarile tehnice se mai schimba..
In cazul de fata proprietarul nu are dreptate.
Eu incalzesc un vecin care stinge centrala cand pleaca iarna de acasa si credeti-ma ca este foooarte neplacut #-o Nota de plata a crescut iar temperatura in apartament a scazut cu 2-3 grade .Iar adiministratorul imi recita aceasi poveste ca si Dvs.,ca e dreptul lui ,ca daca si daca era bransat putea inchide caloriferele etc...
Daca nu intelegem sa ne respectam vecinii discutam de pomana.

Presedintele asociatiei ce spune? Ati discutat cu comitetul executiv?

Presedintele este mana in mana cu administratorul, nu prea se poate discuta cu el.


Eu incalzesc un vecin care stinge centrala cand pleaca iarna de acasa si credeti-ma ca este foooarte neplacut

Nu inteleg, de unde stiti dumneavoastra ca stinge centrala?
Daca nici centrala nu este o metoda alternativa pentru incalzirea apartamentulu, atunci care-i metoda cea mai eficienta?


Incalzirea prin peretii vecinului? Este o prostie aceasta afirmatie, precum cei care au afirmat-o la darea legii. Stau pe coltul blocului, am un singur vecin de perete. As muri de frig daca as merge pe acest principiu.
Enumerati-mi, va rog, sursele de energie termica cu care m-as putea incalzi odata debransat.. As fi si mai curios sa vad acea lege/artico/hotararel care impune incalzirea apartamentului cu o sursa anume.

In concluzie, dumneavoastra afirmati ca oricum as intoarce problema nu am cum sa demonstrez ca imi incalzesc apartamentul pe timpul iernii si din punctul dumneavoastra de vedere tot ar trebui sa platesc 100% caldura pentru tevile ce trec pe la mine prin casa si pentru caldura (care, de fapt nu este) ce vine prin pereti de la vecinu'... (adevarul este ca betonul este cel mai bun conductor de caldura)... Sustineti ca AR TREBUI SA ADUC ACTELE DEBRANSARII LA ZI, debransare efectuata in anul 2003 LEGAL. (absurd).
Din moment ce debransarea s-a efectuat in MOD LEGAL, nu vad cine si ce ar avea sa imi faca. Sa imi pun ceas de gaz separat? Ok, sa-mi dea bani si o fac, nu am de unde sa scot cateva mii de lei pentru asa ceva.
Chiar zilele acestea am sa cer un extras al facturilor de energie, incepand din anul 2009 pana in prezent, facturi care vor face dovada incalzirii apartamentului cu sisteme electrice.(diferenta fata de vara este de 50-60LEI, aproape dublu..) si am sa cer recalcularea cotei de incalzire incepand din 2009, conform legii 343 din 13/07/2010 .



E o prostie aceasta situatie...
Sunt debransat cu acte in regula, dovanda incalzirii alternative o pot face oricand, doar ca administratorul nu accepta fiindca sustine ca ma incalzesc cu gaz (chiar daca sufar de astm bronsic) si continua sa imi bage caldura in procent de 100%, lucru' pe care nu i-l permite nicio lege.
Noua lege a debransarii este aparuta in 2007, dar el s-a trezit sa ma adauge cu 100% la caldura in 2009, fara a-mi oferi alternative.
De ce as gresi pentru ca l-as da in judecata?

PS: Toate apartamentele au aceeiasi suprafata, contributia la caldura este FIXA. Nu plateste nimeni mai mult sau mai putin.
JUmatate de bloc este debransat, dar platesc la fel ca mine. Cuza? Sunt prea comozi pentru a face ceva...unii suntsi batrani, uni isunt chiriasi...
Intreb si eu, unde intra banii luati in plus? Sunt sigur ca e ceva la mijloc..
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
Dinte, utilizator
Din cate inteleg eu, debransarea dumneavoastra nu este totala. Spun asta pentru ca in mod clasic debransarea de la sistemul public de incalzire se face concomitent cu debransarea de la apa calda si gazul distribuit la comun. Altfel e o strutocamila ce creaza numai necazuri, dezechilibre, suspiciuni...
Poate nu e cazul dumneavoastra, dar un proprietar debransat numai de la agentul termic, poate consuma mult mai mult gaz decat cei nedebransati, ca si apa calda daca e la comun. Este avantajat si fata de vecinii care sunt total debransati si care platesc gazul direct furnizorului fara sa imparta ceva cu vecinii.
Asa ca solutia ar fi sa va instalati centrala proprie pe gaz, platind separat gazul. Sau, o solutie care practic nu am intalnit-o, dar teoretic este posibila ar fi sa va deconectati si de la gaz si de la apa calda comuna. Si atunci poate cei din conducerea asociatiei ar accepta sa va calculeze incalzirea numai pentru partile comune si tevile ce trec prin apartamentul dv.
Revin cu ceea ce am scris in alt topic: sunt proprietar si pe proprietatea si pe buzunarul meu nu-mi comanda nimeni ce sa fac: am bani - consum - platesc, nu am bani - nu consum - nu platesc.
Nu trebuie sa demonstrati nimanui nimic! Puteti sa stati cu cojocul pe dvs. daca asa va incalziti - sursa dvs. alternativa de incalzire este COJOCUL! Vecinii nu va pot obliga sa-i incalziti pe dansii.
Avand in vedere faptul ca Radet-ul a intocmit Proces-Verbal de debransare fara a cere acte doveditoare ale unui sistem alternativ de incalzire permanent - decransarea este perfect legala si acceptata si de Radet si de Asociatie, din moment ce ati avut acordul proprietarilor (altfel Radet-ul nu finaliza debransarea).
Domule Dinte, in locul dvs. eu as fi cel care da asociatia in judecata! Este un abuz ceea ce fac ei!!!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Ordin 91/2007 anrsc petschovschi petschovschi Am o intrebare: este in continuare in vigoare acest ordin ? Acesta prevede: [i]ART. 251 Deconectarea unui consumator de energie termicã dintr-un ... (vezi toată discuția)
Debransare radet lorelena1306 lorelena1306 Stimati domni, Doresc sa fiu informata in legatura cu debransarile de la Radet: - Aproba RADET-ul debransari?? -Ce acte am nevoie pentru a ma prezenta la ... (vezi toată discuția)