in cazul in care carnetele de munca sunt tinute de angajator , mai trebuiesc comunicate deciziile de supendare ale CIm ( somaj tehnic) catre itm in 5 zile
din experienta mea pot spune sigur ca orice modificare de contract trebuie anuntat ITM-ul, mai ales ca vorbim de o modificare de salar ceea ce implica impozite si taxe diferite (mai mici)
daca scade venitul angajatului din vina angajatorului si nu anuntati vor fi probleme la un control de la ITM, daca venitul angajatului creste (prime etc.) nu intreaba nimeni nimic, statul se bucura ca primeste mai multi bani
pentru inregistrare la ITM este destul o decizie (sau act aditional) anexata acesteia lista cu angajatii implicati in modificarea contractelor( inclusiv suspendare), dar va trebui sa faceti copii acestei decizii si anexa pentru fiecare angajat in parte si depuse la dosarele lor
am avut un caz in care unui angajat i-a trebuit copie dupa actul aditional cu stampila si nr de inregistrare de la ITM pentru intocmirea dosarului in vederea unui credit de la o banca...astfel ca banca a vazut de pe anexa toti angajatii cu maririle de salar:( asta este daca vrem mai putina munca si hartie)
pai ... tocmai ..... o singura decizie si o anexa
anexa e parte integranta din decizie
un salariat are nevoie de decizie .... pentru calcul venituri ( stiu si eu ,,,, pensie , crestere copil .....) ce fac ii dau decizie cu o anexa de 100 npagini?!
Pt inregistrare la ITM intocmiti o decizie de incetare a contractelor de munca si anexati acesteia lista cu angajatii implicati in modificarea contractelor, dar va trebui sa faceti copii acestei decizii si anexa pentru fiecare angajat in parte si depuse la dosarele lor .
Sunt surprinsa de cat de usor cedam in fat unor presiuni mai mult sau mai putin justificate :(
lorelay:
1. orice modificare se duce la ITM doar dac ITM face inregistrarile in cartiel de munca, vezi argumentele de mai sus
2. la intreruperea activitatii (ca nu mai vreau sa mai folosesc acest termen de somaj tehni care de fapt nu (mai) exista), nu scade salariul! Omul are exact acelasi salariu ca in contractul lui de munca, doar ca pe aceasta perioada nu primeste salariu ci indemnizatie!
3. unde scrie ca trebuie sa dat unei banci tot ce va cere?? cu siguranat eu nu as da o lista intrega de salarii! copie carnet de munca si adevrinte pentru alte situatii si este in regula. Mai trebuie sa invatam sa spunem si NU unor cerinte absurde ale unor banci!!
engfull:
pentru orice situatii cand are nevoie de atestarea unor venituri se poate elibera o adeverinta cu acestea, semnata si stampilata de firma, nu e cazul sa dam peste tot liste intregi, pentru ca sunt date confidentiale.
in cazul acesta faci copie la decizie si din anexa doar pagina/paginile unde este angajatul respectiv...paginile de la anexa sa aibe fiecare antetul (ex: Anexa la Decizia cu Nr. 756 din 26.05.2009)
Pe decizie in unul din articole se specifica ex: Modificarile detaliate sunt expuse pe larg in anexa atasata prezentei
poate reusiti sa gasiti o formulare mai buna...la acest capitol sunt o incepatoare:">
grace_r,
-din pacate au specificat clar cei de la banca actul aditional sa fie vizat de ITM
-suspendarea contractelor sigur trebuie sa fie vizate de ITM
- in ceea ce priveste asa zisul somaj tehnic nu prea am experienta in acest sens dar daca angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata tuturor contributiilor si a impozitului parerea mea este ca trebuie sa faci o adresa in care anunti ITM ca perioada din...pana in data de..... firma se afla in somaj tehnic, daca nu anunti acest lucru vin imediat in control pt ca nu platesti comisionul ITM, dar poate ca ma insel, voi face o intrebare mai departe
sincer eu asa as proceda pentru a evita orice problema, nu ma costa nimic sa trimit o adresa la ITM
Act aditional
mihai69
Buan ziua,
un act aditional la un contract de munca este obligatoriu a fi inscris in carnetul demunca?
Ce efecte produce daca nu este inscris?
Vamultumesc (vezi toată discuția)