avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de suspendare comunicata itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de suspendare comunicata itm

in cazul in care carnetele de munca sunt tinute de angajator , mai trebuiesc comunicate deciziile de supendare ale CIm ( somaj tehnic) catre itm in 5 zile
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 21:16, 27 Mai 2009
sper ca ati citit ce am adaugat la mesajul anterior,
in ultimul timp am ajuns la concluzia ca legile sunt facute sa ne incurce in asa fel incat sa apelam la serviciile specializate din domeniile respective cum am facut eu sunand la biroul juridic de la AJOFM.
este mai bine asa decat sa ne bazam pe interpretarile noastre, astfel ca acum stiu cum sa intocmesc o adevrinta de somaj corecta.
:D


In ceea ce priveste anuntarea ITM despre suspendare activitate, somaj tehnic, am vorbit cu persoane care au avut asemenea problema si au spus ca la controlul efectuat de ITM i-au cerut instintarile.
Astfel ca se anunta ITM si AJOFM, iar la CAS nu este nevoie pentru ca au programul nou.
La noi se procedeaza astfel pt instintare ITM:
- se intocmeste adresa in care se anunta perioada si motivul suspendarii activitatii, la care se adauga o anexa ce cuprinde un tabel cu angajatii a caror cim sunt suspendate.

Unii inspectori ITM spun ca nu trebuie anuntat, altii spun ca da...dar la control au fost cerute aceste acte.
Dca doreste cineva modelul de adresa si anexa sa imi trimita mail-ul si le trimit.

Pe curand
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
lorelayold76, utilizator
Referitor la suspendare CIM ( din orice motiv) in cazul meu, am dus decizia la vizat ITM 9 in 5 zile) ; era vorba de suspendare CIM pe perioada cercetarii disciplinare. Aceasta se inscrie in carnet dar nu si in Revisal. Cat despre suspendare CIM ( CM pe o luna intreaga,de ex) acest lucru nu se inscrie in carnet dar se va regasi in statele de plata depuse la ITM iar in adeverinta de venit (numai cea trimisa catre AJOFM) exista o rubrica in care sunt specificate tipurile de suspendari CIM ( absente, CFS, CM, etc).
Daca e vorba de o adeverinta de vechime pe care o dai angajatului care nu aa avut Carnet, in aceea nu specifici CM, doar CFS si Absente.....in plus, ai nota de lichidare in care inscrii concediile.
lorelay, ne poti spune in baza carei reglementari au solicitat sa vada instiintarea despre intreruperea activitatii catre ITM si AJOFM?
Asa poate pricep si eu unde este trecuta aceasta obligatie.
1. Legea 130/1999 conţine o prevedere ambiguă care lasă impresia că angajatorii care păstrează carnetele de muncă la sediu nu ar avea obligaţia de a depune actele pe baza cărora s-au făcut înscrieri în carnetul de muncă (articolele 2 şi 3).
Aş înclina să cred că certificarea înscrierilor efectuate (articolul 3 (2) b)) nu poate fi făcută fără existenţa documentelor pe baza cărora s-au efectuat aceste înscrieri, conform Decretului 92/1976 (articolul 11 şi următoarele). Însă, trebuie să recunosc: Dumnezeu cu mila în privinţa interpretărilor, mai ales cele ale "specialiştilor" de la ITM.

2. Suspendarea contractului de muncă trebuie înscrisă în carnetul de muncă (v. OMM 136/1976 " In coloana 3 se inscriu: incadrarea, schimbarea functiei (...) detasarea, intreruperea (i.e. suspendarea - n.a.) si incetarea activitatii"), motiv pentru care Legea 130/1999 cere, de altfel, depunerea actelor privitoare la "executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca".
Am înşiruit întreaga listă tocmai pentru a mai sublinia încă o dată că nu doar actele privind modificarea contractului de muncă (v. care sunt acestea la articolul 41 din Codul muncii) trebuie depuse, ci şi cele privind, de pildă, executarea acestuia (un exemplu cu care probabil mulţi nu vor fi de acord: actele adiţionale privind formarea profesională).

3. Actul normativ care reglementează registrul general de evidenţă a salariaţilor nu prevede că suspendarea contractului trebuie înregistrată (v. HG 161/2006; a nu se confunda registrul general de evidenţă a salariaţilor cu aplicaţia gratuită furnizată de inspecţia muncii, numită ReviSal).

Referinţe:
- Legea 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă [ link extern ]
- Decretul 92/1976 privind carnetul de muncă [ link extern ]
- OMM 136/1976 pentru aprobarea metodologiei de întocmire, completare, păstrare şi evidenţă a carnetului de muncă [ link extern ]
- HG 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor [ link extern ]
Teoretic ai dreptatte tu, dar cred ca multe obligatii putem zice ca au devinit caduce oarecum :) ca urmare a introducerii altor tipuri de evidente pentru situatiile care pana acum vreo 20 de ani se bazau doar pe ce era inscris in cartile de munca.
Incet incet se elimina practic importanta evidentei tinute cu cartea de munca, in mod tacit sa zicem.
Pentru ca este inutil sa tii evidente duble asa cum se intampla acum cu aceasta fosta "sfanta" oglinda a muncii.

E adevarta ca ITM cand certifica inregistrarile ar fi in drept sa solicite sa vada toate actele care au stat la baza inregistrarilor facute in unitati.
dar sa stam stramb si sa judecam drept: ei de-abia au loc in arhive pt acte si de-abia reusesc sa faca inscrisurile in CM tinute de ei.
si-apoi in unitati sunt inspectori RU atestati si autorizati de ei sa faca inregistrari, acestia pot fi trasi la raspundere daca nu fac inregistrari corecte si nu degeaba( ;) )sunt chemati anual la specializri de catre ITM-uri
daca ar sta inspectorul angajat la ITM sa ia la mana iar toate actele unui alt inspector autorizat de ITM la unitate, atunci de ce sa nu plateasca firma tot acelasi comision de 0/75% la itm, in loc de 0.25 ?

Registrul general de evdenta (acel registru in care se scria de mana) a fost eliminat ca obligatia la ceva timp dupa introducerea formatului electronic, parca in 2006 daca nu ma insel.

Alte discuții în legătură

Actele aditionale pentru formare profesionala se inregistreaza sau nu la itm? michou michou Am mers azi la itm sa inregistrez actele aditionale privind formarea profesioanla( curs intern in cadrul firmei pentru limba straina). La itm nu au vrut sa ... (vezi toată discuția)
Act aditional mihai69 mihai69 Buan ziua, un act aditional la un contract de munca este obligatoriu a fi inscris in carnetul demunca? Ce efecte produce daca nu este inscris? Vamultumesc (vezi toată discuția)
Somaj tehnic...ajutor!!! anabell anabell Buna ziua, Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice [b]clar[/b] care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac ... (vezi toată discuția)