Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.
Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Si cu prescriptia asta e cam confuza situtia in antecontract sau poate nu o inteleg eu,pt ca nu este stabilit vreun termen sau o durata pt incheierea contractului de v/c,spune asa: "contractul de v/c urmand a se perfecta intr-o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarui mandant,operatiune pe care eu vanzatorul promitent mandatar o voi demara de indata" ...ok intr-o sapt de la data intabularii terenului? ok dar cand o sa intabulezi terenul? mie imi suna ciudat,spune ca o va intabula de indata,dar nu spune cand..
Prescripiţia înseamnă să ai o creanţă faţă de un deibitor şi să nu faci nimic ca acel debitor să-şi îndeplinească obligaţia, o anumită perioadă de timp. În acest caz, tu ca şi creditor nu mai ai dreptul să-l chemi în judecată pe debitorul tău.
Momentul de la care curge prescripţia e momentul în care ai devenit creditor şi nu data întăbulării, sau "de îndată" de la nu mai ştiu ce alt moment. Adică prescripţia curge la la momentul de la care poţi cere îndeplinirea obligaţiei de către debitorul tău.
Rvenind la speţă - e important în primul rând cine a avut posesia imobilului promis a fi vândut. Dacă după antecontract acesta a fost predat promitentului cumpărător, prescripţia vânzătorului (ca şi creditor al preţului) este întreruptă, deoarece cumpărătorul, debitorul obligaţiei respective, a recunoscut obligaţia tocmai prin faptul că a luat în posesie acel imobil în temeiul respectivului contract.
Luarea în posesie a imobilului de către promitentului cumpărător, ca debitor al obligaţiei (de plată a preţului) supusă prescripţiei, este doar una dintre cauzele de întrerupere a acesteia, fiind asimilată recunoaşterii de către debitor a creanţei sale.
Dacă promitentul cumpărător nu a luat în posesie acel imobil, ar putea fi şi alte cauze care au întrerupt prescripţie, dar aceastea nu rezultă din datele pe care le-aţi pus la dispoziţie.
Deci, trebuie să vedeţi dacă prescripţia a fost întreruptă, sau nu, prin una din cauzele legale de întrerupere. Şi asta depinde doar din actele şi fapele părţilor, ceea nu avem de unde să ştim.
Poate ar fi mai bine să vorbiţi cu un avocat (dacă nu înţelegeţi exact despre ce e vorba), decât să vă pară rău mai târziu.
Din cate stiu eu nu fost predat promitentului cumparator,pana acuma noi nu am lucrat terenul,si la primarie apare pe numele bunicului meu,cum aflu in posesia cui a fost terenul ca in a noastra nu a fost dar nici in a cumparatorului (care este o firama de dezvoltare imobiliara) tot ce stiu este ca a fost lucrat la de catre mandatar prin "intelegere" cu cei de la primarie (avand cunoscuti la noi se fac si din astea)