AVLIL a scris:
Speta: eu va promit voua un teren. Mor (de nervi ca nu pricepeti ca o promisiune nu e un drept real si nu se poate face o cota din promisiune :)) ).
Se transmite obligatia mea mostenitorilor mei? Arat ca nu sunt, nu am fost si nu am intentionat niciodata sa fiu proprietara acelui teren. Daca are, pentru voi, vreo importanta.
Evident ca promisiunea e un drept personal si nu unul real.
Niciunul dintre cei care au participat la aceasta discutie nu a sustinut ca ar fi un drept real.
Problema care s-a pus este legata de
obiectul promisiunii, in cazul in care aceasta se face de catre unul dintre proprietarii codevalmasi si nu de caracterul real sau personal al obligatiei respective.
In acest context au fost exprimate doua opinii.
Conform uneia, obiectul promisiunii se refera la intreg imobilul, iar conform celeilalte, obiectul promisiunii in acest caz se refera doar la cota din dreptul de proprietate i-ar revini codevalmasului supravietuitor.
Din punctul meu de vedere cea de-a doua opinie ar fi cea echitabila si am aratat si cum s-ar putea motiva din punct de vedere legal aceasta opinie.
Cu privire incetarea starii de devalmasie, este evident ca aceasta inceteaza la decesul unuia dintre codevalmasi, asa cum rezulta clar din textul de lege mentionat de
themis.
Un regim matrimonial exista intre oricare doi soti, indiferent daca acestia opteaza sau nu pentru un anumit regim matrimonial sau pentru altul la incheierea casatoriei.
Daca sotii nu opteaza in mod expres pentru un anumit regim matrimonial, acestora le va fi aplicat regimul comunitatii de bunuri, conform dreptului comun, care deasemenea va inceta la data incetarii casatoriei.