avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
Tot acest subiect este axat pe o proprietate aflata, la un moment dat, sub regimul comunitatii de bunuri. Regim matrimonial, cu alte cuvinte. Despre asta e vorba, nu despre alt soi de devalmasie.

Editat de moderator simonette12- motiv: va rog sa va abtineti de la comentarii si replici care sunt inutile utilizatorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
AVLIL a scris:

Speta: eu va promit voua un teren. Mor (de nervi ca nu pricepeti ca o promisiune nu e un drept real si nu se poate face o cota din promisiune :)) ).
Se transmite obligatia mea mostenitorilor mei? Arat ca nu sunt, nu am fost si nu am intentionat niciodata sa fiu proprietara acelui teren. Daca are, pentru voi, vreo importanta.


Evident ca promisiunea e un drept personal si nu unul real.
Niciunul dintre cei care au participat la aceasta discutie nu a sustinut ca ar fi un drept real.

Problema care s-a pus este legata de obiectul promisiunii, in cazul in care aceasta se face de catre unul dintre proprietarii codevalmasi si nu de caracterul real sau personal al obligatiei respective.

In acest context au fost exprimate doua opinii.
Conform uneia, obiectul promisiunii se refera la intreg imobilul, iar conform celeilalte, obiectul promisiunii in acest caz se refera doar la cota din dreptul de proprietate i-ar revini codevalmasului supravietuitor.

Din punctul meu de vedere cea de-a doua opinie ar fi cea echitabila si am aratat si cum s-ar putea motiva din punct de vedere legal aceasta opinie.

Cu privire incetarea starii de devalmasie, este evident ca aceasta inceteaza la decesul unuia dintre codevalmasi, asa cum rezulta clar din textul de lege mentionat de themis.
Un regim matrimonial exista intre oricare doi soti, indiferent daca acestia opteaza sau nu pentru un anumit regim matrimonial sau pentru altul la incheierea casatoriei.
Daca sotii nu opteaza in mod expres pentru un anumit regim matrimonial, acestora le va fi aplicat regimul comunitatii de bunuri, conform dreptului comun, care deasemenea va inceta la data incetarii casatoriei.

Da ce mai ziceti si de fatul ca termanul general de 3 ani sa prescris,si antecontractul nu mai are puterea de a abliga vanzatorul promitent de a perfecta actul..
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
steelboy_dexter a scris:

Da ce mai ziceti si de fatul ca termanul general de 3 ani sa prescris,si antecontractul nu mai are puterea de a abliga vanzatorul promitent de a perfecta actul..



Cred ca nu prea ati fost atent la ceea ce s-a scris deja!

La fel si ...

eagle_free a scris:

am observat ca nu a pus nimeni in discutie aceasta prescriptie,


Serios? Unde ati ...observat? Ar fi bine sa tagaduiti ce ati vazut ca nu e, nu ce n-ati vazut/citit ca este!


Inca de pe pagina 2 a acestui topic, Patrick_ a scris:

Patrick_ a scris:

Referitor la prescripție, depinde dacă a existat vreo cauză de suspendare sau înrerupere în termenul legal de prescripție de 3 ani.
Adică dacă în cei 6 ani care au trecut de la încheierea antecontractului au existat acte sau sau fapte care pot fi considerate cauze de suspendare sau întrerupere a prescripției.


Iar pe pagina 3, themis a completat:

themis a scris:

Pentru steelboy_dexter: daca promitentul cumparator nu a fost pus in posesia imobilului promis, dupa trei ani de la data stabilita pentru incheierea contractului de v/c (sau, daca nu s-a stabilit un astfel de termen, de la data incheierii antecontractului) a operat prescriptia.



Raspusurile sunt formulate cu DEPINDE sau cu DACA ....ATUNCI pentru ca nu se poate afirma cu certitudine ca prescriptia s-a implinit avand la dispozitie doar calendarul de perete.

Cunoastem doar durata termenului de prescriptie (3 ani).

Dar "ecuatia" mai are vreo doua necunoscute: punctul de plecare al termenului (care, astfel cum spunea themis, ar putea fi data antecontractului SAU data stabilita in antecontract pentru incheierea contractului de v/c) si punctul de implinire (care depinde de ceea ce spunea Patrick_: de existenta sau nu a cauzelor de suspendare sau intrerupere).

Cu acestea ce facem? Vreti sa le ghicim in frunzele de ceai!? :)

Evident ca, DACA a operat prescriptia si promitentul cumparator cere perfectarea vanzarii, invocati si sustineti exceptia prescriptiei.

Iar pe :) fondul cauzei ...ce sa mai zic? Nu-mi ramane decat sa-i aplaud pe themis si pe Patrick_ =D>
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2014
romascanu, moderator
Pana una alta tatal dvs.sa faca succesiunea dupa parinti. Daca nu a intervenit prescriptia asteptati mutarea promitentului cumparator dupa care puteti stabili o aparare.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)