avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
themis...in procesele privind dezbaterea si partajul succesoral dupa oarecare defunct sot avem doua ipoteze
1.incetarea devalmasiei si stabilirea cotei de contributie la bunurile comune
2.stabilirea masei( averii din cota) a calitatii si cotei mostenitorilor ( asa'zisu IAP)

adica poti sa faci partajul succesoral si sa respecti prezumtia de cota de 1/2 sau poti sa faci partajul si sa arati ca mortul nu a avut nici o contributie la dobandirea bunului comun


Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
ContSters337354, utilizator
@themis:
Răspunsul D-voastră e cât se poate de clar.

În ceea ce privește:
themis a scris:

Poate fi el sau nu poate fi obligat de instanta, la cererea promitentului cumparator, sa transmita acea cota, tinand seama de faptul ca autorul succesiunii a promis nu vanzarea cotei sale (inexistenta, de altfel, la acel moment, sub aceasta forma) ci vanzarea intregului bun aflat in proprietatea sotilor.


După părere mea, pentru soluționarea unei asemenea cereri, instanța ar trebui să pună în discuție urmăoarele aspecte:
1. Dacă se cere ca moștenitorul să transmită promitentului cumpărător cota moștenită - s-ar impune o soluție de admitere a cererii
2. Dacă s-ar cere de către promitentul cumpărător transmiterea întregului bun (conform promisiunii autorului moștenitorului) - s-ar impune ca cererea să fie respinsă.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Patrick_, cam asa ziceam si eu. Sau, cel putin, asa as sustine intr-un eventual litigiu. Insa as fi tare curios sa vad cum ar suna motivarea admiterii cererii in primul caz, mai ales in legatura cu faptul ca promisiunea privea intregul bun, iar cererea in instanta doar o cota parte din acesta.

Oricat mi-ar displace presedintele CCR, nu pot sa nu observ ca, intr-un fel, avea dreptate, fapt pentru care il parafrazez: frumusetea dreptului (si nu maretia acestuia) sta in interpretarea lui.
După părere mea pentru motivare s-ar putea merge pe interpretarea conform căreia între promisiunea de înstrăinare a întrgului imobil și cea de înstrăinare a unei cote din acesta este o relație de tip parte - întreg, neexistând între cele două o diferență calitativă ci una cantitativă.

Dacă se apreciază în acest fel, e evident că promitentul cumpărător, în calitate de creditor al promisunii promitentului vânzător, poate cere de la moștenitorul acestuia, (continuator a patrimoniului autorului său), executarea doar a unei părți din „creanța” angajată de debitorul inițial, conform principiului disponibilității părților (art. 9 alin. 2 C.pr.civ. referitor la obiectul și limitele investirii instanței și de asemena, tangențial, art. 101 alin. 1 C.pr.civ. referitor la „partea din obiectul dedus judecății”)

Întotdeauna (aproape) se poate motiva o soluție legală, care este și echitabilă, chiar dacă uneori e mai greu decât a motiva una care este numai legală. :)
Speta: eu va promit voua un teren. Mor (de nervi ca nu pricepeti ca o promisiune nu e un drept real si nu se poate face o cota din promisiune :)) ).
Se transmite obligatia mea mostenitorilor mei? Arat ca nu sunt, nu am fost si nu am intentionat niciodata sa fiu proprietara acelui teren. Daca are, pentru voi, vreo importanta.

Cat despre faptul ca se transmiteau toate obligatiile pe codul vechi, sunt in dezacord si, uneori, sunt si pe cpodul nou; sunt obligatii strict personale, stiu oameni care au vandut o bucata de teren de casa vecin ului ca asta avea trei copii si fusese ajutat la randul sau de acel vecin cu un copil, in spital... si acum sa-l ajute si el sa le dea teren de casa copiilor sai.
Acte oneroase prin natura lor uneori, in anumite contexte, devin personale. Pentru acei oameni nu conteaza atat de mult sa vanda sa faca un ban, ci sa vanda sa-si plateasca o datorie de onoare si da, acei oameni nu ar vinde acelasi teren altora, poate nici mostenitorilor vecinului uneori.
Am vazut promisiuni de vanzare strict personale in care un om ii vindea vecinului ca sa-si faca asta o anumita suprafata pentru anumiti bani de subventie; vine mostenitorul, vinde ce are cu titluri de proprietate si terenul cu pricina il cere in instanta, ca asta nu mai voia sa i-l mai vanda, ca nu mai avea omul nevoia pe acre o avea autorul sau si aia era cauza actului in conceptul celor doi vecini.
Da, a pierdut cu brio mostenitorii, ca aveau oamenii de la tara facute hartiile de mana in stilul: ii vand vecinului meu terenul X ca sa-si intregeasca si sa obtina si sa aiba un total de suprafata bla-bla... Oameni simpli care au scris pe hartie toata intentia lor si, in minunatia mintilor lor, nu au cautat pe net un formular prost, ci au pus intentia lor exact cum era ea pe foaie.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)