avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
@patrick

Bun, asta am lamurit-o. Multumim!

Ramane cealalta intrebare
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
horatiusasu, utilizator
Patrick_ a scris:


Cele două obligații de promisiune de vânzare pot fi asumate independent de unul sau de altul dintre coproprietari, spre deosebire de vânzarea efectivă a bunului aflat în coproprietate devălmașă care trebuie asumată de ambii.

Lansez si eu 2 intrebari:

1) cel mai important pentru cel care a postat subiectul, nu cumva obligatia asumata in antecontract s-a prescris dupa 6 ani de neperfectare a contractului de v-c, stiindu-se faptul ca in general forta obligatorie a unui antecontract are termenul general de 3 ani in care cumparatorul, respectiv vanzatorul poate fi obligat sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare?

2) fiind bun comun al ambilor bunici, nu cumva antecontractul, ca orice act juridic civil, este lovit de nulitate absoluta partiala (pentru lipsa consimtamantului bunicii), dat fiind faptul ca bunicul putea dispune/promite doar de cota sa de 1/2 din imobil in calitate de coproprietar, iar cumparatorul putea cumpara aceasta cota devenind, in locul bunicului, coproprietar alaturi de bunica?
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
eagle_free, utilizator
Referitor la prescripție, depinde dacă a existat vreo cauză de suspendare sau înrerupere în termenul legal de prescripție de 3 ani.
Adică dacă în cei 6 ani care au trecut de la încheierea antecontractului au existat acte sau fapte care pot fi considerate cauze de suspendare sau întrerupere a prescripției.

De exemplu dacă promitentul cumpărător are posesia imobilului, prescripția se consideră întreruptă indiferent de termenul care a trecut de la încheierea antecontractului.
Themis,multumesc este destul de clar! Nu exista vreo intrerupere sau vreo cauza de suspendare,au trecut pur si simplu 6 ani si nimeni nu ne-a cerut sa perfectam contractul,si care ar fii acuma primu pas,ca tata sa scoata certificat de mostenitor?
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
Themis, revin.

Bunicul nu s-a obligat prin promisiune sa vanda bucata sa de teren, nu? El s-a obligat sa vanda o proprietate, in intregul ei. Ca era partial proprietar pe ea sua nu era, alta poveste si alte efecte juridice.
Cert e ca in sarcina lui bunicu' s-a nascut o obligatie de a vinde (de a vinde el personal, de a convinge proprietarul adevarat sa vanda, oricum ar fi, el trebuia sa aduca pe tava promitentului-cumparator proprioetatea cu pricina, in termenii si conditiile din promisiune).
Aceatsa obligatie, de a vinde proprietatea, s-a transmis mostenitorului sau (desi, pe codul valabil la incheierea promisiunii, era controversata ideea ca aceasta obligatie se transmite sau nu catre mostenitori).
Prin urmare, mostenitorul bunicii nu e obligat sa vanda nimic, dar mostenitorul bunicului e obligat sa vanda intreaga proprietate (nu sa vanda, dar sa puna la dispozitia promitentului-cumparator).
De aceea, in acceptiunea mea, desi terenul se poate imparti intre mostenitori, obligatia de a vinde/a pune la dispozitie spre vanzare nu e divizibila. Odata mostenita, mostenitorul e obligat.

In cazurile cu mai multi mostenitori, pe vechiul Cod de la 1864, instantele au obligat doar la despagubiri sau la incheierea contractului, in functie de modul in care vedeau impartirea concreta a mostenirii.
Azi eu spun ca e mai clara situaia, 1282 ii baga in sacosa mostenitorului universal aceasta obligatie, prin urmare e dificil de crezut ca vreo instanta va proceda azi, dupa noul Cod civil, altfel, in cazul concret prezentat. Unele instante, pe codul vechi, mai spuneau ca obligatia asumata de decedat e una personala si nu se transmite mostenitorilor universali; azi, e un pic mai dicil.

Cat despre nulitate, promisiunea de vanzare o puteam face si eu, chiar daca nu eram proprietar pe nicio bucatica de teren; e o promisiune, nu e necesar sa fii proprietar pentru asta si lipsa caracterului de proprietar al promitentului nu aduce nicio nulitate nicaieri. E o chestiune de tehnica juridica sa delimitam dreptul de proprietate de dreptul de creanta nascut din aceasta promisiune.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)