avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
Terenul nu-l poseda nimeni deocamdata,ca tata trebuie sa dezbata mostenirea si sa scoata certificat de mostenitor,dar nu-l poseda nici ei ca au decat un antecontract,este bun comun,pt ca a fost dat de C.A.P,numai familiilor,cei necasatoriti nu au primit,avand in vedere ca bunicii mei aveau deja 25 de ani de casnicie,cand au primit terenul acesta (prin constituire),desi bunicu a declarat in procura ca este bunul lui propriu si ca la dobandit pt ca a muncit ca Mecanizator la S.M.A,ceea nu este adevarat,asta ca sa poata sa faca antecontractul fara a fii nevoie de consimtamantul bunicii.
Themis, adica zici ca, daca tatal il mosteneste pe bunicul care a semnat actul, dar si pe bunica, actul nu-i e opozabil? Sau ce exact, nu-mi e clar ceva...
Da-mi parerea ta contrara mai pe larg...
Bunicul si-a asumat obligatia de a vinde. Bunica nu.

La decesul bunicului, fiul acestuia mosteneste activul si pasivul. Drepturi si obligatii, printre care obligatia de a vinde.

La decesul bunicii, fiul acesteia mosteneste, ca si in cazul tatului, drepturile si obligatiile mamei sale, obligatii printre care nu figureaza si aceea de a vinde, bunica neasumandu-si o astfel de obligatie.

Faptul ca fiul este mostenitorul ambilor parinti nu are nicio inraurire asupra obligatiilor mostenite de la fiecare dintre parinti.

Si, cum obligatia de vanzare asumata de sot nu este opozabila sotiei sale (care nu a consimtit si nu a semnat promisiunea vanzarii bunului comun), ea nu poate fi opozabila nici mostenitorului sotiei.

Prin urmare, daca promitentul cumparator nu putea obtine obligarea bunicii la instrainare (instanta neputand suplini, prin hotarare, consimtamantul bunicii atata vreme cat ea nu s-a obligat prin antecontract), el nu va putea obtine obligarea fiului la instrainarea cotei mostenite de la mama sa atata vreme cat in pasivul succesiuneii dupa aceasta nu figureaza nicio obligatie de asemenea natura.

Cam asa vad eu lucrurile. Mai pe larg nu pot, ca nu am timp.
Mi se pare ciudat ca un antecontract de 6 ani in care s-a platit o suma (mica, mare - nu conteaza) nu s-a transformat in contract dupa atat timp (?) Ce face cumparatorul?

Fara a fi specialist, pozitia lui Themis mi se pare logica sub aspect juridic, insa in functie de "filisra" pe care gandim mostenirea 9bunica sau bunicul) concluziile sunt divergente si mi se pare ca aceasta conduce la... proces.

Lansez o intrebare, desi, repet, nu sunt specialist in domeniul acesta: antecontractul nu era cumva nul, cata vreme bunica nu figura nicaieri?

horatiusasu a scris:

Lansez o intrebare, desi, repet, nu sunt specialist in domeniul acesta: antecontractul nu era cumva nul, cata vreme bunica nu figura nicaieri?


Nu era deloc nul.
Bunicul și-a asumat prin antecontract promisiunea de a vinde fără legătură cu faptul că bunica își va asuma sau nu această obligație.

Cele două obligații de promisiune de vânzare pot fi asumate independent de unul sau de altul dintre coproprietari, spre deosebire de vânzarea efectivă a bunului aflat în coproprietate devălmașă care trebuie asumată de ambii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)