avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator

=D>

Tot respectul. :bow:

Se pare că sunteți printre puținii justițiabili care înțeleg că în cea mai mare măsură rezolvarea problemei depinde de implicarea lor.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Scriam mai sus:

Nu cred ca vreo instanta din Romania, sesizata de promitentul cumparator, ar fi pronuntat o hotarare care sa tina loc de contract in situatia in care lipsea acordul expres al sotiei la instrainarea bunului.

Acu, sincer sa fiu, nu stiu cum sa formulez afirmatia:

"instanta CA Cluj gandeste ca mine" sau "eu gandesc ca instanta" :duh:

N-as vrea sa par lipsit de modestie, dar nici lipsa eu nu ma da afara din casa :dance3:


Mai ramane de vazut ce s-ar intampla in cazul unei actiuni introduse dupa incetarea comunitatii de bunuri, daca promitentul cumparator ar incerca o actiune in instanta (presupunand ca nu a intervenit prescriptia).

Patrick_ a scris:
rnReferitor la prescripție, depinde dacă a existat vreo cauză de suspendare sau înrerupere în termenul legal de prescripție de 3 ani. rnAdică dacă în cei 6 ani care au trecut de la încheierea antecontractului au existat acte sau fapte care pot fi considerate cauze de suspendare sau întrerupere a prescripției.rnrnDe exemplu dacă promitentul cumpărător are posesia imobilului, prescripția se consideră întreruptă indiferent de termenul care a trecut de la încheierea antecontractului.rn


Stiu ca era posibil sa fi existat cauze de suspendare sau interupere a prescriptiei, dar m-am gandit, pe de o parte, ca ar fi sanse mici ca intr-un interval asa mare de timp sa existe asemenea cauze care sa impiedice scurgerea prescriptiei, iar pe de alta parte am observat ca nu a pus nimeni in discutie aceasta prescriptie, in conditiile in care il avantajeaza intr-o mare masura pe initiatorul topicului.
In situatia in care promitentul cumparator (din cate am inteles eu din prezentarea spetei) nu a fost posesorul imobilului promis, atunci actualul mostenitor are aproape toate sansele sa fie eliberat de obligatia de a vinde.

AVLIL a scris:
rn Unele instante, pe codul vechi, mai spuneau ca obligatia asumata de decedat e una personala si nu se transmite mostenitorilor universali; azi, e un pic mai dicil.

Cat despre nulitate, promisiunea de vanzare o puteam face si eu, chiar daca nu eram proprietar pe nicio bucatica de teren; e o promisiune, nu e necesar sa fii proprietar pentru asta si lipsa caracterului de proprietar al promitentului nu aduce nicio nulitate nicaieri. E o chestiune de tehnica juridica sa delimitam dreptul de proprietate de dreptul de creanta nascut din aceasta promisiune.
rn


Fiind nascuta obligatia de a vinde pe vechiul cod civil, inseamna ca se va aplica legea in vigoare la data nasterii promisiunii, si instantele sa mentina practica de a considera ca obligatia bunicului de a vinde a fost una personala si s-a stins la momentul decesului.
Am inteles despre lipsa nulitatii relativ la promisiunea asumata, si chiar neonorata...raman celelalte "sanse/asi din maneca" (adica drepturi legitime) mentionate mai sus de care mostenitorul poate sa uzeze.

Inteleg ca in cazul promisiunii facute si neonorate, promitentul vanzator poate fi obligat totusi la daune, daca nu poate fi obligat sa aduca/vanda bunul in natura??!
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
eagle_free, utilizator
:offtopic:

@themis:
Era interesant după părerea mea dacă toată speța s-ar fi petrecut pe noul Cod civil, după abrogarea Codului familiei.
Totuși sunt câteva modificări de esență în această materie pe noul cod.

Oare CA Cluj ar fi dat aceeași soluție dacă antecontractul ar fi fost încheiat pe noua lege?
themis a scris:

Scriam mai sus:

Nu cred ca vreo instanta din Romania, sesizata de promitentul cumparator, ar fi pronuntat o hotarare care sa tina loc de contract in situatia in care lipsea acordul expres al sotiei la instrainarea bunului.

Acu, sincer sa fiu, nu stiu cum sa formulez afirmatia:

"instanta CA Cluj gandeste ca mine" sau "eu gandesc ca instanta" :duh:

N-as vrea sa par lipsit de modestie, dar nici lipsa eu nu ma da afara din casa :dance3:


Mai ramane de vazut ce s-ar intampla in cazul unei actiuni introduse dupa incetarea comunitatii de bunuri, daca promitentul cumparator ar incerca o actiune in instanta (presupunand ca nu a intervenit prescriptia).




eu, sincer..v-am ghicit modest:) dar pe institutii

iata o treaba cu care imi bat gura de ani si degeaba aici

[ link extern ]

si evident...se refera tot la patrimoniu, la acte de dispozitie, intre ei devalmasii sau intre ei si altii

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)