avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti

Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
steelboy_dexter, utilizator
Patrick_ a scris:

după părere mea, pentru soluționarea unei asemenea cereri, instanța ar trebui să pună în discuție urmăoarele aspecte:
1. Dacă se cere ca moștenitorul să transmită promitentului cumpărător cota moștenită - s-ar impune o soluție de admitere a cererii
2. Dacă s-ar cere de către promitentul cumpărător transmiterea întregului bun (conform promisiunii autorului moștenitorului) - s-ar impune ca cererea să fie respinsă.

:rolleyes: cum e posibil sa puneti astfel problema..absolut gresit si asta ca poate vb de o caota dintr-un imobil si nu din toata cota mostenita

apoi themis merita aplauze cum ca si el ar sustine asta

avill eu cel putin disting intre o actiune personala, una reala si una mixta

vad ca tu nu esti sigura
incerci sa ne spui ca antecontractul nu da nastere decat la drepturi de creanta ( :D asa cum le stim..adicatele titularul obligatiei corelative e cunoscut, nu ca la alea absolute..unde-i orcine)))....)

sigur, patrimoniul se transimite in caz de acceptare in general, si acceptare sub beneficiu de inventar, in special

petrica si themis...devalmasia inceteaza la momentul cand ea este facuta si nu dupa ureche...prin urmare devalmasia nu inceteaza niciodata la deces..ea inceteaza la stabilirea cotei de mostenire in cel mai nefericit caz ( si asta pentru ca partile nu inteleg si nu sunt informate ca ar trebui mai intai sa inceteze devalmasia si masa fostilor soti si abia apoi sa stabileasca cota si sa tabileasca masa mostenita

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
ContSters337354, utilizator
am dus discutia spre contradictorialitate..dar ea poate ramane spre completare :D sau chiar spre confirmare
deci! :slap:
milika01 a scris:

petrica si themis...devalmasia inceteaza la momentul cand ea este facuta si nu dupa ureche...prin urmare devalmasia nu inceteaza niciodata la deces..ea inceteaza la stabilirea cotei de mostenire in cel mai nefericit caz ( si asta pentru ca partile nu inteleg si nu sunt informate ca ar trebui mai intai sa inceteze devalmasia si masa fostilor soti si abia apoi sa stabileasca cota si sa tabileasca masa mostenita

Dupa ureche, spuneti? Inseamna ca tot dupa ureche dispune si codul:

Încetarea regimului matrimonial

Art. 319. -
(1) Regimul matrimonial încetează prin constatarea nulității, anularea, desfacerea sau încetarea căsătoriei

A fixa un alt moment al incetarii comunitatii decat cel al decesului mi se pare cam hazardat. Eufemistic vorbind.
Asta daca avem un regim matrimonial.

Editat de moderator simonette12- motiv: nu este necesar sa folositi apelative de genul celui folosit in continutul mesajelor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
themis a scris:

Patrick_, cam asa ziceam si eu. Sau, cel putin, asa as sustine intr-un eventual litigiu. Insa as fi tare curios sa vad cum ar suna motivarea admiterii cererii in primul caz, mai ales in legatura cu faptul ca promisiunea privea intregul bun, iar cererea in instanta doar o cota parte din acesta.

Oricat mi-ar displace presedintele CCR, nu pot sa nu observ ca, intr-un fel, avea dreptate, fapt pentru care il parafrazez: frumusetea dreptului (si nu maretia acestuia) sta in interpretarea lui.

eu sunt convins ca themis a facut posibila vanzarea multor imobile ...curatand prin dezmamabrare partile aflate in devalmasie si necontestate sau in litigiu..bla bla:happy:

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare - cumparare marianpopaconsult marianpopaconsult In anul 2008, bunicul meu a intocmit un antecontract de vanzare - cumparare pentru suprafata de 5 ha de pamant extravilan, proprietate comuma a acestuia cu ... (vezi toată discuția)
Hotarire care tine loc de vanzare-cumparare Chiriac Roxana Chiriac Roxana As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr ... (vezi toată discuția)
Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)