avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema urgenta- nu pot radia un autoturism chiar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema urgenta- nu pot radia un autoturism chiar daca am hotarare judecatoreasca

Buna ziua,
am nevoie de ajutorul d-voastra. Sunt intr-un impas si nu stiu ce am de facut. Povestea este in felul urmator: eu am vandut un autoturism la o persoana si am dat si toate actele masinii in original , eu am ramas doar cu contractul de vanzare cumparare si cu plata impozitului pe cap. Persoana careia am vandut masina nu a inmatriculat-o asa ca l-am dat in tribunal unde s-a hotarat urmatoarele:
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul în contradictoriu cu pârâtul şi, în consecinţă: Constată că între reclamant şi pârâtul a intervenit, în data de 22.08.2012, vânzarea-cumpărarea autoturismului Dacia 1310 L, . Obligă pârâtul să se efectueze formalităţile necesare pentru radierea acestui autoturism din evidenţele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule şi din evidenţele fiscale, de pe numele reclamantului şi transcrierea acestui autoturism pe numele pârâtului, iar în caz de refuz, prezenta hotărâre ţine loc de act apt pentru îndeplinirea acestor formalităţi. Pronunţată potrivit art. 396 alin.2 Cod procedură civilă la data de 03.02.2014.
Problema mea este ca am fost la organele competente ca sa imi radiez masina de pe numele meu cu aceasta hotarare si au zis ca nu e buna. Eu ce pot sa fac in continuare? Astept urgent raspuns.
Va multumesc anticipat.
MarianBratu a scris:

Si eu sunt interesat ce inseamna "actul tine loc de act apt pt demersurile respective".


Din păcate dacă scrie așa ceva în dispozitivul hotărârii este o greșeală a judecătorului.
Hotărârea respectivă nu poate fi „aptă” pentru nici un demers al instituției respective dacă aceasta nu a fost introdusă în proces, deoarece nu-i este opozabilă.
Poate dacă instanța ar fi pus în discuție instroducerea ca intervenient în proces a instituției care efectuează transcrierea autoturismului reclamantul s-ar fi putut prevala de această hotărâre direct în fața acelei instituții.

În situația dată, nu văd altă soluție decât punerea în executare a hotărârii față de debitotul obligației de a face (adică de a înmatricula mașina pe numele său) care este cumpărătorul, pârât în acest dosar.
Obligaţia de a face este specificata in hotarare in fraza " se obliga paratul....., iar în caz de refuz ...." este act apt pentru a demara procedura de radiere a autoturismului. Nu are cum sa fie o greseala din partea judecatorului deoarece specifica, ca autoturismul sa fie sters de pe numele reclamantului de la serviciul de inmatriculari auto si de la finante ....deci se specifica si institutiile.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Didina0, utilizator
Dacă nu au fost chemate în proces, instituţiile nu pot fi obligate cu nimic prin hotărâre.
Prin ceea ce imi spuneti inseamna ca tot procesul a fost degeaba iar cu hotararea nu pot face nimic , decat sa stau si sa mai astept cativa ani pana ce vine paratul si o radiaza de pe numele meu. Oricum am asteptat multi ani sa o înmatirculeze si apoi am inceput acest proces.Deci eu dau bani la stat pentru un bun care poate nu mai exista si pe care nu il folosesc de multi ani. Ideea e ca un proces nu iti face dreptate? Asa inteleg ....
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Didina0, utilizator
Patrick_ a scris:

Dacă nu au fost chemate în proces, instituţiile nu pot fi obligate cu nimic prin hotărâre.


Pe de o parte, ar fi corect.

Pe de alta parte, sa facem o comparatie intre doua litigii similare intr-un fel: cel de fata si cel avand ca obiect cererea privind incheierea actului translativ de proprietate in urma unui antecontract.

Ma intreb: OCPI, respectiv BCF, au obligatia intabularii dreptului de proprietate in favoarea dobanditorului in urma unei sentinte pronuntate in temeiul art.1669 C.civil fara a fi citat in proces? Raspunsul este unul singur: da.

Acum, daca sentinta prevede ca ea este apta pentru demararea procedurii de radiere, de ce ar mai fi nevoie de chemarea in proces a autoritatii care se ocupa de rediere/inmatriculare?

Chestiunea este pur teoretica, deoarece nu stiu daca, in speta, s-a cerut radierea sau s-a cerut inmatricularea autoturismului pe numele cumparatorului, stiut fiind ca transcrierea in aceasta materie se face fara radiere.

Cu alte cuvinte, trecand de chestiunea teoretica de mai sus, ar fi util sa stim ce anume s-a cerut instantei prin cererea introductiva si ce anume a dispus instanta.

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism prin sentinta judecatoreasca puni puni Buna ziua. Un contribuabil a vandut un autoturism aro in anul 2008 intocmind la vanzare o factura intre parti. Cumparatorul insa a refuzat sa inmatriculeze ... (vezi toată discuția)
Obligatia unei instante de a inmatricula un autoturism faranumeeu faranumeeu Buna, In urma cu ceva timp am cumparat un autoturism si pe care nu l-am inmatriculat pe numele meu la politie deoarece ulterior l-am vandut altei ... (vezi toată discuția)
Obligația de a face. mai pot introduce în proces vânzătorul mașinii neînmatriculate pe care, la rândul meu, am vândut-o? faranumeeu faranumeeu Buna, In urma cu ceva timp am cumparat un autoturism si pe care nu l-am inmatriculat pe numele meu la politie deoarece ulterior l-am vandut altei ... (vezi toată discuția)