avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea

Buna seara!
Uzucapiunea poate constitui exceptie in procesul civil?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters336364 , utilizator 20:23, 27 Decembrie 2014
milika01 a scris:

domnule themis presupunand ca stim (hmm..., noi, adica, sau domnia voastra?, deoarece, sincer, eu stiu altceva, dar asta nu are importanta) ca dreptul de proprietate poate fi real sau de creanata, pe de o parte, .....................

abia astept sa va vad opinia:rolleyes:



In conditiile de mai sus, puteti sa asteptat. Cum s-ar zice, pe de o parte, nu se merita, iar pe de alta parte, ar fi un demers de o splendida inutilitate, inclusiv in eventualitatea in care ar fi privit prin gaurile fileului oricui, si nu doar al celor de la Cluj.
:) deja mi-ati raspuns

eu nu stiu ce stiti dvs..eu stiu ce stiu eu si stiu de la altii

[ link extern ]

:D sunt cat se poate de serios iar aceasta bulina nu presupune nici un atac, nici o alta presupune...ci doar ca mi-ar placea sa discut cu cineva care macar se straduieste sa inteleaga termenii discutiei

deci?
milika01 a scris:

ci doar ca mi-ar placea sa discut cu cineva care macar se straduieste sa inteleaga termenii discutiei

deci?


In locul domniei voastre as incepe cu inceputul. Cu straduinta de a intelege, adica. Intelegere care, constat, mai are mult pana departe.

Dreptul de proprietate nu poate fi decat un drept real. Atunci cand afirmati (indiferent de lecturile care v-au format convingerea) ca, citez din nou, dreptul de proprietate poate fi real sau de creanata, (ne)intelegerea termenilor discutiei se dovedeste a fi primul si cel mai de seama impediment in calea unui dialog pe teme juridice.

Putem discuta despre orice altceva, cu conditia ca priceperea mea sa-mi permita o opinie in materie, astfel incat discutie sa nu se transforme intr-o simpla aflare in treaba.

Exista in acest forum rubrici suficiente. Astept propuneri. Era sa zic astept provincia, dar am realizat la timp ca fac parte din ea.

Sarbatori fericite.
themis a scris:


Dreptul de proprietate nu poate fi decat un drept real. Atunci cand afirmati (indiferent de lecturile care v-au format convingerea) ca, citez din nou, dreptul de proprietate poate fi real sau de creanata, (ne)intelegerea termenilor discutiei se dovedeste a fi primul si cel mai de seama impediment in calea unui dialog pe teme juridice.




Art. 31
Patrimoniul. Mase patrimoniale şi patrimonii de afectaţiune
(1) Orice persoană fizică sau persoană juridică este titulară a unui patrimoniu care include toate drepturile şi datoriile ce pot fi evaluate în bani şi aparţin acesteia.
(2) Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectaţiuni numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege.

:)

corelativ, datoriilor le corespund niste drepturi care sunt de proprietate, de creanta si nu reale:giggle: si apartin cui apartin

:)

Discuția nu are legătură cu caracterul real sau personal al dreptului de proprietate, ci cu distincția dintre invocarea unei excepții de către pârât sau formularea de către acesta a unei cereri reconvenționale.

Din acest punct de vedere opiniile instanțelor, dar și a civiliștilor (de Cluj sau de București) sunt unanime.

De exemplu, dacă vorbim de o excepție de nulitate a unui act juridic, iar pârâtul invocă excepția nulității, fără să facă și o cerere reconvențională prin care să ceară anularea actului respectiv, iar excepția este întemeiată acțiunea reclamantului va fi doar respinsă, fără însă ca instanța să pronunțe anularea actului.
În acest caz nu pârâtul nu va trebui să-și timbreze „excepția” deoarece a formulat doar o apărare și nu o cerere.
Dacă însă pârâtul va cere și anularea actului respectiv, va trebui să timbreze.

Chiar dacă uzucapiunea nu e de fapt o excepție ci un mijloc de dobândire a proprietății, există din punct de vedere procedural similitudini între această instituție și cea a excepțiilor procesuale.

Astfel, dacă pârâtul invocă doar uzucapiunea în apărarea sa, dar nu cere instanței constatarea dobândirii proprietății prin prescripție achizitivă, iar „excepția de uzucapiune” este întemeiată, instanța va respinge cererea reclamantului, fără să constate dreptul de proprietate al pârâtului. În acest caz pârâtul nu va trebui să timbreze.
Dacă pârâtul va cere pe calea unei cereri reconvenționale constatarea dobândirii dreptului său de proprietate prin uzucapiune, atunci va trebui să timbreze.

Alte discuții în legătură

Invocarea prescripției pe cale de excepție. timbrarea la valoare ContSters221975 ContSters221975 vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia.. fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta FLORINTACHE FLORINTACHE Buna ziua. Am o actiune prin care am solicitat nulitatea unui titlu de proprietate si la fond am castigat. Primesc acum apelul partii adverse si acolo se ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale active leusan leusan se poate invoca lipsa unei calitati procesuale active ?In ce conditii? (vezi toată discuția)