milika01 a scris:
1.invocand exceptia prescriptiei achizitive pe cale de exceptie paratul nu face decat sa se apere ca proprietar, efectul prescriptiei producandu-se..si evident ca afirma un drept
2. invocand aceasta exceptie ...o face potrivit disponibilitatii ( vezi in concret ce inseamna actiunea civila) ata in contestarea dreptului reclamant cat si in pararea dreptului sau
Indiferent dacă efectul prescripției se produce sau nu, acesta trebuie invocat de către posesor - fie că are calitatea de pârât fie că nu.
Dacă pârâtul invocă doar uzucapiunea, dar nu solicită printr-o cerere reconvențională recunoașterea dreptului de proprietate, instanța trebuie să respingă cererea reclamantului, fără însă a se pronunța asupra dreptului de proprietate a pârâtului.
Cele
două situații trebuie distinse.
Una e respingerea cererii reclamantului și
alta e pronunțarea supra unui drept (de proprietate în acest caz)
al pârâtului.
Printr-o simplă apărare nu se poate constitui un drept, iar uzucapiunea tocmai asta face - constituie un drept de proprietate
în favoarea pârâtului - uzucapant.
milika01 a scris:
5 ipotetic vb, mergand pe varianta dvs ...e admisibila o actiune in constatare a uzucapiunii ulterioara promovata de parat in contradictoriu cu reclamantul initial? Sau e lipsita de interes?
ps: am parcurs o astfel de spetza iar instanta mi-a calificat exceptia invocata prin intampinare drept reconventionala:) si am timbrat..Asta la sectorul 6...am cautat pe portal si dosarul ca sa postez solutia dar nu-i
Da, o acțiune în constatarea uzucapiunii e admisibilă după ce pârâtul obține o hotărâre de respingere a acțiunii în revendicare a reclamantului.
Autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri nu există în cazul celei de-a doua din mai multe motive:
1. Părțile, chiar dacă sunt aceleași, nu au aceiași calitate în raportul juridic dedus judecății - în primul proces reclamantul revendicator invocă o calitate de proprietar în raportul juridic de proprietate cu privire la acel imobil, iar în al doilea proces, această calitate o are posesorul, care era pârât în primul proces, iar în cel de-al doilea e reclamant.
2. Cauza celor două procese, adică temeiul juridic al raportului de proprietate - în primul proces cauza acțiunii este titlul de proprietate invocat de către reclamant, iar în cel de-al doilea proces, cauza acțiunii este posesia de o anumită durată sub nume de proprietar.
E evident că pârâtului din primul proces care invocă uzucapiunea în cel de-al doilea nu are cum să i se opună
excepția autorității de lucru judecat în sens negativ.
El poate însă să se folosească de hotărârea din primul proces, invocând
autoritatea de lucru judecat în sens pozitiv, adică poate cere constatarea uzucapiunii asupra acelui imobil.
În legătura cu cauza concretă pe care ai avut-o și în care instanța s-a pronunțat și asupra dreptului de proprietate al pârâtului, în mod sigur
instanța a pus în discuție publică acest aspect, iar pârâtul și-a precizat cererea în acest sens.
Astfel,
precizarea pârâtului a fost calificată de către instanță ca cerere reconvențională, și ca atare a trebuit să fie timbrată.
Dacă pârâtul ar fi specificat expres că nu înțelege să ceară instanței să se pronunțe asupra dreptului său de proprietate, nu ar fi trebuit să timbreze, iar instanța ar fi respins doar cererea reclamantului fără să constate dreptul de proprietate al pârâtului dobândit prin uzucapiune.
Nu contest că or mai fi și altfel de soluții pe la diferite instanțe, dar acesta este raționamentul juridic corect atât din punctul de vedere al dreptului substanțial cât și din cel al dreptului procesual.