avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea

Buna seara!
Uzucapiunea poate constitui exceptie in procesul civil?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters336364 , utilizator 20:23, 27 Decembrie 2014
D-le Traian21 vă respect întrutotul opinia, dar trebuie să înțelegeți că nu s-a pus în nici un fel problema uzucapiunii ca instituție a dreptului civil substanțial ci a invocării din punct de vedere procesual a unei apărări de fond.

Vorbim de niște lucruri pur tehnice, inginerești aș putea spune, deci problema e pur și simplu tehnică, fără să lase loc de opinii sau de discuții filozofice.

În altă ordine de idei, e bine să știți că pe judecător nu-l obligă nimeni și nimic să facă ceva. El este ținut doar de lege.

Prin lege, dacă pârâtul nu cere recunoașterea dreptului de proprietate prin uzucapiune, instanța nu are nici o obligație să se pronunțe asupra acesteia. Dimpotrivă, nici nu se poate pronunța din oficiu asupra acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Patrick a scris:
În altă ordine de idei, e bine să știți că pe judecător nu-l obligă nimeni și nimic să facă ceva. El este ținut doar de lege.

Sper sa intelegeti ca nici eu nu „ma bucur” de abordarea hotararii, care mi se pare nedreapta. In fond proprietarul (cu acte) trebuie sa obtina dreptul sau (cumparat, mostenit sau ... legal).
Dupa cum ati adaugat, pe judecator il obliga, teoretic, litera si spiritul legii. Ma refeream strict la textul legii care atribuie posesorului prezumptia de proprietar, daca nu se dovedeste ca a intrat in posesie ilegal, in secret, cu rea-credinta, sau prin inchiriere, concesiune, etc. Asta trebuia sa ceara intemeiat petentul (in opinia mea)

In acest sens, poate ca d-l emil6702, are posibilitatea sa dovedeasca vicierea posesiei si sa ceara deposedarea actualului detinator (presupus legal)
Nu cunosc amanuntele „esentiale” asa ca am exprimat doar o parere. Sper ca ii va fi de folos in abordarea cailor de atac. Uzucapiunea a aparut in drept pentru a „crea proprietari pentru bunurile abandonate” si aici e slabiciunea exceptiei admise de instanta.

Nu vreau sa ma cert pentru ca am pierdut casa construita si detinuta inca de mine printr-o eroare (eu o numesc minciuna a ... „supusului legii” considerat de unii stapanul legii). Cum altfel pot numi admiterea dreptului de mostenitor prin uzucapiune cand autorii nu aveau acte de proprietate si nu aveau in posesie, in momentul decesului, casa mea.
In cazul de care discutam, eu cred ca judecatorul a respectat litera legii Daca insa e vorba tot de o interpretare (cu tendinta), in locul exceptiei vor aparea alte si alte .... pretexte in folosul cui trebuie.
Speranta moare insa, ultima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
ContSters336364, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invocarea prescripției pe cale de excepție. timbrarea la valoare ContSters221975 ContSters221975 vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia.. fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta FLORINTACHE FLORINTACHE Buna ziua. Am o actiune prin care am solicitat nulitatea unui titlu de proprietate si la fond am castigat. Primesc acum apelul partii adverse si acolo se ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale active leusan leusan se poate invoca lipsa unei calitati procesuale active ?In ce conditii? (vezi toată discuția)