avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire indiviziune intre soti ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire indiviziune intre soti ?

Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca 2 soti pot face iesirea din indiviziune.
Avem impreuna o casa cumparata de la parintii sotiei. Cand am cumparat casa nu eram casatoriti. Casa am cumparato cu contract de vz-cu cu uzufruct. Ulterior am aflat ca partea ei este in pericol conf. art.845 c.civ.(deoarece sotia mai are frati). Acum vrem sa facem iesirea din indiviziune si parintii sa-i vanda uzufructul doar sotiei cu titlu oneros.
Credeti ca este alegerea cea mai buna sa nu o mai atace fratii pe sotie?


Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 16:30, 5 Iunie 2009
Pai daca facea donatie sotia si ne duceam si bagam bani in casa parintilor (reparatii, zugraveli, gresie, faianta, etc) si acestora le sarea pasarica dupa 2 - 3 ani si ii strica donatia sotiei ?
Am inteles ca donatia se strica mult mai usor decat contractul de vz-cu, nu ?
Nu. Donatia este in principiu irevocabila. Doar donatia intre soti este revocabila. Asa cum va spuneam si mai sus, daca donatia nu este cu sarcini, sau daca sarcinile donatiei sunt respectate, singura posibilitate de revocare ar fi pentru ingratitutide. Ea se constata de catre instanta pentru fapte grave impotriva celor care doneaza ( de exemplu atentat la viata acestora, etc. )
Pai si daca facea donatie ii era mult mai simplu fratelui sa o atace, nu ? El nu mai trebuia sa dovedeasca nimic. Pur si simplu ii incalca rezerva succesorala (adica ei ia dat casa si lui nu).
Ca practic actul acesta de vz-cu cu uzufruct ,,se prezuma a fi donatie deghizata, nu'' ?

Bine, in fine asta e, actul e facut cum e facut.
Pe noi ne intereseaza o ultima parere. Una peste alta, din experienta d-voastra credeti ca poate sa ne mai ceara ceva fratele ei ? Binenteles, cu sansa de reusita.
Nu am zis sa nu faca si o donatie in bani pentru frate, ca sa fie totul ok.
Intuiesc ca s-a platit un pret real, banii ce ulterior au fost donati fratelui. In acest sens normal si corect era sa se faca asa cum s-a si procedat, contract de vanzare-cumparare. Asa era corect fata de dumneavoastra.


raspuns final: repet- daca suma de bani donata fratelui este mai mica decat valoarea a 1/6 din apartament ( rezerva succesorala a fratelui sotiei este de 1/3 din mostenire adica din 1/2 din apartament), atunci poate cere jumatate din aceasta diferenta. Este tot ce poate face. Nu poate desfiinta contractul de vanzare-cumparare in niciun caz. (evident presupunand ca nu exista niciun motiv de nulitate absoluta care sa afecteze acest act - nu cred ca sunt sanse sa existe un astfel de motiv)
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
ContSters42249, utilizator
Va multumesc !!!

Vorbim de cota parte a sotiei, nu ?
Cota mea parte nu mai intra in discutie.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
GAGIU1982, utilizator

Alte discuții în legătură

Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza daca fratele meu poate sa dea vreo declaratie la notar precum este de acord cu actul de vz-cu cu uzufruct pe care parintii mi l-au ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)