avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventie civila

pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %)
trebuie sa fac statele de salarii . cum este cu cas-ul daca admistratorul este pensionar, femeia de serv are contract de munca in alta parte; se mai calculeaza
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:36, 3 Februarie 2010
Sotul meu a lucrat in baza unei conventii civile o perioada de cativa ani , incepand cu anul 1999 cu timp de lucru 3 ore.
Acasta constituie sau nu vechime in munca , se va lua in calcul pentru pensie ?
Pe conventiile civile nu se retinea si vira contributia CAS (pentru pensie), deci perioada respectiva nu constituie stagiu de cotizare pentru pensie.
Sotul doamnei nu va putea avea pensie...dar, cunosc multi pensionari care, lucrand dupa pensie cu CIM, anual au mers la casa de pensii si li s-a recalculat pensia, castigand ceva in plus, pe baza respectivelor contributii. Daca ar fi lucrat pe conventie(la negru sau la gri...) si-ar fi furat caciula. Dar, nu depinde de cel care isi ofera serviciile ci de angajator: daca solicitantul postului refuza sa lucreze pe conventie, pierde tot! Am pierdut un astfel de post la o asociatie, o dna presedinta, cadru didactic, avand dorinta arzatoare de a face ordine in asociatie-pentru ca... "am fost furati", eu insistand asupra angajarii ii conditiile legii, cu contract, intelegerea a cazut brusc. Nici nu a stiut sa negocieze asa incat din suma alocata sa mi se plateasca impozitele si sa iau mai putini bani; a refuzat sa mai discute. Cred ca noi dorim corectitudine numai din patrea altora...
De invatat si altceva, din urmatoarea poveste: MMFES-m muncii- intrebat, scrie ferm: CONTRACT! ITM, pe de alta parte, scrie: "Pt. femeia de serviciu si administrator s-au incheiat conventii civile..."
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
peraspera, utilizator
Din pacate, nimeni nu a remarcat o problema.

Conventiile civile care stipuleaza un timp de lucru fix de 3 sau 4 ore pe zi si o suma fixa lunara ... sunt de fapt contracte de munca deghizate in conventii.

Prestatorul se poate adresa instantei pentru calificarea documentului drept contract de munca, recalcularea contributiilor pe ultimii 5 ani fata de bugetul de stat.

Numai in acest caz, prestatorul se transforma in salariat si beneficiaza de vechime.

Atentie mare cind incheiati conventii civile. Nu copiati contractele de munca si schimbati doar titlul, ca nu ati facut nimic.
Va treziti cu datorii imense.

Alberto Kurtyan
Ce procent din salariu reprezinta CAS ? Se mai poate face ceva retroactiv ?
Societatea la care a avut sotul meu aceasta conventie este un srl in care suntem asociati .Asa am fost sfatuiti in perioada respectiva .

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatii pentru conventie civila andradaa andradaa Buna ziua!Am cateva nelamuriri in legatura cu calculul indemnizatiei pe baza de conventie civila/contact mandat.... 1.Un administrator lucreaza in baza unei ... (vezi toată discuția)
Remunerare functii in asociatiile de proprietari machiador machiador Va rog mult sa ne explicati corect. In cazul in care la o asociatie de proprietari presedintele are si functia de casier , nu are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Din nou despre contracte :d RaDracones RaDracones Imi cer scuze pentru ca reiau acest subiect. Am citit tot ce am gasit pe forum legat de contractele care se pot incheia in mod legal intr-o Asociatie, si tot ... (vezi toată discuția)