pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %)
trebuie sa fac statele de salarii . cum este cu cas-ul daca admistratorul este pensionar, femeia de serv are contract de munca in alta parte; se mai calculeaza
Sotul meu a lucrat in baza unei conventii civile o perioada de cativa ani , incepand cu anul 1999 cu timp de lucru 3 ore.
Acasta constituie sau nu vechime in munca , se va lua in calcul pentru pensie ?
Sotul doamnei nu va putea avea pensie...dar, cunosc multi pensionari care, lucrand dupa pensie cu CIM, anual au mers la casa de pensii si li s-a recalculat pensia, castigand ceva in plus, pe baza respectivelor contributii. Daca ar fi lucrat pe conventie(la negru sau la gri...) si-ar fi furat caciula. Dar, nu depinde de cel care isi ofera serviciile ci de angajator: daca solicitantul postului refuza sa lucreze pe conventie, pierde tot! Am pierdut un astfel de post la o asociatie, o dna presedinta, cadru didactic, avand dorinta arzatoare de a face ordine in asociatie-pentru ca... "am fost furati", eu insistand asupra angajarii ii conditiile legii, cu contract, intelegerea a cazut brusc. Nici nu a stiut sa negocieze asa incat din suma alocata sa mi se plateasca impozitele si sa iau mai putini bani; a refuzat sa mai discute. Cred ca noi dorim corectitudine numai din patrea altora...
De invatat si altceva, din urmatoarea poveste: MMFES-m muncii- intrebat, scrie ferm: CONTRACT! ITM, pe de alta parte, scrie: "Pt. femeia de serviciu si administrator s-au incheiat conventii civile..."
Conventiile civile care stipuleaza un timp de lucru fix de 3 sau 4 ore pe zi si o suma fixa lunara ... sunt de fapt contracte de munca deghizate in conventii.
Prestatorul se poate adresa instantei pentru calificarea documentului drept contract de munca, recalcularea contributiilor pe ultimii 5 ani fata de bugetul de stat.
Numai in acest caz, prestatorul se transforma in salariat si beneficiaza de vechime.
Atentie mare cind incheiati conventii civile. Nu copiati contractele de munca si schimbati doar titlul, ca nu ati facut nimic.
Va treziti cu datorii imense.
Ce procent din salariu reprezinta CAS ? Se mai poate face ceva retroactiv ?
Societatea la care a avut sotul meu aceasta conventie este un srl in care suntem asociati .Asa am fost sfatuiti in perioada respectiva .