avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventie civila

pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %)
trebuie sa fac statele de salarii . cum este cu cas-ul daca admistratorul este pensionar, femeia de serv are contract de munca in alta parte; se mai calculeaza
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:36, 3 Februarie 2010
nu am fost explicita in cazul administratorei; are pensie de handicap, practic are mana stanga fara palma(malform din nastere)
elenadove a scris:

referitor la conventiile civile incheiate de asociatia de locatari pentru femeia de serv si administrator situatia este urmatoarea:
adm care este pensionara pe caz de boala vrea sa presteze serv numai sub aceasta forma; cand a auzit ce implica un contr de munca,(declaratii,drumuri la adm fin,la itm)care de altfel ar fi in avantajul ei, adm a refuzat categoric sa se acupe de asociatie.
deci am inteles bine retin 10% impozit, platesc lunar acest impozit retinut si fac declaratia 205 o singura data anul viitor pt anul in curs?
retinerea cass 5.5% nu cred ca este obligatorie pentru benef(asociatie) in cazul conventiilor civile; este obligatia prestatorului sa incheie contr cu casa se asig .

pentru femeia de serv am gasit o alta modalitate de a-i incheia contr de munca .am gasit o firma care sa-i faca ctr de munca cu 2 ore pe zi si asociatia sa plateasca firmei respective salariul brut+contributii datorate angajator in baza unui ctr de prestari servicii intre asociatie si firma respectiva. Asociatia deconteaza suma platita in baza chitantei emise de firma respectiva ,avand ca anexa statul de plata
este corect?
in cazul in care mareste suma ce o platim administratorei ( adica salariul) in cazul conventiei civile se face act aditional la aceasta?
sau este suficient sa se mentioneze in procesul verbal al asociatiei?





-da, se face act aditional la conventia civila semnat de ambele parti.
-parerea mea este ca ati procedat bine cu contractul pentru femeia de servici (sunt in castig amandoua partile)
-puteti sa retineti toti cei 16%impozit (pentru a o scuti de drum pe administratora) dar sa fie specificat in conventie
-da, se face anul viitor declaratia 205 pentru anul acesta
-in ceea ce priveste cei 5,5% pentru sanatate va trebui sa mearga personal si sa se intereseze acolo daca va mai fi nevoie dupa 7 iulie sa cotizeze (am inteles ca vor fi niste modificari legislative )
Ar trebui sa va interesati si de legile care reglementeaza angajarea persoanelor cu handicap, cu referire la orice forma de remunerare. S-ar putea sa fie alte impedimente...dar, daca nu reclama nimeni...Incercati sa cereti relatii la sectiunea contabilitate a avocatnet.ro.

legislatia incurajeaza angajarea personaleor cu handicap, ba chiar angajatorii care nu angajeaza un anumit procent din personalul cu contract de munca din randul acestor persoane defavorizate platesc niste bani suplimentar la stat intr-un fond special.

Doar daca persoana beneficiaza de pensie de invaliditate de grd 2 sau 1 va trebui sa renunte la pensie (prin suspendare cred) pe perioada cat lucraza cu contract de munca. Daca lucreaza cu conventie civila nu se pune problema renuntarii la pensie.
conform legii 230/2007 art.32-1" presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, confor hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli".
art. 33-2 " cenzorul sau cenzorii alesi pot fi remunerati pe baza unui ctr de mandat , cf hot. ad generale, la data adoptarii BVC."
art.35 face referire la celelalte angajari in cadrul asociatie: administrator, contabil, casier.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatii pentru conventie civila andradaa andradaa Buna ziua!Am cateva nelamuriri in legatura cu calculul indemnizatiei pe baza de conventie civila/contact mandat.... 1.Un administrator lucreaza in baza unei ... (vezi toată discuția)
Remunerare functii in asociatiile de proprietari machiador machiador Va rog mult sa ne explicati corect. In cazul in care la o asociatie de proprietari presedintele are si functia de casier , nu are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Din nou despre contracte :d RaDracones RaDracones Imi cer scuze pentru ca reiau acest subiect. Am citit tot ce am gasit pe forum legat de contractele care se pot incheia in mod legal intr-o Asociatie, si tot ... (vezi toată discuția)