avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
@ Radamante, discutia s-a departat foarte mult de titlu. Daca discutam despre demnitate, haideti sa vedem ce e aia. Daca discutam despre inadaptabilitate, haideti sa vedem cum o intarim prin comportamente dezaprobatoare. Daca discutam despre dezadaptabilitate, atunci haideti sa discutam despre dezadaptati, adica geniile lumii, cei care au facut ca lumea in care traim sa arate altfel si noi sa avem bec si nu opait.
Nu e normal ca societatea sa se adapteze la individ, ci individul sa se adapteze la societate, adica la morala si asteptarile societale. E dificil sa faca individul asta? Bun, atunci sa consume fix ce produce, fara sa interactioneze cu alti indivizi din colectivitate, sa aiba fix comportamentul pe care il slavim noi, aici!
Sistemele educationale alternative ar fi bune, dar nu ofera continuitate. Daca as avea un sistem Waldorff pana la doctorat, as zice ca e bun. Daca as avea step-by pana la doctorat, asemenea, iar daca scolarizarea la domiciliu ar exista in Romania, as dori sa stiu ce metodologie se aplica acolo. Din pacate, este posibila doar pentru copiii cu CES sever, nedeplasabili sau cu grad de handicap sever, care nu le permite sa invete in colectivitate.
Repet, se face confuzie intre invatamantul alternativ si invatamantul inclusiv.

In concluzie: intr-o societate needucata (ma refer la cunoastere si gandire progresista, nu anarhista), fiecare are impresia ca stie ce spune, mai ceva ca acela care aplica.

Primaria este obligata sa asigure banii pentru insemne (ecuson sau acel suport pe care este imprimata denumirea scolii), scoala putand sa impuna uniforma, pe care parintii sa o procure, ca si rechizitele. Sa stiti ca, in afara celor asistati social (care exista, in marea lor majoritate, tot din incultura), toti parintii cumpara rechizite si "haine de scoala", chiar daca acestea inseamna uniforma. Asa e normal, asta trebuie sa promovam. Repet: egalitatea de sanse nu inseamna egalitarism, deci nici uniformizarea hainelor nu reprezinta egalitarism. Vreau sa fie tratati toti elevii cu aceeasi unitate de masura? Atunci sa se comporte toti dupa reguli. A gandi si a rationa practic, a operationaliza concepte si structuri logice, nu inseamna critica regulilor instituite prin lege, ci aplicarea in actul de invatare.
AVLIL, daca un copil nu-si gaseste fericirea decat la scoala, avem o grava problema, una fundamentala, centrata pe familie. Nu uitati ca la scoala nu e camin si nici centru de agrement, e o institutie unde se desfasoara activitati cu un anumit specific, care nu are legatura cu fericirea sau nefericirea. Despre asta se discuta cu psihologul, nu cu profesorul, altfel am ajunge toti sa evaluam ca sa nu "nefericim".

Oamenii sunt diferiti, dar altele sunt criteriile de abordare, nu hainele si disciplina. Daca azi nu vrea uniforma, maine - pentru fericirea sa - poate sa nu mai vrea nici sa rezolve sarcinile pentru ca - nu-i asa? - nu-i fericit!
Si nu, scopul nu este "uniformizarea", ci aducerea tuturor elevilor la constientizarea statutului lor: de elev, nu de promotor al vreunei linii de moda sau al vreunui comportament futurist. Pentru asta sunt cluburile si familia.

Revolta pe care o simt din partea initiatoarei imi pare cel putin hilara. Daca demnitatea acestei familii - sunt sute de mii in Romania - este ceea ce doare in sistemul de invatamant actual, e grav! Cred ca intram in coma si ori resetam sistemul (cu oameni care inteleg ce inseamna sa faci invatamant si nu cantat in struna), ori il abandonam si facem invatamant privat, ca tot se poate cumpara totul, inclusiv obligatiile.

"Primaria este obligata sa asigure banii pentru insemne (ecuson sau acel suport pe care este imprimata denumirea scolii), scoala putand sa impuna uniforma, pe care parintii sa o procure, ca si rechizitele. Sa stiti ca, in afara celor asistati social (care exista, in marea lor majoritate, tot din incultura), toti parintii cumpara rechizite si "haine de scoala", chiar daca acestea inseamna uniforma"... simple pareri.
Aveti si vreun text de lege prin care se spune ca parintii sunt obligati sa cumpere uniforma?:)) Nu ,nu aveti. Invatmantul e "serviciu public",adica apartine celor 18 000 000 de cetateni romani. E responsabilitatea tuturor! Daca un singur parinte e obligat sa scoata din buzunar 1000 de lei la 15 septembrie.....atunci corect este ca si restul de 17 999 999 sa "cotizeze" cu cate 1000 de lei.
Legea 25/2007 cu modificarile... privind cresterea sigurantei in unitatile de invatmant.
Art. 4
(1)Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale aloca, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea cladirilor unitatilor de învatamânt, pentru iluminat si pentru alte masuri prin care creste siguranta unitatilor scolare, la solicitarea consiliului de administratie al unitatilor scolare, cu sprijinul de specialitate acordat de politie, conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare de lege e clar:

'2)Cheltuielile privind cresterea sigurantei unitatilor scolare nu pot fi puse pe seama acestora.
Art. 5
(1)Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor si cu consultarea
reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de învatamânt respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea.

Uniforma e "obligatorie" la fel ca si fondul clasei,fondul scolii, culegerile de probleme, concursurile cu bani, banii pentru "protocolul de la BAC, meditatiile nefiscalizate etc :))
Dacă aveți puțină răbdare vedeți care sunt marile diferențe între învățământul dein anii 70 - 80 și cel de azi, diferențe exprimate cât se poate de sugestiv în scenariile de mai jos:

[ link extern ]

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
Patrick_, utilizator
Lumea e diferita:)
Imi plac tot mai mult discutiile, desi poate sterile purtate intre doar cativa... :D

Din pacate, invatamantul traditional numit aici duce la nevoia de concurenta, de "eu stiu cel mai bine, ma pricep" etc., motiv pentru care toti stim ceva pedagogie si drept si constructii etc.
Invatamantul incluziv e diferit de homeschooling, gasiti pe motoare de cautare despre asta, nu are legatura cu invatamantul incluziv, este o alternativa la traditional, va rog sa cautati sa vedeti diferenta; daca doriti, va pot da niste linkuri.

Invatamantul trebuie sa pregateasca un copil (alaturi de familia lui) sa faca fata vietii, ceea ce invatamantul traditional nu prea face. Invatamantul alternativ, in cele cateva forme ale sale pe care le cunosc, ajuta mai mult un copil sa se adapteze diferitelor joburi si cerinte ale vietii.

Nu stiu de ce in anii '70-'80 cand muncitorismul era in floare se facea mai usor cariera... sau mai des... sau mai bine... dar educatia trebuie sa te pregateasca de viata, nu de job. Or, daca ne uitam la fixismul generatiilor educate in anii áceia, nu prea se poate lauda cu multe acel invatamant.
Alternativ, ajuns adult, nu e musai sa urmezi un doctorat in sistemul X ori Y, caci esti pregatit sa urmezi ce doreste mintea ta, pasiunea, nevoia... tocmai aici e rezultatul unei educatii si nu al unei incorsetari in gandire.
Diferenta e ca nu afirmi fara sa cauti, ca accepti si idei noi, ca nu ramai in sistemul in care te-a format, nu esti captiv, esti din contra, deschis, flexibil si liber...
E normal, de exemplu, ca cel care face religie si sport sa aiba acces la o medie mai mare, nu e normal sa ne calculam media ca si cum asta ar fi alfa si omega in invatamant. E o medie, e o formalitate, nu inseamna decat incadrarea in anumite tipare, atat. Promovarea acestor medii ca si cum un scop ar fi sa avem premiul I... nu imi pare justa fata de copii. Miss Liceu e singura frumoasa si cel cu premiul I e singurul destept?
E fantastica presiunea adultului educat de un sistem totalitar asupra copilului sau, pe care il vrea liber, dar integrat si incorsetat ca el?!!...
E o competitivitate aproape bolnava, care duce la violente de diferite tipuri, nu are un scop real decat sa promoveze sa-i pui piedica si lui Popescu sa fie si el scutit de sport...

As vrea sa inteleg si eu scopul uniformei in acea scoala, ca tot vorbim, dar pana acum nu am priceput de ce anume se poarta uniforma in scoala cu pricina.
Sa se imbrace/sa nu se imbrace cu uniforma, dar scopul ei in acea scoala, cum arata... nu prea stim. E asta rezultatul educatiei incorsetarii: avem o problema, oricat de prost expusa, trebuie s-o rezolvam asa cum e?
Mi-ar placea sa se puna probleme de gen in discutie in scoli, probleme ca uniforma, accesul, religia, manualele, alternativele, incluziunea, educatia de acasa, colaborarea reala cu parintii etc. Sa se transforme invatamantul romanesc intr-o adevarata alternativa la cunoasterea lumii de catre elev.
Nu la cunoasterea unei lumi partiale si ideale, ci a realitatii in care traim, in care unul e mai frumos, altul danseaza bine, altul face matematica de placere, altul... si tot asa.
Suntem egali, suntem oameni, indiferent de profesie sau meserie, de note sau venit, de cariera sau de cultivat rosii. Care, apropo, imi pare o cariera incantatoare!

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)