avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
Patrick_ a scris:

Or fi metode noi, dar asta nu înseamnă că dau și rezultate.


La ce rezultate ne referim? Ca si bataia da unele rezultate. Aceste metode insa, corect, nu dau ACELEASI rezultate.
Elena, nu ma refer la invatamantul incluziv. Desi si acesta este o adaptare a invatamantului romanesc rigid la noile metode. Si, din ce stiu eu, aceste metode nu sunt abandonate, ba chiar faptul ca ele sunt necesare e dovedit de insasi faptul ca sanctiunile nu isi mai ating scopul (or fi depasite?? :D ).

Stimate user, nu am gasit acel citat in programul legislativ, poate difereau cateva litere...
E mult de discutat; dupa mine, atat cat retin eu din interactiunea limitata cu legislatia in domeniu, uniformele pot fi de doua feluri; element de siguranta (pentru identificarea elevului, desi in realitate nu servesc acestui scop prin modul de a fi realizate) si element de uniformizare a copiilor (caz in care, daca cei pe care ii educi arata toti la fel, evident cam trebuie sa gandeasca toti la fel sau macar sa tinda spre asta).
In prima situatie e responsabila Primaria, dar atunci ar cam trebui sa se tina cont de bugetul alocat si in el sa se gaseasca un element de identificare util. Uniformele cumparate de la orice colt de strada sau cele fara a fi personalizate corespunzator (aceeasi camasa alba/bleo) nu asigura niciun element de siguranta.
Prin urmare, se poate pleca in discutia legala si de la acest aspect: o fi scriind in Regulament, dar atinge scopul pentru acre e uniforma prevazuta in lege?

In al doilea caz, mi se pare periculos sa se sugereze macar un astfel de mesaj elevilor, de uniformizare, turma, toti o apa si-un pamant... Parintii bogati care isi duc copiii la institutii stricte sunt parintii fara timp si fara inclinatuii parintesti, dar cu o mare nevoie de control. Cand pentru un copil e mai bine sa stea cu parintii lui, numai abandonul copilului in bratele unor cearsafuri straine de casa imi pare gresit. Dar e numai o parere, asa cum e si aceea ca un copil (sau adult, sincer) trebuie inteles ca sa ajungi sa colaborezi bine cu el.

Eu ma retrag de pe subiect, in lipsa unor detalii specifice pe subiect. daca subiectul e pur teoretic, nu-i nimic, doar ca se pot descrie mai concret detalii. Altfel, nu putem fi de ajutor. Despre educatii putem toti bate campii muuuuuult si biiiine.
Va multumesc. Asadar ,am citit legea corect. Primaria trebuie sa platesca pentru ecuson/uniforma/etc. Parintii nu pot fi obligati sa "cotizeze" in acest sens.Cred ca am sa deschid un nou subiect. Legat de interzicerea "aducerii" telefonului mobil la scoala.
AVLIL a scris:

La ce rezultate ne referim? Ca si bataia da unele rezultate. Aceste metode insa, corect, nu dau ACELEASI rezultate.

Mă refeream strict la rezultatele prezentate de statisticile cele mai obiective: rata de abandon școlar, numărul de cazuri de violență din școli (verbală în relația cu cadrele didactice ori între elevi, dar și violență fizică), numărul mare de absențe, rata de promovabilitate la bac, procentul mare de elevi din ultima clasă a ciclului primar (peste 50%) care după ce citesc un text de o jumătate de pagină nu sunt în stare să-l reproducă cu cuvintele lor, și multe multe alte asemenea statistici, din care rezultă destul de clar că noile metode aplicate în ultimii 15 - 20 de ani nu duc la obținerea rezultului scontat, adică la obținerea unui nivel acceptabil de educație pentru majoritatea elevilor.

În fond e clar că de când se aplică „noile metode” numărul analfabeților e în creștere, față de perioada de acum 30 - 40 de ani când era în scădere.
La ce alt „rezultat” am putea să ne referim mai bine decât la rata de creștere a analfabetismului, când vorbim despre „rezultatele învățământului”?

Nu e vorba de vârfuri, sau olimpici care nu intră aici în discuție, ci e vorba de masa mare de copii, a cărei educație măsurată în moralitate și cultură generală este în scădere.

Pe de altă parte nu era deloc vorba de bătaie.
Echilibrul dintre sancțiune și recompensă nu se referă deloc la bătaie ci în primul rând la responsabilizarea copilului și apoi la motivarea lui în procesul de educație.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
Patrick_, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Patrick_ a scris:

În fond e clar că de când se aplică „noile metode” numărul analfabeților e în creștere, față de perioada de acum 30 - 40 de ani când era în scădere.
La ce alt „rezultat” am putea să ne referim mai bine decât la rata de creștere a analfabetismului, când vorbim despre „rezultatele învățământului”?
...
Nu e vorba de vârfuri, sau olimpici care nu intră aici în discuție, ci e vorba de masa mare de copii, a cărei educație măsurată în moralitate și cultură generală este în scădere.


Elevii ca si justitia, medicina, s.a.m.d. nu au ncum sa fie mai buni decat este societatea din care provin. Societatea noastra este bolnava. Ne-am vindecat de bolile de care sufeream acum 30-40 de ani doar ca sa dobandim altele. Nu mai stam 2 ore zilnic la lampa de petrol si nici la coada la lapte, carne, cartofi etc. dar plecam in strainatate si lasam copiii singuri, muncim de la 9-18 si cand venim acasa nu mai avem timp de copii, stam pe facebook si pe net in loc sa-i educam, etc.
Acum 30-40 de ani majoritatea familiilor erau formate din mama, tata, copii iar programul de munca al parintilor le permitea acestora sa aloce mult mai mult timp educatiei copiilor decat astazi.
Azi avem multe familii in care copilul/copiii locuiesc doar cu unul dintre parinti, sau foarte des cu bunicii, alte rude pentru ca fie unul dintre parinti, fie ambii sunt plecati la munca in strainatate.
Acum 30-40 de ani un nivel ridicat de educatie garanta un standard de viata peste medie, astazi nu garanteaza nimic.




Corect, cum le spun clientilor des, trebuie timp si rabdare pentru un copil...
Patrick, desi sunt adesea de acord cu dv., nu inteleg cum putinele scoli alternative sau cateva programe alternative intrate inj invatamantul de stat duce la cresterea abandonului scolar... cum anume sa te simti bine la scoala te face sa nu mai mergi... despre ce discutam aici?
Am o vaga impresie ca nu cunoasteti acele cateva metode alternative din invatamantul de stat si mai ales privat. Daca ideea centrala ale acestor metode alternative e sa lasi copilul sa se simta bine si in largul lui la scoala, sa-l inveti ca dand respect primeste... ce idee dintre acestea ar putea duce la violenta?
Ideea e ca acei copii sa se simta bine, in siguranta, sa vina cu fericire la scoala... sunt copii din aceste sisteme care, sincer, asteapta sa se termine vacantele ca sa se intoarca la scoala.
Plecarea copiilor din aceste sisteme e data de deciziile parintilor; in Bucuresti eu nu cunosc, efectiv, un singur caz de abandon scolar la acesti copii.
In Canada, de exemplu, intreg sistemul de stat e creat in jurul dragostei pentru copil, al intelegerii lui, respectului etc.
Cum te poate determina iubirea si respectul sa te cari in alta parte?

Sincer, imi e greu sa inteleg si asta poate din cauza ca aceste lucruri nu sunt prea cunoscute... Mie mi se parea normal ca, daca vrem respect, sa-l si dam. Daca vrem respect si iubire de la copiii nostri, atunci sa le dam, si lor astea. Daca ne apucam sa le cerem inainte de a le da, ce surpriza sa gasesti decat sa-ti ceara telefon mobil inainte de a trece clasa...

Ramadante, nu e musai o chestiune de autoritati locale, am crezut ca am fost clara. Ar trebui sa fie o chestiune de securitate, in general insa nu este. Nu stiu cum e uniforma la dv. in scoala si nu stiu daca ea a fost adoptata ca o solutie la securitatea necesara in scoli.

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)