avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
:)

Societatea suntem toți. De ce credeți că D-voastră nu faceți parte din societate sau că sunteți altfel?
Știți că de fapt nimic nu „trebuie”? Ce-i aia „primăria trebuie”? Nimic. Ori se face ceva ori nu, dar, de trebuit nu trebuie nimic.

Iar legile sunt așa pentru că așa le-au făcut cei pe care i-am ales. deci ar fi bine să ne obișnuim cu ele și să nu mai fim așa de rebeli și revoltați când ne lovim de cazuri concrete (ca și cele legate de învățământ) dar foarte îngăduitori și mai ales creduli atunci când sunt votate tot felul de legi aberante.

Despre apărarea drepturilor... ce să mai zic? E clar că nimeni dintre cei care spun asta habar nu au ce înseamnă.

D-voastră, de exemplu, ce înțelegeți prin „va învăța să-și apere drepturile. Ca noi toți”?
Sincer să fiu eu habar nu am ce ar însemna să îmi „apăr drepturile”...

Bineînțeles că oricine are dreptul la educație gratuită și bineînțeles că părinții nu pot fi obligați să cumpere nici măcar un creion :D

Toată lumea știe asta. Părinții care nu vor să cumpere creioane și uniforme nu pot fi obligați să o facă. Nimeni nu vă contrazice din acest punct de vedere.

Deci cu ce vă ajută să tot repetați asta? Nu e cumva dovadă de ipocrizie... exact ca ipocrizia de care tocmai v-ați săturat....
Sau poate credeți că se schimbă ceva sau aveți ceva de câștigat dacă faceți comentarii de acest gen?

Cea mai mare problemă e că de regulă ne plângem, dar nu suntem în stare să dăm o soluție concretă. În aceste circumstanțe, e clar că ne merităm soarta. Doar când vom putea să schimbăm ceva lucrurile se vor schimba.
Până atunci ar fi bine să ne gândim mai mult la soluții. Iar dacă nu le avem să ne obișnuim cu ideea că „asta e” - vorba românului.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
Patrick_, utilizator
1. Sunt diferit pentru ca spun NU. Pe gratis.
2.„Va învăța să-și apere drepturile. Ca noi toți”. In Romania nu exista o cultura a protestului. Acel NU care te protejeaza in fata legilor(statului) nu este rostit in mod colectiv. La 14 ani copilul a "inteles schema" : In Ro. fiecare este pentru fiecare doar in masura in care poate sa obtina niste bani de pe urma acestei "solidaritati". "Batranilor", voi si "aia' care va conduc/ au puncte de vedere sunteti doar pentru VOI! De ce imi " bagi" o uniforma pe "mufa"? Tu nu poti sa fii egal pentru ca nu te vad traind cu 600 de lei pe luna. Cand am sa te vad ca traiesti cu 600 de lei pe luna ....atunci am sa port si eu uniforma. Nu poti rezista in 30 de zile cu 600 de lei? Educatia ta e de vina! Trebuie sa te duc la psiholog. Vrei sa te invat trucuri cum se pacaleste foamea? Nu te invat. E fiecare pentru fiecare.
3. Tot repet ca invatamantul e gratuit? Asa e! Subiectul e urmarit si de personal de conducere din invatamant si poate pricep si ei aceasta. Invatamantul e gratuit chiar si atunci cand nu sunt cei de la TV prin zona,

4. Solutia legala am dat-o. Scoala cere banii de la Primarie. Daca primarul nu plateste? Nu sunt ecusoane, esarfe sau uniforme!

5. Sa va mai dau un exemplu despre " corectitudinea " din invatamant. Un elev sufera o operatie la picior si e scutit de la sport. Si nu ia premiul I pentru ca "natura' i-a facut un "cadou". De ce? 148/ 15=9,86, iar colegul sau care nu a fost operat are cu o sutime mai mult decat el:
158/16=9,87. Iar admiterea la liceu inseamna si media de la 5-8. Doar elevul e de vina ca s-a operat. Are o gandire proasta. Trebuie sa-l 'reparam' la psiholog. Mai exista elevi care plang pentru ca nu au luat pemiul I sau pentru ca din cauza a 2 sutimi nu ajung la un alt liceu.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Radamante, utilizator
Patrick, sunt socata... elevul care vrea la un liceu, ia acolo si de la Waldorf. Verificati rezultatele elevilor, promovabilitatea la examene (BAC, de exemplu) este peste a celorlalte licee in Bucuresti cel putin, unde stiu... Nu doar peste, e aproape dubla ca procent!!!
Nu este cel mai liber sistem alternativ insa, celelalte doua sunt mult peste ca nivel de libertate si incurajare chiar a independentei.

Totusi, una e sa fii fericit si alta e sa ai cariera. Mare diferenta intre cele doua.
Sunt si medici, avocati, magistrati si ingineri nefericiti; daca scopul e sa nu fim vanzatori, atunci ma inscriu eu sa vand la buticul din colt daca asta ma face sa fiu fericita. O profesie, fie cat de demna, nu e totul. Exista viata si in afara ei.

Sunt oameni diferiti; ei pot spune "de ce?" si pot spune "nu". Sa nu contesti nimic niciodata, sa inghiti uniforma bagata pe gat inseamna sa nu evoluam. Nu evolueaza nici cel care-o inghite si nici colegul sau care nici nu s-a gandit sa o conteste.
Totusi, a merge la psiholog nu inseamna a nu protesta, a te repara, a reintra in turma sau a avea o problema.
A fi nefericit sau nemultumit e suficient, a avea nevoie sa inveti cum sa te adaptezi la cei din jur, pastrandu-ti personalitatea si fericirea.
Totusi, fuga asta dupa premiul intai imi pare prosteasca... sigur ca celalalt are o sutime in plus, el si face o materie in plus, ar fi culmea sa fie egali! E normal. Anormal e sa vrei sa iti rupi inca odata piciorul ca sa iei totusi acel 10 la sport pentru minunatul premiu intai... de exemplu. Normal ar fi sa mergi la un psiholog sa intelegi de ce nu ai luat premiul intai.

Repet: majoritatea uniformelor au ca scop uniformizarea celor multi, e un element de manipulare, de reclama uneori a unei scoli, foarte rar este un element de siguranta.
Nu stiu daca e un element de siguranta in scoala aceea, e dificil de spus in lipsa detaliilor oferite de dv.
E corect sa protestam, insa nu e corect sa ne incapatanam in detalii irelevante sau in doua cuvinte dintr-o lege sau tip de cariera. Suntem oameni, suntem diferiti si trebuie sa analizam si sa discernem de la caz la caz. In cazul prezentat nu am date reale ca sa va comunic daca primaria trebuie sa plateasca acele uniforme. Daca s-a comunicat un buget catre scoli. Daca ramane in buget ceva de uniforme :D ... etc.
Totusi, e clar ca acel elev gandeste alternativ... asa cum sunt zeci de profesori si educatori, chiar in inima invatamantului de masa. Asa cum era profesoara mea de franceza. Sau de matematica. Sau dirigintele din liceu.
La moda e discutia despre religie. Cel care alege sa nu faca religie va avea o medie mai mica? Va avea! Ca asa e cu matematica.Va alege sa faca religie pentru ca o sutime in plus la media generala il duce la liceul visat?Exista o presiune psihologica asupra sa? :))
Egalitate? Ar fi egali daca l am fi operat si pe cel cu premiul I ! Cel care a suferit 5 operatii la picioare considera ca e mult mai simplu daca nu am lua in considerare sportul la calcularea mediei generale. Ar fi mai uman/inteligent asa.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Radamante, utilizator
Departe de mine gândul de a pretinde că am dreptate și cu atât mai mult de a avea vreo intenție de a șoca...

Totuși, îmi cer scuze dacă mă repet, dar încerc să-mi răspund la o întrebare simplă:
De ce nivelul de cultură generală, de moralitate și chiar de o speranță la o împlinire personală și profesională era mult mai mare pe vremea când se aveam un învățământ „clasic”, cu uniformă obligatorie și cu alte reguli așa-zis intruzive în persoanlitatea elevului, față de perioada ultimilor ani când toate aceste „restricții” au dispărut?

În nici un caz nu pretind că am o soluție.
Doar că nu sunt convins că învățământul alternativ și fără uniformă ar fi soluția.

Dacă greșesc, vă rog dă mă convingeți (cu argumente inginerești - adică măsurabile, calculabile și fără influențe emoționale).

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)