Adriantot a scris:
Unii utilizatori invoca legea 230/2007 si HG 1588/2007, incercand sa arate cu totul altceva decat prevede aceasta legislatie.
Cei care vor sa inteleaga, trebuie sa inteleaga faptul ca o cheltuiala comuna se repartizeaza pe cota indiviza, pe numar de persoane s.a.m.d. Dar o cheltuiala facuta de asociatie numai pentru/ din cauza/ in folosul unui membru al asociatiei cade doar in sarcina aceluia si nu in sarcina celorlalti membri ai asociatiei.
Asa, de exemplu, cand se trimite o notificare unui proprietar, cheltuiala cu aceasta notificare se trece pe lista de plata doar acelui proprietar si nu se repartizeaza tuturor celorlalti. Cand se instituie privilegiul imobiliar (100 lei +0,1% in trecut iar acum e gratuit), suma achitata de asociatie la OCPI se trece in sarcina proprietarului restantier si nu se repartizeaza celorlati. Exemplele pot continua pana ajungem la plata onorariului avocatului cu care asociatia a incheiat un contract pentru a instrumenta dosarul unui restantier. Asa cum asociatia a platit din casierie suma pentru notificare, pentru OCPI..., tot asa asociatia achita onorariul avocatului. Si tot asa cum a trecut cheltuielile amintite in sarcina restantierului, asa trece si suma achitata derept onorariu in sarcina restantierului. In peste 20 de dosare din ultimii 6-7 ani prin care asociatia noastra a dat in judecata restantierii, va asigur ca niciunul dintre ei nu a venit la asociatie sa achite costul notificarii, a privilegiului ori onorariul inaintea achitarii restantelor, penalizarilor... Unii au achitat in timpul proceselor, unii dupa deciuzia instantei de fond, altii dupa recurs, altii dupa executare... De fiecare data in instanta am solicitat cheltuielile de judecata si intotdeauna pe lista de plata a aparut suma achitata ca onorariu pe numele restantierului respectiv si a ramas acolo pana la achitare odata cu restantele si celelalte.
Nu vad cum sa fie pus la cheltuiala un alt proprietar cand cheltuiala a fost facuta de asociatie pentru restantierul Ixulescu in dosarul XX!?
Dar poate ca unii confunda situatia ce o discutam aici, cu cheltuielile de judecata facute de asociatie atunci cand asociatia este actionata in instanta, de exemplu, de catre un furnizor de utilitati. In aceasta situatie asociatia achita avocatului sau onorariul si, in cazul cand nu-si poate recupera altfel cheltuielile, va repartiza suma pe toti proprietari sau poate nici atunci pe toti proprietarii, ci numai pe vinovatii sau restantierii ce au dus la acest proces, de la caz la caz.
Am senzatia ca sustinerea dumneavoastra nu este prevazuta nici in Legea 230/2007 si nici in Normele de aplicare a ei, HG1588/2007.
Ce sustineti dumneavoastra este un abuz chiar daca faceti referire la practica dumneavoastra.
Fiecare persoana care locuieste in blocul dumneavoastra, proprietar sau locatar,restantier, nu este obligat sa devanseze plata avocatului asociatiei sub niciun motiv daca este chemat in fata instantei.
Presedintele asociatiei este obligat ca sa incheie un contract de reprezentare juridica cu avocatul si sa achite onorariul acestuia. Acum se pune problema de unde ia banii. Presedintele trebuie sa ridice problema actionarii in justitie a restantierilor si in cadrul adunarii generale se va hotara procedura efectuarii platii. Prin urmare se va constitui, daca nu este deja constituit un fond special pentru plata onorariului si se vor aduna banii in mod egal de la toti cei care locuiesc in acel condominiu, mai putin persoanele impotriva carora s-a decis sa se actioneze in justitie. Apoi presedintele va avea dreptul sa incheie contractul si sa plateasca onorariu din banii stransi pentru acest obiectv.
Daca presedintele ia banii din alte fonduri decat cel pentru fondul special se va considera ca este deturnare de fonduri si este infractiune.
Apoi, chiar daca trece onorariul de avocat direct in sarcina celui care are restante, tot nu poate face rost de bani efectiv, pentru ca cel care nu plateste intretinerea cu siguranta ca nu va plati onorariul.
Apoi, consider ca este incorect sa fie incarcata cota proprietarului, in avans, pana la finalizarea procesului. Daca asociatia pierde sau cererea se suspenda, pentru ca se pare ca dumneavoastra ati neglijat subiectul, atunci ce se intampla din punctul dumneavoatra de vedere, restantierul va fi obligat in continuare sa suporte aceasta suma de bani desi nu el avut initiativa angajarii avocatului?
In ce tara traim? Aceste abuzuri si interpretari personale ale legsilatie sunt posibile pentru ca Legislativul din tara asta nu da doi bani pe legile asociatiilor de proprietari si fiecare face si aplica cum vrea. Sa se descurce cine poate.
Va reamintesc, stimate utilizator, ca speta presupune suspendarea cauzei .